Зајак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Зајак - животно од редот глодачи.

Видови зајци[уреди | уреди извор]

Зајакот-дупкар спаѓа во редот зајакообразни цицачи и во семејството зајци, во која се вбројува и обичниот зајак. Домашните видови настанале од дивиот зајак-дупкар. Потекнува од Европа, но денес го населува целиот свет, освен на Антарктикот и некои острови во Југоисточна Азија. Се среќава во тревни или шумовити предели, како и во обработени полиња. Достигнува должина од 40 сантиметри и тежина од 2 кг, а жиивее од три до шест години. Половата зрелост ја постигнува на возраст од околу четири месеци и се спарува во текот на пролетта и летото. По едномесечен период на носење, женката раѓа две до седум малечки, и тоа, четири до пет пати во текот на годината. Младенчињата се раѓаат слепи и без влакна, во дувло ископано во земјата, на меко легло прекриено со влакна од мајката. Зајакот-дупкар е тревојадец. Тој се храни со трева, корења, лисје и кора од дрвјата. Поради тоа забите му се трошат и горните секачи постојано му растат.

Зајакот во литературата и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Зајакот како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

 • „Белиот зајак“ – турска народна приказна.[1]
 • „Сопственикот на полето и зајакот“ – приказна на африканското племе Басумбва.[2]
 • „Леопардот и зајакот“ – приказна на африканското племе Кикуију.[3]
 • „Човекот, лавот и зајакот“ – приказна на африканското племе Басумбва.[4]
 • „Како зајакот го убил нилскиот коњ“ – приказна на африканското племе Акамба.[5]
 • „Зајакот и мангустата“ – приказна на африканското племе Свахили.[6]
 • „зајците и жабите“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.[7]
 • „зајците и лисиците“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.[8]
 • „Лавот и зајакот“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.[9]
 • „зајците и жабите“ - басна на американскиот писател Емброуз Бирс.[10]
 • „Зајакот и желката“ - басна на американскиот писател Емброуз Бирс.[11]
 • „Зајко, зајко од дупката!“ (српски: Зека, зека из јендека!) - песна на српскиот поет Јован Јовановиќ-Змај.[12]
 • „Ти си само плашлив зајак“ - песна на македонскиот писател Славко Јаневски.[13]
 • Зајче безопавче“ - збирка песни за деца на македонскиот писател Васил Куноски.[14]

Зајакот како тема во музиката[уреди | уреди извор]

 • „Зајко кокорајко“ - македонска народна песна.[15]
 • „Бел зајак“ (White Rabbit) - песна на американската рок-група „Џеферсон Ерплејн“ (Jefferson Airplane) од 1967 година.[16]

Зајакот како тема во филмот[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Бели зец“ во: Турске бајке. Београд: Народна књига, 1978, стр. 127-144.
 2. Бајке са југа Африке. Београд: Народна књига, 1964, стр. 179-182.
 3. Бајке са југа Африке. Београд: Народна књига, 1964, стр. 135-138.
 4. Бајке са југа Африке. Београд: Народна књига, 1964, стр. 183-184.
 5. Бајке са југа Африке. Београд: Народна књига, 1964, стр. 148.
 6. Бајке са југа Африке. Београд: Народна књига, 1964, стр. 119-121.
 7. Езоп, Басне (по Доситеју Обрадовићу). Београд: Просвета, 1963, стр. 27-28.
 8. Езоп, Басне (по Доситеју Обрадовићу). Београд: Просвета, 1963, стр. 36.
 9. Езоп, Басне (по Доситеју Обрадовићу). Београд: Просвета, 1963, стр. 82-83.
 10. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 50.
 11. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 51.
 12. Јован Јовановиħ Змај, Краљевина Лаждишажди. Београд: Просвета, 1963, стр. 95.
 13. Славко Јаневски, Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми. Скопје: Темплум, 2014, стр. 73-74.
 14. Васил Куноски, Зајче безопавче, Култура, Наша книга, Мисла, Македонска книга и Детска радост, Скопје, 1980.
 15. Macedonian Folklore Classics, Aleksandar Sarievski. Macedonian Radio and Television.
 16. YouTube, Jefferson Airplane - Surrealistic Pillow (1967) FULL ALBUM Vinyl Rip (пристапено на 24.12.2017)
 17. IMDb, Who Framed Roger Rabbit (1988) (пристапено на 6.12.2015)