Список на политички партии во Албанија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Од 1945 до 1990 во Албанија постоел еднопартиски систем. Единствената партија била Комунистическата партија на Албанија (позната како – Албанска партија на трудот).

Во 1990 Албанија се воведува повеќепартискиот систем. Од тогаш највлијателни се две партии: Демократска партија на Албанија и пост-коммунистичката Социјалистичка партија на Албанија.

Партии, застапени во албанскиот парламент (2005), и водачи[уреди | уреди извор]

Историски партии[уреди | уреди извор]

Други[уреди | уреди извор]