Список на награди и номинации на Ријана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Лист од наградите на Ријана
Награда Победа Номинација
Американски Музички Награди
3 3
Барбадоски Музички Награди
21 29
БЕТ Награди
3 8
Билбоард Награди
3 4
БРИТ Награди
0 1
Германски ECHO Награди
0 2
Греми Награди
1 7
Image Награди
0 2
Интернационали Танц Музички Награди
1 2
Јапонски Златен Диск Награда
1 1
Џуно Награди
1 1
НРЈ Музички Награди
3 6
МОБО Награди
2 3
MTV Видео Музички Награди Латинска Америка
0 2
MTV Видео Музички Награди Јапонија
1 2
MTV Европа Музички Награди
2 5
MTV Видео Музички Награди
2 5
MTV Австралија Награди
0 2
MuchMusic Видео Награди
3 4
НРЈ Музички Награди
3 6
People's Choice Награди
1 1
Premios Principales
1 1
Teen Choice Награди
4 8
Светски Музички Награди
2 2
Вкупно
Добиени Награди 60
Номинации 111

Ова е целосен список на награди и номинации добиени од Ријана, баханска пејачка и композитор. Нејзиниот прв сингл и донесе три награди, а уште повеќе награди и пристигнаа со издавањето на своето првенче. Нејзиниот втор албум, A Girl Like Me (2006), беше многу поуспешен и доби уште повеќе награди и номинации. Good Girl Gone Bad односно третиот албум, беше најуспешниот во досегашната нејзина кариера. Таа ја доби наградата за Омилен Женски Артист - Соул/Р&Б, Најдобра Рап/Испеана Соработка на Греми наградите во 2008 и наградата за Интернационален Албум На Годината на Џуно Наградите. Од почетокот на нејзината кариера Ријана има добиено околу 60 награди од 111 номинации. Нејзините награди се од Поп, Р&Б, Соул, Рок и Рап категории.

Американски музички награди[уреди | уреди извор]

Американските Музички Награди е наградна церемонија создадена од Дик Кларк во 1973 година. Ријана досега има освоено три награди од три номинации.

Година Номинација Награда Резултат
2007 Ријана Омилен Женски Изведувач — Соул/Р&Б Победа
2008 Ријана Омилен Женски Артист — Поп/Рок Победа
Омилен Женски Артист — Соул/Р&Б Победа

Барбадоски музички награди[уреди | уреди извор]

Година Номинација Награда Резултат
2006 Music of the Sun Најдобар Реге/Денс албум Победа
Албум на годината Победа
Pon de Replay Најдобар Денс Сингл Победа
Песна на годината Победа
Ријана Најдобар Нов Артист Победа
Забавувач на годината Победа
Женски изведувач на годината Победа
Најдобро продаван женски артист на годината Победа
2007 A Girl Like Me Албум на годината Победа
SOS Најдобро музичко видео (Женско) Номинација
Најдобар денс (поп) сингл Номинација
Unfaithful Најдобро музичко видео (Женско) Номинација
Песна на годината Номинација
Ријана Забавувач на годината Победа
Најдобар женски забавувач на годината Победа
Најпродаван светски артист (Свет) Победа
Digicel People's Choice Награда Номинација
2008 Umbrella Song of the Year Победа
Good Girl Gone Bad Албум на годината Номинација
Shut Up and Drive Најдобро женско музичко видео Победа
Don't Stop the Music Најдобар Поп/Р&Б сингл Победа
Ријана Поп/Р&Б изведувач на годината Победа
Digicel People's choice забавувач на годината Победа
Женски забавувач на годината Победа
2009 Ријана Женски изведувач на годината Победа
Поп/Рок алтернативен изведувач на годината Победа
Р&Б Соул артист на годината Номинација
„Live Your Life“ Најдобра соработка - T.I. со Ријана Номинација
Disturbia Најдобро женско видео на годината Победа
Take a Bow Песна на годината Номинација

БЕТ Награди[уреди | уреди извор]

БЕТ Наградите биле создадени во 2001 од страна на Black Entertainment Television за да се прослават Црните Американци и другите малцинаства во музиката, глумата, спортот и другите полиња од јавниот живот во претходната година. Ријана од овие награди има добиено една награда од пет номинации.

Гоидна Номинација Награда Резултат
2006 Ријана Најдобар нов изведувач Номинација
2008 Ријана Најдобар женски Р&Б изведувач Номинација
2009 Live Your Life (T.I. со Ријана) Видео на годината Номинација
2009 Live Your Life (T.I. со Ријана) Најдобра соработка Номинација
2009 Live Your Life (T.I. со Ријана) Награда на гледачите Победа

БЕТ Хип-хоп награди[уреди | уреди извор]

[1]

Година Номинација Награда Резултат
2009 Live Your Life Песна на годината Номинација
2009 Live Your Life Најдобра хип-хоп соработка Победа
2009 Live Your Life Најдобро хип-хоп видео Победа

Billboard музички награди[уреди | уреди извор]

Billboard музичките награди се спонзорирани од Billboard магазинот и се одржуваат традиционално во Декември. Наградите се базирани врз продажните информации на Nielsen SoundScan и радио информациите од Nielsen Broadcast Data Systems.[2] Ријана има добиено три награди од четири номинации.

Година Номинација Награда Резултат
2006 Ријана Женски изведувач на годината Победа
Поп 100 изведувач на годината Победа
Женски Жежок 100 изведувач на годината Победа
„SOS“ Жешка денс песна на годината Номинација

БРИТ награди[уреди | уреди извор]

БРИТ наградите се традиционална селекција организирана од страна на Британската Фонографска Индустрија. Ријана има добиено една номинација.

Година Номинација Награда Резултат
2008 Ријана Најдобар меѓународен женски изведувач Номинација

Греми награди[уреди | уреди извор]

Греми наградите традиционална се одржуваат од страна на Националната Академија на Снимачки акти и наука. Ријана досега има добиено една награда од седум номинации.

Година Номинација Награда Резултат
2008 „Umbrella“
Трака на годината Номинација
Најдобра рап испеана соработка Победа
„Don't Stop the Music“ Најдобра денс песна Номинација
„Hate That I Love You“ Најдобар Р&Б перфоманс на група или дуо Номинација
2009 „If I Never See Your Face Again“ Најдобра поп соработка со вокали Номинација
„Disturbia“ Најдобра денс снимка Номинација
Good Girl Gone Bad Live Најдобро долго музичко видео Номинација

Џуно награди[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. http://www.bet.com/specials/hiphopawards09/hha09_nominees/
  2. Jeckell, Barry A. (7 декември, 2005). 50 Cent, Green Day Reap Major Billboard Music Awards. Billboard. Accessed on 9 ноември, 2007.