Скандинавска и руска тајга

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Forest at Leivonmäki NP.JPG
Ecoregion PA0608.svg
Мапа на екорегионот во северозападна Европа
Екологија
ЕкозонаПалеарктик
БиомТајга
Граници
Географија
Површина2150900 км2

Скандинавската и руската тајга е екорегион во биомот на тајгата и бореалните шуми како што е дефинирано со класификацијата на Светскиот фонд за природа (екорегион PA0608). Се наоѓа во Северна Европа помеѓу тундра на север и умерени мешани шуми на југ и зафаќа околу 2.156.900 km2 во Норвешка, Шведска, Финска и северниот дел на европска Русија, што е најголемиот екорегион во Европа. Во Шведска тајгата е првенствено поврзана со теренот Норланд.[1]

Опис[уреди | уреди извор]

Скандинавскo-руската тајга се состои од иглолисни шуми во кои доминира Пинус силвестрис (на посуви локации), често со слој од Јуниперус комунис, Пикеја абиес и Пикеја обовата и значителна мешавина од Бетула пубесенс и Бетула пендула. Ларикс сибирика е карактеристичен за источниот дел на екорегионот. Геоботанички и припаѓа на североисточноевропската флористичка провинција на Циркумбореалниот регион на Бореално царство.

Единствениот ендемичен 'рбетник во овој екорегион е птичјиот вид Alca torda. Сепак, постојат голем број на цицачи и птици со посебен статус во скандинавската и руската тајга, како и еден таксон на рептили.

Сезоната на растење во областите на тајгата генерално се смета дека се мери како број на денови за кои просечната дневна температура надминува 5 °C. Најдолгата сезона на растење за скандинавската и руската тајга се јавува во местата со морско влијание од Северното Море и Балтичкото Море: во крајбрежните области на Норвешка, Шведска и Финска, сезоната на растење на затворената бореална шума може да достигне 145-180 денови на годишно ниво. Најкратката сезона на растење на екорегионот се среќава во континентална Русија и во крајниот северен дел на екорегионот во екотонот со тундра.

Нивоата на хранливи материи во почвата се генерално лоши, но разновидноста на почвените организми може да достигне високи нивоа, особено во јужните делови на екорегионот. Во овие јужни елементи на екорегионот, затворена крошна тајга со некои умерени листопадни видови дрвја прошарани меѓу доминантните четинари, вклучувајќи јавор, брест и даб. Во некои области на Норвешка, Шведска, Финска и западна Русија, оваа зона се користи за земјоделство. Некои од елементите на екорегионот се богати со моклиште, како што е примерот на Националниот парк Фемундсмарка во Норвешка, кој е преполн со мочуришта и езера.

Биоразновидност[уреди | уреди извор]

Шума тајга во близина на Архангелск

Има вкупно 368 автохтони видови 'рбетници во скандинавската и руската тајга според табелирањето на WWF; кога сите преселните птици видови се вклучени, овој број е нешто поголем.

Овој екорегион ги поддржува следните домашни не-ендемски загрозени цицачи:

 • Европско визон (Mustela lutreola, загрозено)
 • Европска видра (Lutra lutra, речиси загрозена)
 • дворус во градината (Eliomys quercinus, речиси загрозен)
 • Поголема ноктула лилјак (Nyctalus lasiopterus, речиси загрозена)
 • лилјак од езерцето (Myotis dasycneme, речиси загрозено)
 • западна барбастела (Barbastella barbastellus, ранлива)
 • Руски десман (Desmana moschata, Ранлив)

Скандинавската и руската тајга имаат само еден неендемичен роден рептил со посебен статус: тревната змија со помал ризик (Natrix natrix).

Домородни не-ендемски загрозени птичји видови во екорегионот се:

Заштитени подрачја[уреди | уреди извор]

Во Тајгата има многу реки и езера. Норвешка бореална шума со затворена крошна на Арктичкиот круг во Рана.

Следното е делумна листа на заштитени подрачја кои се наоѓаат во рамките на скандинавската и руската тајга:

 • Националниот парк Бјорнландет, Шведска
 • Националниот парк Фемундсмарка, Норвешка
 • Националниот парк Хелветињерви, Финска
 • Националниот парк Исојарви, Финска
 • Националниот парк Коли, Финска
 • Националниот парк Лиесјарви, Финска
 • Националниот парк Мудус, Шведска
 • Националниот парк Панајарви, Русија
 • Националниот парк Скулескоген, Шведска
 • Националниот парк Водлозерски, Русија

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Sporrong, Ulf (2003). „The Scandinavian landscape and its resources“. Во Helle, Knut (уред.). The Cambridge History of Scandinavia. Cambridge University Press. стр. 22.
 • Butzin, Bernhard (1991). „Helsinki — aspects of urban development and planning“. GeoJournal. 2 (1): 11–26.
 • Moen, A. (1998). Nasjonalatlas for Norge: Vegetasjon (Norwegian). Hønefoss: Statens Kartverk. ISBN 978-82-90408-26-3.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 • Sayre, AP (1994). Taiga. Twenty-First Century Books. ISBN 978-0-8050-2830-0. Taiga.
 • Bolub Bohn, UG; Hettwer, C (2000). Reduced general map of the natural vegetation of Europe (Map). 1:10,000,000. Bonn: Bonn-Bad Godesberg.
 • Sjors, H (1999). „Swedish plant geography: The background: Geology, climate and zonation“. Acta Phytogeogr. Suec. 84: 5–14.