Градинарски полв

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Eliomys|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Градинарски полв
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Eliomys
Вид: Градинарски полв
Научен назив
Eliomys quercinus
(Лине, 1766)
Распространетост на градинарскиот полв
Синоними

Mus quercinus Linnaeus, 1766

Градинарски полв или градинарски сонливец (Eliomys quercinus) – вид глодачи од семејството полвови (Gliridae).

Распространетост[уреди | уреди извор]

Ареал на градинарскиот полв опфаќа повеќе држави.

Овој вид живее во Русија, Португалија, Полска, Германија, Шпанија, Италија, Романија, Украина, Белорусија, Финска, Босна и Херцеговина, Франција, Андора, Холандија, Луксембург, Летонија, Словачка, Словенија, Чешка, Естонија, Хрватска, Молдавија, Австрија, Белгија и Швајцарија.[2]

Видот можеби изумрел во Литванија.[2]

Загрозеност[уреди | уреди извор]

Овој вид е на понизок степен на опасност од измирање и се смета за скоро загрозен таксоном.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Bertolino, S.; Amori, G.; Henttonen, H.; Zagorodnyuk, I.; Zima, J.; Juškaitis, R.; Meinig, H. & Kryštufek, B. (2008). Eliomys quercinus. The IUCN Red List of Threatened Species. 2008: e.T7618A12835766. doi:10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T7618A12835766.en.
  2. 2,0 2,1 2,2 Црвена листа (англиски)

Литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]