Сектори за внатрешни работи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Секторите за внатрешни работи или познати како СВР се подрачни единици на Министерството за внатрешни работи односно едни од главните делови на структурата на Бирото за јавна безбедност, формирани за вршење на полициските работи на територијата на Република Македонија. Нивните територии се во согласност со планските региони на државата, па така постојат осум вакви подрачни единици. Најголем по површина е битолскиот сектор, додека најгусто населен е скопскиот.

Табела[уреди | уреди извор]

Име Седиште Регион Површина
(км²)
Жители
(2002)
Началник
СВР Битола Coat of arms of Bitola Municipality.svg Битола Logo of Pelagonia Region.svg Пелагониски Регион 4.717 238.136 Славко Јовановски
СВР Велес Coat of arms of Veles Municipality.svg Велес Logo of Vardar Region.svg Вардарски Регион 4.042 133.248 Злате Јаневски
СВР Куманово Coat of arms of Kumanovo Municipality.svg Куманово Logo of Northeastern Region, North Macedonia.svg Североисточен Регион 2.310 173.814 Стојанче Величковиќ
СВР Охрид Coat of arms of Ohrid Municipality (2014).png Охрид Logo of Southwestern Region, Macedonia.svg Југозападен Регион 3.340 221.651 Сашо Смилески
СВР Скопје Coat of arms of Skopje.svg Скопје Logo of Skopje Region.svg Скопски Регион 1.812 571.040 Тони Јакимовски
СВР Струмица Coat of arms of Strumica Municipality.svg Струмица Logo of Southeastern Region, Macedonia.svg Југоисточен Регион 2.739 171.416 Танчо Пројковски
СВР Тетово Coat of arms of Tetovo Municipality, Macedonia.svg Тетово Logo of Polog Region.svg Полошки Регион 2.416 304.125 Амир Далипи
СВР Штип Coat of arms of Štip Municipality.svg Штип Logo of Eastern Region, Macedonia.svg Источен Регион 3.537 181.858 Љупчо Трајковски

Карта[уреди | уреди извор]

Карта на седиштата на секторите за внатрешни работи