Разговор со корисник:Подпоручикъ/aрхив I

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ова е архива на минати разговори. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Ако сакате да почнете нов разговор или да разговарате за стара тема, ве молиме обратете се на сегашната разговорна страница.
Архива 1


Што потреба има од слика на Крушево? --MacedonianBoy 18:27, 17 август 2008 (UTC)

Наjдох я во "Илюстрация Илинден", година ІІІ, брой 3 и мислам дека представлева историчка ценност. Подпоручикъ 18:32, 17 август 2008 (UTC)
ОК, но почитувај го шаблонот подолу (правило на Википедија е)--MacedonianBoy 18:36, 17 август 2008 (UTC)
Information.png Здраво. Бидејќи ова е македонска Википедија, ве молиме користете македонски јазик, без разлика на кого се однесуваат коментарите. Ова е така бидејќи разговорите што треба да се одвиваат да бидат соодветни. Ако користењето на друг јазик не може да се избегне, тогаш ве молиме обезбедете соодветен превод на англиски јазик. Ви благодариме!

Information.png Hello. Since this is Macedonian Wikipedia, please always use Macedonian, no matter to whom you address your comments. This is so that comments may be comprehensible to the community at large. If the use of another language is unavoidable, please provide a translation of the comments in English. Thanks!--MacedonianBoy 18:36, 17 август 2008 (UTC)

Sorry, is that a local rule or your personal idea? Amikeco (разговор) 08:34, 11 декември 2009 (UTC)

За Крушево и останати ставови[уреди извор]

Ја видов вашата дискусија во разговорот на страницата Крушево. Сите тие истакнувања нема да ве доведат до никаде и нема да сменат ништо во ставовите на македонските уредници - а знаеме дека на Википедија нема менување ако мнозинството вели поинаку. Бидејќи македонската националност и припадноста на македонскиот народ е државно утврдена со устав и во своја држава со суверенитет, нема никаква поента да се дискутира наводната „бугарштина“ на македонците. Впрочем, како што е ред на Википедија, ако македонците (кои гипишуваат овие статии) не се сметаат себе за Бугари, никој не може да ги разубеди во спротивното. Исто важи и за македонските дејци на разни полиња, македонските борци, историски личности, секуларни и религиозни установи и сѐ што официјално во Република Македонија се нарекува македонско. Бидејќи, како што претходно реков, на мк Вики е попусто да се препираме за тоа, преостанува да се помирите со фактот што тоа стои така. Еве, земете пример од македонските корисници на мк Вики и огледајте се на нив — дали тие одат по бг Вики да ви пропагираат? Дали ви натетнуваат ставови, или пак ве оставаат да си пишувате тое што си сакате, бидејќи тоа е бг Вики... Дури и на статиите по најсензитивни теми, на највеќето од нив страниците за разговор на бг Вики се празни, или барем немаат дискусии и пропагирања од македонски корисници. И за крај, доколку навистина не сте енциклопедист и немате намера да се однесувате како таков, тогаш со најдобра намера би ве замолил да не учествувате во мк Вики.

Видов и дека во вашите коментари и дискусии, користите реченици со многу навредлива и провокативна содржина. Дури и вие да не ја сметате за таква, штом корисниците така мислат, тогаш таа се смета за таква. Значи, според правилата на Википедија, доколку вашето учество во неа е од таков карактер, тогаш тоа подлежи на санкции. Значи, доколку продолжите со провокативни и навредливи содржини, тогаш ќе морам да ставам блок на вашата сметка и IP адреса. Значи ова нека биде опомена за добро поведение од сега па натаму. Ова е енциклопедија, а не форум. Затоа, доколку продолжите барем еднаш со нешто провокативно, ќе морам да ве блокирам. Се надевам на разумна соработка. --Б. Јанкулоскиразговор 01:16, 19 август 2008 (UTC)

Во ден денешен македонска нациjа суштествува и населува Р.Македония. Тоа не го отричам. Сликите што турам во МК У са исторички документи показувашти другата страна на медалот на историjaта. Бришеjки ги сликите тотално "вандализирате" Википедиja като световен проект и целата човечка историja. Инаку македонските, ако пишат во БГ У, то е или само да бришат, или да вандализират.. Ако некоj наjде исторички документ докажувашт дека Гоце Делчев се чувствувал етнички македонец, врзан со античките македони, нека ja стави. Единственото провокативно во сликити е, фактот дека не саката да ги приемете, и ако те са исторички документи. Замислете се дали википедиja е поредниот македонски националистички блог или е создадена со цел всеубшто образование. Подпоручикъ 04:59, 19 август 2008 (UTC)
 • Нема проблем, дискутирај слободно и искажувај ја твојата гледна точка. Затоа сме енциклопедија - за да бидеме што пообјективни. Само не смее да има провокативни изјави и содржини. Тоа е голем проблем. Ако ти сметаш дека тебе те навредува некој корисник овде, кажи ми. Но ако се случува обратното (особено кон една цела нација и нејзината историја, култура и национален идентитет), тогаш ќе морам да реагирам кај тебе. --Б. Јанкулоскиразговор 00:48, 20 август 2008 (UTC)
Koe e провокативното, прашам те директно! Училиштата во Крушево, Лерин, Воден и Солун са бугарски. Држани се од Бугарската Егзархиja, учители са се бугари/не малко со корени од Македониja, дури и раководители на ВМОРО/. На самите слики е видно дека пише "Българско училище". Е.. кога е така, зашто на едната слика пише "бугарска пропаганда", на втората "солунска мажка гимназиja", a на третата "старото училиште"? Можеш ли да ми го обjaсниш тоа вид МК У лицемерие?!? Подпоручикъ 05:05, 20 август 2008 (UTC)

За Вашата статија[уреди извор]

Здраво, Подпоручикъ, и добредојде на Википедија! Благодариме за Вашите придонеси. Се надеваме дека Ви се допадна местото и одлучивте да останете.

Вашата статија е за бришење

За жал, една или повеќе од страниците кои ги создадовте (како Подпоручикъ) не ги исполнуваат стандардите за енциклопедиска статија, а страницата наскоро ќе биде избришана (ако веќе и не е избришана). Доколку имате било какви прашања, обратете се на порталот за помош. Подолу се наведени неколку корисни линкови за сите почетници:

Се надевам дека ќе уживате во уредувањето и во тоа што сте википедијанец! Ве молам потпишувајте ги вашите пораки на страниците за разговор користејќи четири тилди (~~~~); ова автоматски ќе го внесе Вашето корисничко име и датумот. Ако ви треба помош, видете Портал/Помош, слободно обратете ми се мене, или поставете го прашањето на оваа страница и ставете {{помош}} пред прашањето. Повторно, добредојде! --Brainmachinewtf? 07:45, 19 август 2008 (UTC)

Проштаваj, моja грешка! Подпоручикъ 19:08, 19 август 2008 (UTC)

Блокирани сте[уреди извор]

Блокирани сте на три (3) дена поради ширење на антимакедонска и бугарска пропаганда, како и ниско ниво на култура во комуникацијата со другите уредувачи, пред се на страниците за разговор, Разговор:Лерин#Бугарско училиште во Лерин.--brest 06:05, 20 август 2008 (UTC)

Правопис и без свои истражувања и сфаќања[уреди извор]

Би те замолил, во твоите уредувања да пазиш на правописот на македонскиот јазик. На пример, имињата на нациите, припадниците на одреден континент и сл. се запишуваат со голема почетна буква, за разлика од имињата на жителите од еден град кои се пишуваат со мала почетна буква.

Друго, на Википедија не е препорачливо место за пласирање на свои согледувања и истражувања, и што е најважно - секој треба да се стреми кон неутралност во статиите. Boyan 19:50, 24 август 2008 (UTC)

Здравеj, промените кои ги уредувам са фактологички. На сликата на Леринското училиште, над вратата, се чита насловно "Българско училище". Jaс мислим дека сум премного неотрален во гледиштето ми. поз! Подпоручикъ 19:57, 24 август 2008 (UTC)

Прво: Немој да мислиш дека ќе постигнеш револуционерни пресврти кај корисниците на Википедија на македонски јазик со твоите upload-и, второ: Википедија е енциклопедија. Таа не е место за пропагирање (се гледа дека пропагираш со самото тоа што upload-ираш слики и ги додаваш на статиите со слична содржина.). Немој да се криеш зад терминот ,,фактологички", бидејќи повеќе од јасно е дека твојата цел на Википедија е да провоцираш (всушност, тоа јасно може да се прочита и види од твојата бг. корисничка страница.). Прочитај ги начелата и насоките на Википедија. Поздрав, Boyan 20:48, 24 август 2008 (UTC)

Имено зашто Википедиja требе да биде енциклопедиja, jaс ти upload-ирам сликите. Треба jaсно да се видат и знаат сите страни на "монетата". И се виде тоталното лицемерие на еден дел от админите. На овоа статиja[1], Raso mk ja промени верзиjata, нели во Википедиja не требе да има "Оriginal research", за истито на мене ми ги менуваш писаньата. Ме банираха за 3 дни за "ниско ниво на култура во комуникацијата со другите уредувачи", а туку [2], на сопствената ти страница видиш дека Macedonianboy не пцуе само мене, туку сичките бугари. Е тоа е расизам by the way.. A во моjoт БГ. користничка страница ке наjдеш линкови за списаните од мене страници. Тоа се : Тиквешко въстание, Охридско-Дебърско въстание, Петър Чаулев, БНМОРО, Петър Радев - Пашата, Киро Узунов, Георги Кондолов, Екатерина Симидчиева, Михаил Апостолов - Попето, Георги Сугарев, Лигушева афера, Никола Русински, Парашкев Цветков, Лазар Поптрайков, Ичко Димитров, Кузман Стефов, Лука Иванов. За повекето од тие страници во МК Википедиja нема ништо.. се незнае ништо и нема ништо напишено. Ке доде момент и те ке се наjдат тука. Подпоручикъ 04:49, 25 август 2008 (UTC)

Здраво и од мене[уреди извор]

Знам дека нема да ја оправиме историјата но ајде барем да пробаме.......... “Има голема разлика помегу студирането денеска во бугарски универзитет и во бугарска гимназиja...“ знам дека има голема разлика па затоа и тоа го споменав, бидејќи на еден начин македонците училе во Бугарија без разлика на какви околности. Е сега, мислам дека солидно ја познавам историјата на Македонија па и на Бугарија за да ми пишуваш кој што учел и како се пишувал. За тоа дека пишувале на бугарски нема проблем но прашањето е на кој јазик да пишуваат доколку еден јазик не постои. Србите пишуваа на еден многу подруг јазик пред да се ослободат, исто и хрватите пред истите да го кодифицираат. Исто и бугарскиот претрпи големи промени заземајќи ги според мене многуте идеи на Мисирков (ако не се сложуваш нема проблем, тоа е мој личен став). Јас бугарската пропаганда сеуште ја сметам за една од најсилните во Македонија, која успева на секое поле. Но, немам ништо против неа, бидејќи такви се околностоте во Македонија. Е сега се навраќам на околу 100-на години наназад. Кога денеска успева оваа пропаганда во Македонија, кога има разни медиуми, вести, интернет пред 100тина години според мене тоа е било многу полесно. За тоа дали точно кажуваат дека сакаат да бидат со Бугарија не можеш 100% да тврдиш, како што и јас не можам да кажам дека несакале да бидат со Бугарија. Сметам дека ова не е истражено доволно. Што се однесува до моите колеги Raso mk и Macedonianboy извини но јас неможам тука ништо да превземам бидејќи јас сум овде само гост, а тие се администратори. Колку се праведни со таквите потези, незнам бидејќи не ме ни интересира. Доколку јас бев администратор со сигурност ќе постапев поинаку. За Лотар незнам каде точно тоа си го прочитал, можеби и да кажал, но во неговата книга за прашањето околу “столицата“ ја посочува Салоника. Поздрав--Астрион 15:55, 31 август 2008 (UTC)

Впрочем, добро е што си го пронајдол оригиналот од писмото на раководството до мајката на Христо Узунов. Случајно дали го имаш оригиналот кое тој го пишувал на својата мајка и раководството пред да се самоубие???? Поздрав--Астрион 15:57, 31 август 2008 (UTC)

Лично на мене не ми пречи да пишуваш на бугарски јазик бидејќи многу добро го познавам, но можеби некој од админите ќе преговори за употребата на твојот јазик од твоја страна, но времето ќе покаже... Сега околу темата... Јас во ниту еден момент не сум мислил дека (ајде во наводници) “бугарската политика“ во Македонија била шовинистичка или "великобугарска". Да знаеш само уште какви смешни работи се пишуваат по нашите учебници ќе се фатиш за глава (не зборам само за односот Бугарија-Македонија), но лично јас проблемот го гледам во самата држава Македонија и луѓето кои раководат со неа. Еден факт, според историјата на Македонија Протогеров бил ваков или онаков, а сепак еден негов внук е во челните позиции на владата. И да не ги редам бидејќи се многу, ама стварно многу... Историјата помеѓу овие две земји е многу испреплетена, и според мене вистината би се открила доколку се отворат архивите во Истанбул, Виена, Москва и донекаде Лондон. Колку ли факти во моментот да ни се на виделина сепак сеуште постојат неспоразумение околу ова прашање. А за народот повторно ти пишувам дека според мене многу е било поразлично времето во поглед на културниот поглед на жителите (без разлика каков да е тој, македонски или бугарски) и според мене тие всушност не се знаеле многу работи кои сега ние ги знаеме. На крај само ќе кажам дека според мене постоело македонци. Зошто??? Па не можам да разберам како може една нација да се направи во рок од точно 45 години. Сепак мојот прадедо (1903-1992) колку што се сеќавам ми велеше само едно: Да, точно е дека имаше многу кои се чувствуваа како бугари, но сепак постоеше одредена група македонци кои се залагаа за македонизмот. Значи, тој дедо живеел во времето на Гоце, Балканските војни, Српското владеење, Втората светска Војна, Комунизам и малку Демократија и значи дека со оглед на неговиот долг живот(дајбоже и ние да достигнеме толку) сепак на крај се чувствуваше како македонец. Мислам дека ме разбра одприлика што сакам да кажам. Поздрав и фала на страницата--Астрион 14:14, 2 септември 2008 (UTC)
Право да ти кажам и незнам дали да зборувам по тема кои се точно “бугарашите“ во македонската влада токму на тоа место. Незнам зошто!!! Доколку сакаш преку некој чат или емаил само кажи. Овде пред сите несакам да ги кажувам овие тези. За архивите стварно многу ме интересира бидејќи незнам каде сум прочитал (со сигурност не беше македонска литература) каде авторот пишуваше дека “архивите не се отворени(можеби пишувало целосно но не сум сигурен) во Истанбул, Москва, Виена, Париз и донекаде Лондон, и демек додека таа фаза се премине, Балканот конечно ќе се смири од тие виори...“ За односот нација-народност потполно те сфаќам што сакаш да кажеш, а можеби си и во право, Господ знае:(. Е сега, доколку сакаш да ја “разработиме темата за мојот прадедо, тој си има стварно голема историја во однос на тоа прашање. Но, немој на крај да го сватиш како обична приказна. Сепак тоа е вистина, барем така ми “приказвале“ старите. Доколку ја сакаш та сторија напиши ми подетално може да ти ја компонирам. Како на крај ќе ми дозволиш да го определам зборот бугарин како човек: Сиромав (барем така го согледував додека бев таму), човек кој знае што зборува и кого заштитува, човек за жал немногу гостоприемлив (не во буквална смисла), човек Бугарин...(ме бива за писател:))) Впрочем, веќе кога се допишуваме, да се запознаеме, Здраво, јас сум Александар од Струмица...--Астрион 19:37, 3 септември 2008 (UTC)

ЗДР[уреди извор]

Да ти кажам тебе два збора. Поима немаш од македонски јазик а за правопис ич да не зборувам. Ти користиш србизми како правим и слични глупости... и како второ поаразитот (вандал) си ти тука не јас, ти вандализираш и тероризираш. Бидејќи незнаеш ни како се пишува македонски јазик, подобро е да замолиш некој друг да го направи тоа, не ти. НБРМ13:13, 9 септември 2008 (UTC)

Со македонскио јазик од Вардарска Македониja-немам, со диалектот на бугарскиот што се сборува во Пиринска и Eгеjска Македониja-имам. Дури дваjца егеjци кои никогаш не биле во Бугариja го читаха и разбраха текстот... Сам си мисли каде е проблемот, во мене или во тебе.. Подпоручикъ 19:07, 9 септември 2008 (UTC)
Тешка блокада имаш во разбирањето.НБРМ19:11, 9 септември 2008 (UTC)

--Raso mk (разговор) 19:57, 17 септември 2008 (UTC)

Кој незнае да пишува македонски? --203.221.86.225 (разговор) 11:28, 2 октомври 2008 (UTC)

Promacedonia[уреди извор]

Море Радославе, знаеш ли ти дека Promacedonia да се користи на оваа википедија не е веродостоен извор, референца и сл. Тоа е еден голем пропагандистички проект кој е насочен против нас македонците, и тука е прифатен со потсмев. Затоа во иднина те молам ако придонесуваш, овој веб сајт не го користи или во спротивно ќе бидеш ревертиран. Ова не е закана, туку само еден пријателски совет.--Raso mk (разговор) 19:13, 17 септември 2008 (UTC) Р.Ѕ. Пријатели не се придобиваат со негација и неценење, туку спротивно. Почитувај го другиот, ако сакаш и ти да бидеш почитуван од него

Promacedonia e вебсаjт, а во книгата "Илинденско-Преображенското въстание 1903—1968 ,Издателство на Националния съвет на Отечествения фронт, София, 1968 г", коja што се намира во вебсаjтот содржа вистинските спомени на Михаил Чеков. Тие спомени са наj-големиот извор за животот и револуционарното дело на Михаил Чеков. Види се, дека не сте ги читали.. зашто статиjaта за него е никулец.. Сега, колко и да ти е тежко да читаш бугарски, ja прочитаj и барем я уреди по арно статиjaта наместо да бршеш и вандализираш! Подпоручикъ (разговор) 19:18, 17 септември 2008 (UTC)
И на англиската Википедија Промацедониа се договоривме да не ја користиме. Националистичка е и нема тука да се користи. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 19:20, 17 септември 2008 (UTC)
Арно, jaс за извор ползувам книгата во коja што се написани спомените на Михаил Чеков, не туку веб-саjтот. Па коj e интелигентен човек, ке ja побара во интернет и ке ja наjде во Promacedonia. Подпоручикъ (разговор) 19:23, 17 септември 2008 (UTC)
Да ама кој ќе ти верува дека книгите воопшто постојат?-- MacedonianBoy  Oui? 19:25, 17 септември 2008 (UTC)
Јас да ти читам пропаганда од Бугарија???? хехеех не сум дотолку улав--Raso mk (разговор) 19:25, 17 септември 2008 (UTC)
Изворот, добар лош е извор. Википедија не е место за заклучнија, а за извори, којто може да чита мора и заклученија да си направи. --Li4kata (разговор) 19:30, 17 септември 2008 (UTC)
А? Пробај да објасниш на англиски може ќе те разберам подобро-- MacedonianBoy  Oui? 19:31, 17 септември 2008 (UTC)
Омразата не патриотизм току глупизм. --Li4kata (разговор) 19:34, 17 септември 2008 (UTC)
?????????? А?????? што лафиш мор еј??? --Raso mk (разговор) 19:35, 17 септември 2008 (UTC)
А дали динозаврите са постоели? 0_о Бараj за книгата во интернет и ке jа наjдеш. Истото можеш да го направиш на секое место каде што се продават книги. Дали веруваш на "бугарска пропаганда" или не факт е дека 90% от историчките извори за Македониja и ВМРО од 19-20 век се наjдат во Бугариja. Тоа.. е просто факт. Зашто архивата на ВМОРО за целиот почеток на борбата се намирал во Бугариja. А да.. и целиот е напишан на бугарски. Зашто тогава никоj не сборувал "македонски", дури и преродбениците и револуционерите. Спомените на Михаил Чеков, и секи един от македонските револуционери се наjде во Бугариja, и тоа дали е препишан на "македонски" не менува фактот дека оригиналите се во Бугариja. Тоа значи дека и македонистките интернет саjтове "читат пропаганда од Бугариja". Ова е наj малкото што требаше да го знаеш за изворите, вебсаjтовете и книгите. Подпоручикъ (разговор) 19:38, 17 септември 2008 (UTC)
А дали ти можеш да сфатиш со таа главичка дека 90% од тие „бугарски документи“ се фалсификат. читај ФАЛСИФИКАТ--Raso mk (разговор) 19:44, 17 септември 2008 (UTC)
А дека е истината? --Li4kata (разговор) 19:45, 17 септември 2008 (UTC)
Мислиш вистината?? Па во срцето на секој македонец. И веројатно во Истамбул, а другото околу милиони докази изгорени од бугари и грци--Raso mk (разговор) 19:49, 17 септември 2008 (UTC)
Aхахахаха... морееееееееее. Бугари и грци не могат да припарат во Истамбул па и да им горат архивата. Ама е факт дека Кемал Ататурк продава голем дел от архивата на Османската Империja на Бугариja... и знаеш ли што пише во них, дека.. македонците се бугари. Во Скопје издадоха документи од смртта на Гоце Делчев- е за турците он е наj голем бугарски комита. мда.. читаj момче, после пиши. Подпоручикъ (разговор) 19:53, 17 септември 2008 (UTC)
Море Радославе, бугар се праеш, а српско име носиш...фуј
E море србине, Слав е словенско име. Бугарската словенска држава, коjа била 1/2 од балканскиот полуостров, постои од преди србите да си направат кнежество дури. А истата таа Бугариja ги христиенизира словените и им даде азбука.. ми е жал за тебе. Види се, инаку благодарим за нападите, се види колко што се демокартични. Подпоручикъ (разговор) 20:07, 17 септември 2008 (UTC)
Е не. Бугарско име е АСЕН, Аспарух, Пламенка, Азис, и сл. И како прво бугарите не се словени. Тие се ТАТАРИ. Македонците подоцна успеваат да ги покрстат и писмо да и дадат. Ем се научиле словенски, ем се полакомиле. Останатото е историја--Raso mk (разговор) 20:10, 17 септември 2008 (UTC)
Ставаш за смях, ти си абсолютен македонист - необразован расист. Нито българите са татари, нито македонците са учили някой на нещо. Аз татарин не съм, защото също съм македонец, приятелите ми също са такива, приятелката ми също е Егейска македонка. Роднините и които днес са в Гърция и приятелите и от Егея също са македонци. Искаш или не, твоите права се изчерпват с модераторството в МК У. Ти си инфантил, който смята, че може да променя историята както му е угодно. И не за друго, а защото не можеш да приемеш истината. Страх те е да си отвориш очите, да прочетеш някоя книга и да се образоваш поне отмалко. Да разбереш, че в училище си заблуждаван до голяма степен. Тук не цялата вина е твоя, голяма част за това има несъществуващото македонско общество и държава, които потдържат лъжите. Но ти- заради мързел, глупост и едната омраза- не смееш да прогледнеш по далеч от носа си. И да ти в Македония ще си поредният селски гъзар и пич македонист. Но в Германия и по целият останал свят ти ще си само едно нищо. Подпоручикъ (разговор) 20:19, 17 септември 2008 (UTC)
Татарче едно, јас во Германија сум дипломиран економист и во УО на мк друштво, а дедоти што го продал газот за два лева и пребегал во бугарија покажува само какви наследници оставил. Без корен. продадени души. Госпот ќе ве сотре--Raso mk (разговор) 20:24, 17 септември 2008 (UTC)
Зашто ме пцуеш? Требе БАН за тебе, се види или ми се извини..Te предупредих за тебе на Бреjнмашин! Економика е едно, туго е историja, а трето сосем е да бидеш добар човек. Барем во Германиja требеше да разбереш дека расизмот не е арен. ;) Дедо ми е избегал во Бугариja како са избегали половин милион македонци. И ако си против тие македонци, што бараш ти во Пиринска Македониja?!? Господ ке сотре народните предатели, тие што си менуват националната свест по често од дрехите. Подпоручикъ (разговор) 20:40, 17 септември 2008 (UTC)

Мислава[уреди извор]

Мислава Но јас им реков, дека сум бугарин, ама македонец. точна ли ти е? Дали треба да биде Но јас им реков, дека не сум бугарин, ама македонец.? Зошто вака логика ти нема или е грешка при правењето на пропагандата? -- MacedonianBoy  Oui? 19:46, 17 септември 2008 (UTC)

Грешка е приликом правење на пропагандата. Ај тие историците ште ја поправат во лабораторијата у Софија. Имаат искуство дечките--Raso mk (разговор) 19:48, 17 септември 2008 (UTC)
А ти кога ке сватиш дека тоа "фалсификат" ти е набиен од кога си бил дете, и дека историjaта представлева факти и извори. И ти немаше да знаеш нито еден сбор за ВМРО, ако не беха "бугарските фалсификати". И спомените на д-р Христо Татарчев ли се фалсификати, бидеjки напишани и издадени не во Бугариja, а надвор? Подпоручикъ (разговор) 19:48, 17 септември 2008 (UTC)
Не, не е грешка Колишевци и Титовци. Мина го времето на 1944 година кога се менуваще историjaта на цел народ со пишешти машини. Не ви аресва вистинскиот лик на ВМРО-вците нели? Подпоручикъ (разговор) 19:51, 17 септември 2008 (UTC)
Къиссаи хөбби хуҗа Татарча. Ај сега на македонски!!!!--Raso mk (разговор) 19:55, 17 септември 2008 (UTC)
Тоа за детството важи за теве. Ти си растел во научна темнина.-- MacedonianBoy  Oui? 19:54, 17 септември 2008 (UTC)
Ме насмеja.. смев, смев.. и уште малко ке паднем на земjaва. Jaс сум прочител повеке книги (за ВМРО, Македония и дури голем дел от творшеството на македонските преродбеници) од колку ти си прочитал за цел живот. Сум прочитал и 1984 на Оруел и знам дека вистинскиот комунизам како што е во книгата уште управлева во Македониja. Зашто Македониja продуцира само луге како тебе, кои што не могат да прифатат вистините на 21-от век. И таа дека не можеш да ja менуваш историjaта после 50 години. Сакаш или не, тоа е оригинална мисла, коja што сам авторот ja е кажал. И во Бугариja, и во Македониjа, и во надвор ова мисла е ФАКТ... Сори, Дjуд. Подпоручикъ (разговор) 19:59, 17 септември 2008 (UTC)
Абе ти си читал ама какви биле? Бугарски? Пропагандистички? Такви не сакаме да читаме. Не се фали сам, се гледа колку си разбрал за македонска историја.-- MacedonianBoy  Oui? 20:00, 17 септември 2008 (UTC)
Голем дел са бугарски, не пропагандистички. Пропагандистички са МК У и "Македонско Сонце", не туку спомените на Даме Груев, Ристо Татарчев и тугите основачи на ВМОРО, вистински са и спомените на Алберт Сониксен, туки и спомените на грчките андарти и на Германос Каравангелис. Вистински са и турските документи за убиствата на револуционерите од ВМОРО, исто и весникарските дописки на Таймс. А да.. и Енциклопедиja Британика кажува и потврждува тоа дека македонците се бугари. Вчера и "натионал географик" кажа истото. И сега што.. бугарите се купуват наj големите издателсвтва во светот ли? Мухаха.. уште смев, залитнах и верно за малце да паднем на земjaва, уште еднаш и ке се jурнем верно! Подпоручикъ (разговор) 20:04, 17 септември 2008 (UTC)
Още ли за 2 червени бре? Бруко--Raso mk (разговор) 20:06, 17 септември 2008 (UTC)
Детенце, ти се наjдеш во Германиja да им слогуваш на фроjлаjндките. И на нив прислогуваш за 2те ти црвени, со кои во Бугариja ке умреш од глад. Подпоручикъ (разговор) 20:08, 17 септември 2008 (UTC)
Па со тие червени живеевте во почетокот на 1990. Заработени во МК.--Raso mk (разговор) 20:12, 17 септември 2008 (UTC)
Aма в последните близо 20 години вие живеете с левчета.. кой кого? Подпоручикъ (разговор) 20:21, 17 септември 2008 (UTC)

Македонски јазик[уреди извор]

Information.png Здраво! Бидејќи ова е Википедија на македонски, ве молиме користете македонски јазик, без разлика на кого се однесуваат коментарите. Ова е така бидејќи разговорите што да се одвиваат треба да бидат разбирливи за поголемиот број на корисници. Ако користењето на друг јазик не може да се избегне, тогаш ве молиме обезбедете соодветен превод на англиски/македонски јазик. Ви благодариме!

Information.png Hello! Since this is Wikipedia in Macedonian, please always use Macedonian, regardless of whom you address your comments to. This is so, so that the comments could be comprehensible to the community at large. If the use of another language is unavoidable, please provide a proper translation of the comments in English/Macedonian. Thanks!--~~~~-- MacedonianBoy  Oui? 20:21, 17 септември 2008 (UTC)

Hello, this is my personal page and i`m free to use what language i want. I do not swear, i`m not rude/but you do/ so do not spam me with those posts.
Hello! There is no doubt that this is your user page, but this user page is part of the Macedonian Wikipedia so you must use Macedonian or English. Salut!-- MacedonianBoy  Oui? 20:27, 17 септември 2008 (UTC)

Во врска со твојата корисничка страница[уреди извор]

Здраво. Да не започнуваме бескорисни дискусии, би ти кажал само дека содржината на твојата корисничка страница е несоодветна за Википедија. Види го ова.

Ајде, да упростам малку. Ти си форумски и блогерски тип на човек. Википедија не е ниту едното, ниту другото, тука има правила на игра. Затоа, секогаш ќе мислиш дека тука се води (според тебе ,,македонистичка") пропаганда, но треба да сфатиш дека ако сакаш да си дел од Википедија, треба да бидеш нејзин конструктивен корисник, а не корисник со форумско-блогерски навики кој постојано сака да го ,,докаже бугарскиот карактер на Македонија". Тоа тука никогаш нема да помине. Затоа, најсериозно ти велам да ги прочиташ политиките на Википедија, бидејќи постојано ќе добиваш банови бидејќи не ги ползуваш (поточно, не сакаш да ги ползуваш) правилата на Википедија. Поздрав, Boyan (разговор) 10:07, 20 септември 2008 (UTC)

Персоналната ми страница со ништо не вреди на Википедиjа. Постирал сум поемата на големиот македонски преродбеник Раjко Жинзифов, каков е проблемот? И пак ти кажувам Боjане, требе си фаирплеj- Рашо требе да добие бан за неколко денови. Подпоручикъ (разговор) 11:03, 20 септември 2008 (UTC)

Срдечен поздрав[уреди извор]

Штом се правиш голем историчар и паметна особа што студира историја (за жал ова е комично), прочитај ја книгата „Ми Болгари а Татари?“ и Лексикон на татарски имиња на бугарите. Е кога ќе ги прочиташ книгите, стави си го прстот на глава и запрашај се: Зошто за нас бугарите има и факти дека сме татари, а за македонците такви факти не постојат? Одговорот е едноставен и може да се најде во секоја книга што не е заразена од бугарска пропаганда, а тоа е дека очигледно македонците се посебен народ и не се татари. Толку од мене.-- MacedonianBoy  Oui? 14:11, 7 јануари 2009 (UTC)

В книгите на Алберт Халиков става въпрос за волжките българи, чиято съдба от 7 век е съвсем различна с Дунавските. Те приемат исляма, завладяни са от татарите, а после и от руснаците през 15 век. До днес държавата им се нарича Татарстан, но има хора, които се определят за българи, а не за татари. Естествено има общо между едните и другите българи, но това е останало пред 13-14 века. Така или иначе, книгите се отнасят само за тези българи. За македоните никой нищо не говори, защото за тях всичко е ясно- те са антично племе, близко колкото до траките толкова и до гърците, които също са близки до себе си. Днешната македонска нация няма нищо общо с народността на македоните, освен че населява отчасти ареала на разпространение на античните. Освен това в средновековието Македония се нарича съвсем друга провинция. Припознаването на античните македонци за предци на днешната македонска нация става след 1944 година. Няма никакви генетични общи черти, нито културни такива. Нито в средновековието, нито в модерни времена. Никой не е сравнявал античните македонци с тези от Пирин, Егей и Вардар, още по-малко самите македонци. Нито възрожденците, нито революционерите не се приемат за наследници на античните. Говориш ми за пропаганда и заразата в книгите ни. Ако това беше вярно нямаше примерно всичките Уикипедии и всичките останали световни енциклопедии да говорят за български царе, възрожденци и революционери. А по-въпроса за литературата, дори чуждестранната недвусмислено доказва българската гледна точка за историческата реалност. Давам си сметка, че няма дори да се опиташ да разбереш какво ти казвам, защото ти изхождаш от предубедената си гледна точка. Което разбира се е пагубно за науката като цяло, най-малкото с историята не трябва да се занимават неисторици, както с атомната физика не трябва да се занимават нефизици.. защото в противен случай ще се случи атомен взрив.. какъвто се е случил в исторически план с Вардарска Македония.

Всъщност единственото което искам да знаеш е, че не съм тръгнал да "българизирам" македонската нация, напротив нито ви закачам, нито нищо. Искам да знаеш обаче, че историята се прави с факти, а не с бръщолевене и реване. В тоя смисъл колкото и да извъртате фактите в МК Вики-то, то историческата истина винаги ще е на наша страна. И ви препоръчвам да се захванете да пишете статии за Македония като област, вместо да играете на дребно, защото Българската Уикипедия има поне 100 пъти повече статии за Македония и македонците от вашата. А също така качеството на самите статии е поне толкова пъти по-добро. Така или иначе в 99% от статиите в МК У липсват исторически извори и препратки, 99% от статиите са копирани от някъде другаде нарушавайки авторските права, и поне 50% от всичките статии са фактически несъществуващи (тези за населените места в Македония примерно) или са мъничета (никулци за 99% от възрожденците и революционерите на Македония). В тоя смисъл приеми нас "бугарските фалшификатори" като единствените, които си вършат работата в МК Уикипедия съвестно. Ай бъди ми жив и здрав! Подпоручикъ (разговор) 15:36, 7 јануари 2009 (UTC) За човек кој е сконцентриран само на историја, македонската Википедија е лоша. Но, немој да бидеш толку самоуверен. Многу статии во бугарската Вики настанаа како резултат на превод на македонски статии - види Романтизам, класицизам и др. Немој да даваш образложенија само врз основа на тоа што ти си заинтересиран - историја. Boyan (разговор) 15:52, 7 јануари 2009 (UTC)

Молам за превод за да те разберам.-- MacedonianBoy  Oui? 15:55, 7 јануари 2009 (UTC)
Boyan-е, аз визирам само конкретните статии. В натурата ми е да не подценявам другите хора, и се стремя да не го правя. Именно затова констатирам, че по-добре наместо да се правим на интересни с дребнавости е по-добре реално да се списват нови статии. Конкретно за историята говоря, защото вероятно си даваш сам сметка, че дори "избраните" статии на македонската уикипедия свързани с историята на Македония не струват колкото най-обикновена статия в българската. И това, не за друго, ами защото се пречи да се даде алтернативна на вече изградената теория и липсват каквито и да е източници за твърденията в нея. Примерите са безброи, макар доста вероятно да има и изключения.

Лицемерността ти, MacedonianBoy, не може и няма да ме трогне. Криеш си главата в пустинния пясък като, че си щраус(Ostrich), и мислиш че като ти не виждаш "проблема", то и той не те вижда. Гледам те правиш се на лингвист човек, пишеш в българската уикипедия и там добре разчиташ българския. В това съзирам само комплекси за малоценност, пък ти както искаш го приемай. Со здраве! Подпоручикъ (разговор) 16:06, 7 јануари 2009 (UTC)

Не си на Скајп тука, или пишувај на македонски или бегај од тука, да те нема.-- MacedonianBoy  Oui? 16:11, 7 јануари 2009 (UTC)
Сложи си като девиз на латински: "Veni,Vidi,Fugi!". Нужен превод? ;)Подпоручикъ (разговор) 16:20, 7 јануари 2009 (UTC)
Ауууу,па тука било жестоко!!--Raso mk (разговор) 20:52, 7 јануари 2009 (UTC)

МК[уреди извор]

Information.png Здраво. Бидејќи ова е македонска Википедија, ве молиме користете македонски јазик, без разлика на кого се однесуваат коментарите. Ова е така бидејќи разговорите што треба да се одвиваат да бидат разбирливи за поголемиот број корисници. Ако користењето на друг јазик не може да се избегне, тогаш ве молиме обезбедете соодветен превод на англиски/ македонски јазик. Ви благодариме!

Information.png Hello. Since this is Macedonian Wikipedia, please always use Macedonian, no matter to whom you address your comments. This is so that the comments could be comprehensible to the community at large. If the use of another language is unavoidable, please provide a proper translation of the comments in English/ Macedonian. Thanks!-- MacedonianBoy  Oui? 15:55, 7 јануари 2009 (UTC)

3рр[уреди извор]

Далеку сум од тоа правило да го прекршам. А дали има место за сомнеж дека новиот корисник е твоја марионета или не е така. Ако е во деликатна ситуација сме.--MacedonianBoy (разговор) 23:59, 8 март 2009 (UTC)

Здравей, исках да те поздравя за Александар Климов, дерзай за правдата. Имаш моята подкрепа. Потребител:Bogorm (разговор) 00:06, 9 март 2009 (UTC)
Му рече еднаш добредојде на неговата друга сметка. :))) --MacedonianBoy (разговор) 00:13, 9 март 2009 (UTC)
Бре, един път четеш български, друг път не. Мкбой, аз не бих си позволил да правя марионетни акаунти, да псувам безразборно и да се инатя без да има причина. Предполагам поне това ти е казал Рашо, че съм честен и откровен, а това, че се боря и защитавам моята кауза е друг въпрос. И ти имаш правото за твоята, но го прави с честни методи. Поз!. Подпоручикъ (разговор) 00:20, 9 март 2009 (UTC)
А? Превод? Сварно не разбирам што збориш!--MacedonianBoy (разговор) 00:21, 9 март 2009 (UTC)
:)))) Помоли Рашо да ти преведе, когато си пишем с него се разбираме идеално, жалко че вече се дърпа и го няма никакъв, защото все му се сърдиш като пише с мен. Подпоручикъ (разговор) 00:23, 9 март 2009 (UTC)
Што збориш бе? Што го спомнуваш Рашо? Што сакаш да кажеш преведи што си пишал.--MacedonianBoy (разговор) 00:24, 9 март 2009 (UTC)


Ај утре. Сега ќе одам да спијам. --Р ашоAero-stub img.svg 00:27, 9 март 2009 (UTC)Р.Ѕ. Тука сум јас не се грижи. Ако сум ти се здотажил пиши слободно. Скајпчето е нон стоп уклучено :-)

За Марко[уреди извор]

Ај поправи ги бугарските букви, за да не ставаме шаблони за внимание. данке--Р ашоAero-stub img.svg 23:51, 9 март 2009 (UTC)

Ти изтече банот? Ај, поз! Одговори ми за прашането за шаблоните во копивио страниците за дејците на ВМОРО. Ке ги поправим. Подпоручикъ (разговор) 23:53, 9 март 2009 (UTC)
Нема копивио бре. Како и да е овој текст за Марко сигурно ти го измисли., И тој е копиран од некаде. Не може да биде нешто копивио со основсни податоци. Кај се родил, умрел и што правел сегаке е исто и скоро исто се пишува. Остави ја таа тема--Р ашоAero-stub img.svg 00:00, 10 март 2009 (UTC)
Сите текстове кои сум ги пишувал за Википедија са пишани од мене, като сум ползувал исторически извори. Статијава за Марко (Исто и со Рондова и Климов) не сум ја пишал аз целата, али 4-5 уредувања се од мене. Принципот на авторските права не дозволува да се копират цели текстове, но може да бидат преразкажани. Во случајот со дејците на ВМОРО они се 100% копивио. А вапросот зашто сум се фатил со тие е принципен. Дали МК Вики ке биде добра и ке ги бара сите критериуми за Википедија или ке биде Блог-Википедија. Си доволен за статијава за Марко сега? Подпоручикъ (разговор) 06:11, 10 март 2009 (UTC)

Повели гласај[уреди извор]

На страницата за разговор на статијата Македонско-одрински доброволен корпус се одвива гласање за името на статијата. Повелете гласајте. Boyan (разговор) 16:41, 13 март 2009 (UTC)

Подпоручиците[уреди извор]

А кои, господине, беа подпоручниците? Врховистите кои сакаа да влегуват во Макдонските градови и села со бел коњ?

Превод: А кои, господине, бяха подпоручиците? Върховистите, кои искаха да влизат в Македонските градове и села с бял кон?--Кукушанец (разговор) 14:36, 14 март 2009 (UTC)

Здравей, Кукушанец. Подпоручиците, та и генералите, майорите, капитаните бяха войниците, които се бориха за освобождението на Македония, Добруджа и Тракия. Както за времето на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание, така и за цялата сетнешна история. Също като върховистите те не правеха разлика между своите семейства и тези в Тракия и Македония, те не бяха окупатори.. защото за голяма част от тях те се прибираха по родните си места.
Здравеј, Кукушанец. Подпоручниците, та и генералите, мајорите, капитаните беа војници, кои што се бориле за ослободуването на Македония, Добруџа и Тракија. Како за времето на Илинденското, Преображенското и Крстовденското востаниа, така и за целата сетнешна историја. Исто како врховистите тие не правеле разлика помегу своите семејства и тези на лугето во Тракија и Македонија, те не биле и окупатори.. зашто голем дел од нив се прибираше во родните си места. Подпоручикъ (разговор) 06:06, 17 март 2009 (UTC)
Oва вториов текст трба ли да значи дека е на македонски?????--Р ашоAero-stub img.svg 09:49, 17 март 2009 (UTC)
Пирински македонски со наметки од литературен бугарски. Подпоручикъ (разговор) 10:02, 17 март 2009 (UTC)
Нема врска.--Р ашоAero-stub img.svg 10:13, 17 март 2009 (UTC)
Многу си дребнав, и Кукушанецот не зборва правилно бугарски, ма лошо му не кажав. И јако и он користи језикот на омразата јас му одговарам чисто демократски. Подпоручикъ (разговор) 10:54, 17 март 2009 (UTC)
P.S. Еве ти една статија за еден подпоручник (посмртно станал генерал) Климент Џеров, роден во Македонија, бил се во Македонија и починал во Македонија. На истоит скоро беше намерен юрнатиот споменик во Република Македонија, дали тој заслужева да му биде реставрирана пирамидата? Подпоручикъ (разговор) 07:05, 17 март 2009 (UTC)

Корисник БГ Македонија[уреди извор]

тука.--MacedonianBoy 20:19, 19 март 2009 (UTC)

Се пак тоа е избришано. Со задна дата ке го банираш? Подпоручикъ (разговор) 20:58, 19 март 2009 (UTC)

Опомена[уреди извор]

Пази што зборуваш, ова се вика личен напад Види за личните напади и размисли што следува ако продолжиш да навредуваш корисници. Поздрав и сè најдобро.--MacedonianBoy 22:14, 19 март 2009 (UTC)

Благодарам! Подпоручикъ (разговор) 05:24, 20 март 2009 (UTC)

Катерина Трајкова Нурџиева[уреди извор]

Здраво. Ќе Ве замолам да не ја враќате содржината во статијата којашто беше избришана и се смета дека ја нарушува неутралноста. Ако имате предлог тоа предложете го нан страницата за разговор. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 09:28, 12 мај 2009 (UTC)

Малку граматика момче од бугар-ски произход![уреди извор]

Правилната конструкција и правилната смисла би била македонско, а не македонски, или можеби имаш документ, или пак си ја отсликуваш сопствената имагинација и фетиш на Википедија. ;) Поздрав, Boyan (разговор) 16:04, 14 мај 2009 (UTC)

Твој коментар[уреди извор]

Дойдох ти пак на корисничкиот разговор да не водниме страницата. Не помня всичко от стариот ни сбор, затоа зашто беше отдавна, па и така и не се намеривме на скайп. Македонизмат како процес е за бугарската историография е ясен, и се пак тоа повдига много вапроси. Нема што да ти преразказувам моето мисленье по тоа вапрос, тука сме пописали малко по вапроса: [1] (види исто и разговора кон статијата). Се пак македонизмат е ограничен и то за малак дел од луге, кои дури немат врзка кон ВМОРО (може би освен Атанас Раздолов, кој бил близок кон Гоце Делчев. И се пак единствениот ВИСТИНСКИ и ТВРД македонист Димитрија Чуповски дури е гонен от македонскиот војвода Иван Наумов Алјабака како србин од Македонија. Мислим дека на БГ вики се доста добре написани статиите за ранните и касните македонисти. Можеш да провериш по категорија "македонци по националност". И все пак не сметаш ли дека историчката рольа на тие луге е преувеличена со опит да се негира бугарштината во тој период?

—Радослав Х.

Ова е твој коментар, преку тебе се гледа што те учат во БГ а особено на Историскиот факултет. Сами си кажувате па се негирате. Што е тука спорно?--MacedonianBoy 22:19, 14 мај 2009 (UTC)

И исто така можат да се видат твоите погледи кон македонскиот јазик тука.--MacedonianBoy 22:24, 14 мај 2009 (UTC)
Ова са мой мисли примешани с исторички факти. Факт е дека луге като Чуповски, Мисирков и другите, кои што се определуват од бугарската историография за македонисти, се луге кои се немали никаква врзка кон револутионерната борба на ВМОРО и изопшто со бита и културниот живот на македонците. Наймалко затоа, дека сите биле емигранти во Русия или во Бугария и биле далече од делата на самите македонци. Исто е факт дека вапросниот Иван Наумов Алябакот го е изгонил Чуповски како српски чпионин. И само барам да разберем дали тие луге и нивното дело не се преувеличеват денес во Македония, со цел да се негира бугарскиот елемент во македонското движенье ватре и вонка од Македония. За йезикот, кой го определувам за ист со бугарскиот.. па МК бой, дури и ти сопре со енгелезкиот и премина на матерен да си зборваме, па и никаде не сум определил кой македонски е дел од бугарскиот. Пиринскиот македонски е дел од бугарскиот, исто како и самиот регион е дел од Бугария, па тука се прашай за вики кутиите дека "обединуват" деловете на Македония Пирин-Егей-Вардар во едно, тоа што е сепаратизам и шовинистички сон за империалистичка инвазия на РМ кон Бугария и Грция? Сакам само се извиним на Астрион, ако сум му додел повеке со мислите си, но сичко тоа го правим со единствена цел, баш да покажем дека яс не сакам да навредувам на РМ, но и нема да дозволим да се барат деловите од бугарската история. И кога пак ме прашаш во 21 век ли живеем или во средновековие, ке ти кажам, дека ако ти живееше во 21 век МКбой, щеше да прифатиш дека историата е тоа што пише во книгите, а не тоа што ти сакаш да биде. И единствениот проблем помегу нас е истата таа история, живей во 21 век.. а не во 3-4 век преди христа при Пердика, Филип и Александер.. Подпоручикъ (разговор) 22:47, 14 мај 2009 (UTC)
Види Подпоручикъ, не би сакал да коментирам повеќе за историја на македонската википедија. Факт е дека македонската и бугарската историја се многу блиски, но и двете истории имаат многу дупки и нејаснотии. Јас, заедно со тебе или Стан или било кој можеме да спориме колку што сакаме, и на крај повторно нема со ништо да се согласиме. Затоа се откажувам од секаков коментар за историјата на македонскиот народ. Но, сакам да напоменам, тоа не го правам оти сметам дека немам докази дека постојат македонци и македонско население, не, туку поради залудното потрошено време. Фала на разбирањето, но доколку некој (не само вие, туку и некој друг) сака да спориме, тогаш би го прифатил и ова. А вака, нема смисл, Поздрав--Астрион (разговор) 09:26, 15 мај 2009 (UTC)
Разбирам те, наполно. И мислим дека си прав, до той момент кога некой от по нетрпеливите корисници почне да брише секой став писан од мене, Стан или некой друг, без да има причина за тоа. Поздрав! Подпоручикъ (разговор) 07:45, 18 мај 2009 (UTC)

Peacock[уреди извор]

Не си придодавај преголемо значење.

Прашање[уреди извор]

Што значат зборовиве:

 • енгелезки
 • видувам
 • штото

ПС:Одвеј се од таа кованица на Канчов „географски Македонец“. Во Бугарија има само Бугари и малцинства. Поимот Македонци од првиот македонски антички крал до денес има национална смисла (словенски или несловенски како кој гледа) и за ова не сакам да се расправаме. Таквите кованици употребувај ги само на територија на Бугарија. И ќе те замолам за превод на зборовите.--Никола Стоіаноски 23:33, 22 август 2009 (UTC)

Без разлика на националноста нели? Е поради ова има македонски револуционери (етнички) и бугарски етнички револуционери (во Одрин за кои немате статии на БГ Вики, туку имате за етничките Македонци). Џабе со мене за тоа ќе си збориш, а за друго може.--Никола Стоіаноски 23:40, 22 август 2009 (UTC)
ПС: И пак не ми одговори што значат зборовите.--Никола Стоіаноски 23:40, 22 август 2009 (UTC)
Интернет слава богу, не е државна територија, само серверите на Википедија можеш да ги бараш во Холандија, САД или некаде на друго место. Нели си полиглот требува уште да читаш и учиш. Енгелезки се потребува за English people, видувам - да видам, to see; штото - зашто, because. Тебе само Канчов ти е во главата, да не си го читал и ноќно време да сонуваш кошмари од тоа? Ајте ми, со здравје. Легам и аз. --Подпоручикъ (разговор) 23:42, 22 август 2009 (UTC)
Богами читав за тоа како ја креира бугарската политика која и денес е актуелна, а за навечер имам физички обврски :) Не се занимавам со историја, зошто научена ми е и знам како е. Сега се занимавам со поважни работи, професионални. --Никола Стоіаноски 23:43, 22 август 2009 (UTC)
Па не личи, да бидам фер со тебе. Јас сега пишам повеке на вики, затоа зашто тугата седмица ке шетам до Солун града и околијата со моето либе.. арно ми е, верувај, Рашо ке ти каже дека и домашна ракија од Егеј сум најдол да си носам дома. --Подпоручикъ (разговор) 23:47, 22 август 2009 (UTC)
Opa bato..............:D--Р ашоAero-stub img.svg 23:44, 22 август 2009 (UTC)
Целата ви работа е ваква, прво барај, после трескај такви работи: [3] и [[4]] - општо лугето од ВМОРО се кон 500.. кога во МК вики стануват толкова па ке говориме.. --Подпоручикъ (разговор) 23:44, 22 август 2009 (UTC)
E па затоа нашата вики е енциклопедија, а бугарската е исторически блог. Со јаки „факти“--Р ашоAero-stub img.svg 23:46, 22 август 2009 (UTC)
Затоа имам направено над 200 македонски писатели зошто тоа ме интересира, ова другово си знам како е. Даваш референца каде пишува македонски револуционер на македонски јазик, а на статија пишуваш бугарски револуционер. За „какво“ да зборуваме?--Никола Стоіаноски 23:47, 22 август 2009 (UTC)
ПС:Лека ноќ, Good night.--Никола Стоіаноски 23:48, 22 август 2009 (UTC)

За тоа дека NPOV го категоризираш терминот македонец? А Рашо сака да му дам вниманието си со такви писанки? :D --Подпоручикъ (разговор) 23:50, 22 август 2009 (UTC)

Е ова последново не го разбрав навистина што сакаше да кажеш, но нема врска. Лека ноќ--Никола Стоіаноски 23:52, 22 август 2009 (UTC)


Зборови[уреди извор]

 • Добро луѓе, навистина не ве разбирам. Почнувате со посочување на погрешни зборови и од таму преоѓате на нешто сосем десетто, тотално non squitur. Зарем не му е дозволено на Подпоручикъ да греши во зборовите, сепак не израснал во Македонија. Лесно е да се помешаат поими од два слични јазика. Треба само да се укаже на грешните зборови и сигурен сум дека ќе ги исправи. Или вие можеби сметате дека намерно ги вметнува тие зборови? Еве, јас ќе му помогнам на Подпоручикъ со кои зборови треба да ги смени тие термини:
 • „енгелезки“ ---> англиски
 • „видувам“ ---> гледам
 • „штото“ ---> нешто

Е така. Пријатно уредување Подпоручикъ. А што се однесува до ширење на национал-шовинизам, тоа сите си знаеме дека овде е строго забрането. --Б. Јанкулоски (разговор) 00:16, 23 август 2009 (UTC)

Кое е национал-шовинизам: уредуването со лажливи ставови, привзети од интернет форуми, или јасното аргументиране со исторички факти? Или национал-шовинизам, тролуване, вандализам е сичко тоа, кое иде од Подпоручик, Стан, Релатив.. и сите ни марионети? --Подпоручикъ (разговор) 06:17, 23 август 2009 (UTC)
Ова е недоразбирање. Немав намера конкретно да те обвинам за било што. Само сакав да дадам просто решение за проблемот на терминологијата, а не да се навлегува непотребно во триста други дискусии кои не следат од тоа. Тоа за национал-шовинизмот беше главно наменето за другите корисници, за да ги уверам и осигурам дека нема да има такви работи, за да се потсмират и да не се крева прашина. Извини ако погрешно сум се изразил. --Б. Јанкулоски (разговор) 07:51, 23 август 2009 (UTC)
Точно Бојан, српскиот и бугарскиот се слични јазици и поради тоа Подпоручникот ги смешал јазиците, но мене не ми беше јасно, како на македонски да пишува со бугарска граматика а да користи српски зборови. Тоа прашав и ми одговори уредно корисникот. Поздрав--Никола Стоіаноски 10:15, 23 август 2009 (UTC)
Точно!!! Само дека не видим разлика помегу бугарската и македонската граматика.. И што сега за Сандански, Делчев и Пиперката? Дори напишани и на Хинду сборовете ми се вистина.. Жално. --Подпоручикъ (разговор) 10:26, 23 август 2009 (UTC)
Немој историчаре така да велиш дека нема разлика во граматика, за смеење е. Сепак не ти е тоа бранша па да знаеш. Инаку сега не сум баш слободен за историски муабети, попосле.--Никола Стоіаноски 10:34, 23 август 2009 (UTC)
Па вие сите филолози, економисти, биолози, футбалери, космонаути правите историски моабети.. јас да не сум по малце од вас. --Подпоручикъ (разговор) 10:42, 23 август 2009 (UTC)
Гледаш не треба да се учи факултет за да се знае македонската историја :)--Никола Стоіаноски 11:02, 23 август 2009 (UTC)
Туку целата веке некој безимен ја е напишал на форумите, само требува да се copy-paste на Вики.;) --Подпоручикъ (разговор) 11:12, 23 август 2009 (UTC)
Е сега пак не те разбрав.--Никола Стоіаноски 11:17, 23 август 2009 (UTC)
Саках да кажем дека не само ја користите историјата, вие дури ја пишувате некој пат. --Подпоручикъ (разговор) 11:22, 23 август 2009 (UTC)
Аха, имаме вистински историчари кои се занимаваат со тоа, но за жал немаме „врвни историчари“ од типот на министерот без ресор Б.Д. :) --Никола Стоіаноски 11:27, 23 август 2009 (UTC)
MacedonianBoy, молим да не подбиваш големиот бугаски истории Божидар Димитров, он е изврстан, незаурядный, како кажат русите, историк, а тоа дека е министар, е случаjно. Он е штудирал во Ватиканот, зна многу повеке од те историчари, коjе ти знаш, откуд што (бидеjки) е читал архивите на Ватиканот, тамо све е написано точно. Он доприноси и за то да се зна вистинскиот происход на нашиот народ(скупо со проф. Георги Бакалов и Петър Добрев), мада во нашите учебници по историjа уште се срекаат таму-ваму остарели тjуркски тези односно прабугарите. Потребител:Bogorm (разговор) 12:39, 23 август 2009 (UTC)
Гревче--Р ашоAero-stub img.svg 12:40, 23 август 2009 (UTC)
Што е грев? Би ли разjаснил? Потребител:Bogorm (разговор) 13:40, 23 август 2009 (UTC)
Тебе, МК бој само Б.Димитров и В.Канчов се ти во мислите. Ама делото и жовотот на Сандански, за кој што вчера ми писа, тие немат неработа. Па и со Делчев, или основачите на ВМОРО. Тие казали под натиск од БД и ВК дека се бугари и се борат за бугарска Македонија, биле збунети, или требувало Блажето Конески (кој што е рода со нај-големиот македонец Глигор Соколович) да каже дека овие се македонци по етнички критериум? Немаш отговор.. знам, добро знам. Хах.. нема ли некој од вас малце мажество и смелост да ги избрише ставовите на Пиперката и Делчев од вчера пишани во некоја маза на МАНУ? --Подпоручикъ (разговор) 14:30, 23 август 2009 (UTC)
 • Не навлегувам во дејците, но само да напоменам дека има значајни (не би рекол огромни, но сепак значајни) разлики помеѓу македонската и бугарската граматика - тоа го знам бидејќи во бугарија сум престојувал 5 пати, и сум имал прилика да воочам. --Б. Јанкулоски (разговор) 21:01, 23 август 2009 (UTC)

Re:Фалсификат или...[уреди извор]

Здраво Подпоручикъ... Во однос на твојот коментар... Најпрвин, бидејќи те ценам, не очекував таков коментар од тебе. Најпаметно би било прво да прочиташ а потоа да даваш коментар. Форумите како што знаеш се место за дискусирање, и секој пишува тоа што ќе му текне нели? Е сега јас да се смеам дека на бугарските форуми читав оти од БГ започнал светот или оти Исус бил бугарин или делото на Пулевски е фалсификат... мислам дека нема резон, оти тоа е поединечно. Најдобро би било најпрвин да си прочиташ па после да коментираш, оти многу убаво е објаснето за можниот фалсификат на сликата. Поздрав--Астрион (разговор) 06:20, 24 август 2009 (UTC)

Aстрион, јас винаги читам. Го видов форумот и освен за вергиненото знаме на Сандански се гледа сликата на Сандански со 7ма пешадиска дивизија. Но единствено прочитах дека според еден корисник сликата е размажана и неговиот фотографски опит говори дека е мешана, затоа зашто Сандански е много малечок пред бугарските офицери. Прочитох и десетки обиди кон бугарскиот народ.. ама тоа не е нешто ново, па и луге секакви. Баш затоа заш правим голема разлика мегу луге како тебе и редовиот македонски форумник се присмеах на ова. Кога сбориме за фалшификати надевам се ке прочиташ тоа и ке дадеш под сомнеж ова статија. Јас не разбервам зашто требе се фалшификува нешто, кое и без тоа е према јасно - како участието на Сандански на страната на Бугарија во Балканските војни. Исто и со сите припадници на ВМОРО во тоа време. --Подпоручикъ (разговор) 16:02, 24 август 2009 (UTC)

Подпручикъ, зошто не фатиш некоја корисна работа да направиш, наместо само да даваш коментари. Со тоа им го одземаш вниманието на другите и ѝ правиш лошо на Википедија на македонски јазик. подобро е да земеш да уредуваш некоја нова статија и подобро да ни го научиш јазикот.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:40, 24 август 2009 (UTC)

Јас мислам дека се разболел од синдромот на Rel.Freq. и некаде го чеша. Предпоследниот коментар е доволен доказ за тоа. --Р ашоAero-stub img.svg 16:48, 24 август 2009 (UTC)
Р.Ѕ. Ставањето линкови на книги како „10 лаги на македонизмот“ од '80те години е доказ за една мизерна политика на една недорзавиена нација.
Со што да допринасам, кога се ке биде избришено, па евентуално ке добием и бан за вандализам.. таква е МК Вики, и е таква не заради мене, стан и релатив, туко заш администраторите не си следат работата. Досега ни еден коментар на БГ У не е избришан заради лош бугарски, па и никои не е насилван да пише само на бугарски.. ама тоа не е БГ У.. --Подпоручикъ (разговор) 16:47, 24 август 2009 (UTC)
Кај сум ставил БД? --Подпоручикъ (разговор) 16:49, 24 август 2009 (UTC)
Тој линкот погоре е зачеток на тој дел од бугарската ренесанса за историски вистини.--Р ашоAero-stub img.svg 16:52, 24 август 2009 (UTC)
"Крадецот кажал држте крадецот" --Подпоручикъ (разговор) 16:57, 24 август 2009 (UTC)

Ако почнеш да пишуваш статии за теми, во кои нема спор меѓу Македонија и Бугарија, можеби твоите уредувања нема да бидат избришани. Треба, сепак да се обидеш. Ваквото твое однесување води само до една работа, а тоа е да бидеш блокиран. Го дуваш балонот, но во еден момент ќе пукне.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:58, 24 август 2009 (UTC)

А зошто да не пишам, Вики е слободна енциклопедија, нели? Или проблемот е дека вистината не е потребна. Тука не станува сбор да се менува идендитет на луге кои што се чувствуват македонци, тука станува сбор да НЕ се менува идендитет на луге кои што се чувствувале бугари.. плус голема доза исторички факти, па нели знаеш "пред фактите и господ си трае".. се види некој луге се мислат за повеке и од господа наш.. Мене балонот ми се спука уште со првите редакции кога бев баниран неправомерно, исто како и тугите луге минатата седмица. И што? Нели поне во мегународните википедии пропагандата не постои и сичко си е попишано како е било. Па кој тражи, намира - нека читат таму. --Подпоручикъ (разговор) 17:08, 24 август 2009 (UTC)
Запарашај се за илјадниците потепани македонци за време на „бугарското ослободување“ на Македонија од 1941. Ете ја вистината. И запрашај се самиот себе што си. Изгубен идентитет. Сирота душа која талка и незнае што е. Крадењето на други идентитети за градење на својот води само кон една длабока траума која остава последици на себе и околината. Затоа барај си ги корените на друго место. Там далеко...........по степите. Не се обидувај да одговориш, не сакам да водам дискусии. Ќе се обидам да пишувам на Википедија, бидејжи за тоа е, а не за правење форуми....--Р ашоAero-stub img.svg 17:14, 24 август 2009 (UTC)
Ок. --Подпоручикъ (разговор) 17:26, 24 август 2009 (UTC)


ЕЕе, ама голема дискусија:)) Подпоручикъ, корисникот не кажува само дека е фалсификат, туку и објаснува. Многу убаво пишува... Тој вака пишува:

 • 2. нозете на Јане и на бугарскиот војник од десната страна (левата на Јане) немаат сенки, односно лебдат во воздух. Ова е бидејќи многу е тешко да се пренесат сенките од предметите или луѓето на друга фотографија.
 • 3. зумирајте ја фотографијата и забечежете ги нозете на војникот од левата страна (денсата на Јане) ќе ја забележете разликата.
 • 4. главата на Јане гледа на спротивна страна за разлика од сите други кои гледаат во камерата односно апаратот
 • 5. линијата на поставеност на луѓето, Јане и другиот бугарски војник од денста страна (левата на Јане) излегуваат од секоја симетричност на фотографијата, што и еден обичен аматер на фотографија внимава на тоа да се има компактност во фотографијата.
 • 6. големината на Јане и другиот војник е значителна помала од онаа на другите... овие двајце би одговарале да се стават некаде во средните редови на луѓе во сликата
 • 7. бугарскиот војник од лево е во движење, за разлика од другите кои се наместени за сликање

....... Она што е најиснтересно е фактот што сликата е направена во времето на Младотурците од 1908, 1909 година, време во која според корисникот, а ќе се сложиме и сите, Јане Сандански на сликата (слика од некаде 1912 или 1913 година) има ПОГОЛЕМА КОСА за разлика од фотографија која му е направена неколку години порано, значи во времето на Младотурците во 1908 година.

За обидите кон бугарскиот народ, тоа е нормална појава на Балканот, сите тоа го прават од Цигани до Романци и.т.н. Значи, мојот коментар не се однесува за тоа дали или кој бил Јане, туку дали има некоја основа оваа фотографија да е фалсификат, и толку???!!--Астрион (разговор) 17:47, 24 август 2009 (UTC)

Верно е, прочитах што пише, исто и бугарскиот корисник кој мери пропорциите на лугето. Се пак ке се согласиш, дека сомнежа за фалшификат не значи дека е баш така. Ако го беха фанали Сандански во момент кога е по голема нужда сликата пак ке бидеше "странна". Па и според пропорциите е можно да си е во ред, требува да се изјасни кога е публикувана сликата за прв пат - преди или след креирането на фотошоп и сличните програми. Во филмите за НЛО сум гледал как додават zoom на сликата и се види каде е бришано со програма.. Да се направи истото и овде и да се разбере, дали се добавени Сандански и офицерот до него или не. Немаме ли си овде фотошопери? --Подпоручикъ (разговор) 18:18, 24 август 2009 (UTC)
Па на кој форум беше (мислам дека бугарски или истиот беше), еден линк со многу слики од тоа време. Се гледаше оригиналната слика и сликата која била обработувана од страна на бугарски што знам уметници или такво нешто беше од 1987 година, дата кога Фотошопот ја вади својата прва верзија. Не знам колку има врска со тоа но... Тоа е тоа... Како и да е...--Астрион (разговор) 20:19, 24 август 2009 (UTC)

За идејата, нема да е лошо но тешко дека некој бугарин ќе каже дека е фалсификат или некој македонец дек не е :(((

Да не ти звучи пристрастно, али верувам дека бугарин ако е сигурен дека е фасификат, ке го каже. Немаме ли под рука некој англо-саксонец, американец, шваб..? --Подпоручикъ (разговор) 20:30, 24 август 2009 (UTC)
Хехех, немаме за жал... Но, нема да е лошо да најдеме. Поздрав засега--Астрион (разговор) 20:42, 24 август 2009 (UTC)
Пуснах беседи на два форума - еден историски и еден за фотошоп снимачи и дизајнери. Чекам одговори. Мегу другото Сандански на ова слика [5] е нај левиот, а не тој белиот во средината. Види го и овде: [6]. Засега толко, уште кога добием одговори на форумите. --Подпоручикъ (разговор) 19:32, 26 август 2009 (UTC)
Види и ова слика [7], таа е копие на таа, што ја проверуваме за фалсификат. Изгледува по реалистичка на цветовите, се види е по голема на ширина и се види еден офицер повеке одлево. Исто се разберва дека сликата е ставена на некоја англоезична книга, од каде е привземана. --Подпоручикъ (разговор) 19:44, 26 август 2009 (UTC)
Проследих снимките да се користени нај-рано од Марсиа Макдармот во 87-88 за бугарската и американската книги на биографијата на Сандански. Толкова, за Сандански е јасно дека е четникот во лево, не тој во десниот дел на сликата со белите дрехи. Мислим барем за Сандански не може да става вапрос за фалшификуване. Поздрав, ти да најде нешто повеке? --Подпоручикъ (разговор) 16:19, 27 август 2009 (UTC)
Добро, нели цело време сметавме дека Јане е оној во “белата униформа“. Со сигурност си барал од некаде информации, па кажи ми дали стварно е оној на левата страна или само е претпоставка. Ако е тој, никому ништо:)--Астрион (разговор) 16:38, 27 август 2009 (UTC)
Во суштина го познах Сандански само со гледане во сликата. И се пак ОВДЕ се собрани, мислам, сички слики на Сандански. На [оваа] слика ќе видиш Сандански како по стар и дебел. Истиот маж требува да биде сандански на овие две слики - [8] и [9] - Само што кепето му затвори лицето и е облечен со палто. А мажот во бело - ти сам кажа, он е много слаб, има повеке коса и е дребен. Иако и Сандански исто да е по дребен од офицерите. --Подпоручикъ (разговор) 21:24, 27 август 2009 (UTC)

>>Ok e :)

вметнување на ситни грешки - чтај: дезинформации[уреди извор]

Гледаш и самиот како еден месен музеј во Благоевград може да стане музеј во скопје. www страниците се, исто така, убав извор со кој може да се манипулира. Затоа треба да ги избегнуваме. Затоа е згодно да помислиш да пишуваш за други работи во Бугарија. Така подобро ќе се запознаеме. Голем си! Знаеш што значи информацијата како што може да забележам од твоето однесување знаеш и што значи дезинформација. Затоа ти велам дека треба да избегнуваш извори на информации со кои лесно може да се манипулира. Не можам ништо друго да кажам освен срам да ти е! Дај пиши нешто друго за БГ! Да се запознаеме малку. --Wikimk (разговор) 12:40, 18 ноември 2009 (UTC)

Бев станал од компутер и се пак. Статијава за Коста Црнушанов сум допишал тие дни на БГ вики [10]. Во неа ке видиш дека не сум ревертирал од Скопје на Благоевград. Сега Стан при преводот е напишал така и аз ревертирам на тоа како што сум пишал јас. "Бараш под вол теле" - така велиме во Бугарија. --Подпоручикъ (разговор) 12:46, 18 ноември 2009 (UTC)
Извини ако претерав. Се надевам дека во знак на добра волја ќе почнете да се занимавате и со уредување и на др. вид на статии на википедија на македонски јазик. Од контакти кои ги имам со Бугари за обичниот и модерен живот во Бугарија и Македонија во обете држави многу малку знаеме. За жал голем број од проблемите од современото живеење ни се слични. Мојата импресија од ваквите разговори е дека со оглед на тоа што сегашноста ни е бедна недостатокот од убав современ и квалитетен живот се обидуваме да го замениме со приказни за мали деца и со дезинформации. Знаеш и самиот колку Бугари се по Западна Европа поради тоа што сегашноста не во Бугарија не е баш розова. Мислам, ова е џабе трошење време. Поздрав, --Wikimk (разговор) 12:54, 18 ноември 2009 (UTC)
Ах бе Вики мк. Се сеќавам кога Бугарија имаше 10 м. жители, а сега се 7. Сега им требаме ние како 2 милиона за да се вратат во позитива. --Р ашоAero-stub img.svg 12:56, 18 ноември 2009 (UTC)

Гоце Делчев[уреди извор]

Здраво, Подпоручикъ. Најпрвин вратив едно уредување, бидејќи беше со IP адреса, но сега не го направив истото, бидејќи Вие го потврдивте. Го преведов извадокот на македонски, бидејќи мислам дека беше потребно. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:42, 2 февруари 2010 (UTC)

За кое што благодарам. --Подпоручикъ (разговор) 23:53, 2 февруари 2010 (UTC)

Българо-османски войни[уреди извор]

Ти благодарам. Кога ќе завршам со Хабсбуршко-османлиските војни. ќе ја преведам од бугарската вики. Доколку пронајдеш нешто слично и интересно за падовите на поголемите градови во БГ, макар и со една реченица, пиши ми. Идејата ми е тоа да биде како еден вид на воена кампања. Поздрав и фала за трудот.--Тиверополник (разговор) 13:15, 9 јуни 2010 (CEST)[одговори]

Лидери по година[уреди извор]

Здраво. Со создавањето на ВикиПроектот Години, започна иницијативата за пополнување на статиите за години на Википедија на македнски јазик. Првата активност е пополнување на списоците за лидери на држави по години. Доколку сте заинтересирани да помогнете во извршувањето на оваа задача, може да се пријавите на страницата наменета за оваа активност, на која и може да дадете свој коментар. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:24, 12 октомври 2010 (CEST)[одговори]