Разговор:Крушево

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
WikiProject Macedonia Logo mk.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.

Поштански број, јазик[уреди извор]

Покрај Македонскиот и влашкиот во општината официјален јазик (за жал) е и албанскиот! - Македонец 21:06, 2 ноември 2006 (UTC)

Ако погледнете во историјата во нашата верзија од 15.окт.2006 (~15.00 часот) како официјален јазик стои и албанскиот (за жал, за среќа, тоа е вистината).Eeamoscopolecrushuva 21:11, 2 ноември 2006 (UTC)


Koji je postanski broj?

Ете ти го во инфокутијата. Поречанец A? 15:05, 15 ноември 2007 (UTC)

Hvala puno!


Koji je najblizi aerodrom Krusevu? Ohridski?

Aerodromot vo Ohrid e geografski najblisku. Ako imate namera da patuvate za Krusevo, mozebi podobro e da goimate vopredvid aerodoromot vo Skopje.--brest 17:06, 22 јануари 2008 (UTC)

Hvala, imam namjeru da putujem u Krusevo na ljeto.

Училиште[уреди извор]

За Бугарско училиште во Крушево како симбол на големобугарската пропаганда во Македонија- Сакам да прашам зашто е нужно вакво определуване. Сите бугарски училишта во Македониа биле содружувани од Бугарската Екзархиja, во кои биле учители Даме Груев, Гоце Делчев, а ученици например во Крушево бил Никола Карев. Солунската мажка гимназиja исто било бугарско екзархиjско училиште, не требе ли да се тури истото определуване за онаа?
I want to ask why is necessery the definition "symbol of greaterbulgarian propaganda in Macedonia". All the schools in Macedonia were held by the Bulgarian Exarchate, and there teachers were Dame Gruev, Gotse Delchev, and for example Nikola Karev studied in this Krushevo`s school. Bulgarian Men's High School of Solun was also Bulgarian exarchate`s school. Shouldn`t we put the same definition in this case? Подпоручикъ 18:52, 17 август 2008 (UTC)

Па неопходно е бидејќи тие се отварани со таа цел. Плус немањето можност македонците да отвараат свои (поради немање на држава) се користеле други училишта на други народи, па така има и грчки и српски. А каде би студирал Карев кога немало македонско? --Raso mk 18:56, 17 август 2008 (UTC)
Во 1870г. кога е создадена Бугарската Екзархиja не е имало и бугарска држава. Тоа дека немало Македонска организациja во текот на тоа време ме кара да мислим дека никоj не е барал друга, освен бугарската, oрганизациja. И никоj не е имал потребно да учи во друго, освен во бугарско училиште. И се пак во Солунската Бугарска Maжка Гимназиja учители биле наj-видни македонци како Григор Прличев, Траjко Китанчев, Павел Шатев, Иван Снегаров, Христо Батанџиев наедно со бугарските си колеги Андреj Тошев, Васил К'нчов, Константин Величков. И сметам дека таа гимназиja не е навредила на македоското ослободително дело, обратното она е основата на ВМРО, зашто таа гимназиja ja завршиа героите на ВМРО- Гоце Делчев, Даме Груев, Борис Сарафов, Христо Узунов, Пере Тошев, Анастас Лозанчев, Тодор Александров, великиот Лазар Поптраjков и стотици други луге. Сметам дека Солунската Гимназиja е равна со Крушевското училиште или со Битолската гимназиja, во коja студираja истите тие водачи и воеводи на ВМРО през годините. За тоа али требе се мане определуването за "великобугарската пропаганда", али да се тури и тоja девиза на страницата за сите други македонски училишта. Подпоручикъ 19:08, 17 август 2008 (UTC)

Со самото тоа што сите училишта на Бугарската Егзархија им бил даван предикатот Бугарско училиште, дава јасна претстава за тоа која била целта на Егзархијата. Boyan 19:15, 17 август 2008 (UTC)

Се види дека сите тие луге не са биле против "бугарските училишта", дури Кузман Шапкарев, еден от наj-големите македонски преродбеници е прв директор на Солунската бугарска гимназиja. Знаjно е дека сите македонци барали да учат во бугарските, не туко во грчките или србските училишта. И ако се пак сметаш дека самото "бугарско училиште" покажува карактерот на истото, значи дека нема потреба да се определува како "великобугарска пропаганда во Македониja"! Подпоручикъ 19:23, 17 август 2008 (UTC)
Учеле во бугарското бидејќи не знаеле грчки јазик а српско училиште НЈАМАЛО. Ај доста веќе тераш инаети. Поз --MacedonianBoy 19:25, 17 август 2008 (UTC)
Сметам дека "Бугарско Егзархиjско училиште во Крушево" е наj-правото определуване за сликата. Jасно покажува бугарскиот карактер на училиштето Подпоручикъ 19:27, 17 август 2008 (UTC)
Па така и пишува во сликата плус еден мал опис на целта. понеутрално здравје--Raso mk 19:28, 17 август 2008 (UTC)

На сликата пишува "како симбол на големобугарската пропаганда во Македонија". Коj jа определи целта на училиштево?--Иван 19:43, 17 август 2008 (UTC)

Великобугарите!!! Капираш--Raso mk 19:49, 17 август 2008 (UTC)

Значи нема проблем да го поткрепиш со извори твоето тврдење дека великобугарите сами jа определили целта?--Иван 19:52, 17 август 2008 (UTC)

Когато документите и фактите говорят, всички други трябва да замълчат...--Пакко 20:30, 17 август 2008 (UTC)

Ама има и, цитирам, интерпретација на фактите Boyan 20:32, 17 август 2008 (UTC)

Во право си. :) Но и за интерпретација требат извори. А кога се соочат две спротивни интерпретации, наjдобро е да бараме "чистиот" факт (доколку постои).--Иван 20:37, 17 август 2008 (UTC)

Мислам дека тебе и баш не ти е целта неутралност во Википедија. По сѐ изгледа дека сакаш да го разбиеш ,,македонизмот". Епа пријателе, Википедија не е место за разрешување историски прашања, и немој да се правиш така ,,невин" Бугарин со тоа што ги користиш правилата на Википедија за твоите задни намери. Многу подло и злобно од твоја страна. P.S. Не сум штипјанец, туку скопјанец, може да прочиташ и на мојата корисничка страна. Boyan 20:44, 17 август 2008 (UTC)

E ај ќе ги прашаме грците, они се сигурно неутрални. Во ЕУ се, имаат демократија и високо развиено ниво на малцински права. Е па за македонски прашања нема веќе другите да одлучуваат и решават. Умре тоа мрачно време и затоа ние сами ќе си ја кроиме иднината. А сопствената историја нема да се дозволи некој или некои од Бугарија да ни ја пишуваат како што сакаат, а не особено некои анонимци кои се кријат позади некои псевдоними. Или е џа или бу трето нема. Или е црно или е бело. Тоа шо е црно кај вас кај нас е бело, трето нема. --Raso mk 20:48, 17 август 2008 (UTC)
Нема църно или бело ве хора, нема такова нещо като полубременна жена. Или е бременн или не е. Фактът си е факт. Като немате доблестта да го приемете, не търсете вината другаде...--Пакко 20:51, 17 август 2008 (UTC)

Никој не бара вина никаде. Ова можеби и не треба да го кажувам тука (бидејќи е разговор за статија), но и вие не треба да си ги лечите сопствените комплекси со тоа што ќе ги толкувате од ваша гледна точка настаните и личностите кои живееле на тлото од Р. Македонија. Инаку фразата црно или бело е еквивалентна на или е бремена или не. Boyan 20:57, 17 август 2008 (UTC)

Еми явно Република Македония е "бременна" с едно българско училище в Крушево... --Пакко 21:09, 17 август 2008 (UTC)
Освен погрешната информација дека си штипјанец што те вознемири толку, Бојане? Каде виде нешто подло и злобно? Ако си читал добро, во разговорот со Подпоручикъ, требаше да видиш дека jасно кажувам, дека не треба да се откажува да се спротивопоставува на елементарна пропаганда (каков е случаjот со "симбол на големобугарската пропаганда во Македонија"), но почитувајќи ги правилата на Вики. Имам напишано и го тврдам и сега дека за некои корисници тука (такви има и во БГ У) не е важна неутралноста, туку пропагандата. Случајот со статијава е доказ за тоа:
  1. Во разговоров во кој би требало да се решават спорните прашања, се оди надвор од темата.
  2. Побарав извор, но никоj не го наведе. Не само тоа - моментално статијава е заклучена, а моето барање за извор е избришано. Рашо напиша дури - "вратено на верзијата на администраторот". Коjа верзија? На Бојан пред моето барање за извор. Зошто? Можам да предпоставувам: на некој не му одговара (бидејќи нема извори) - но не по википедијански причини, туку по политички.
За мене не е проблем секоj да биде во душата каков што сака, не е проблем на кориснички страни или на страни за разговор да се пишуваат текстови со политички контекст, но за статиите мора да ги почитуваме правилата на Википедија. Тие не се ни бугарски, ни македонски. Незнам има ли тука готовност за тоа?--Иван 08:27, 18 август 2008 (UTC)
Факт ли е дека сликата покажува бугарско училиште- факт е, факт ли е дека во тоа училиште е студирал Никола Карев- факт е, факт ли е дека сите училишта во кои студират и преподават македонците се бугарски- факт е. Само не е факт дека го сметата за "бугарска пропаганда" немаjки ни еден доказ за тоа. А за прашаньето за целите ми во овоj википедиja ке покажам разговорот помегу Boyan и Raso mk -> ТУКA, каде се види дека Расо МК е затрил Боjaн дури без да гледа што е пишал.. ако тоа не е преднамерност?!? Подпоручикъ 21:17, 18 август 2008 (UTC)
WHAT???? Ај сега убаво напиши на македонски за да се разбереме :-D --Raso mk 21:20, 18 август 2008 (UTC)
In Macedonia slavonian people have learned in Bulgarian schools, so they couldn`t be "propagandist". If they are "propagandist" this direct makes all the revolutionaries in Macedonia.. bulgarians, because all of them learned bulgarian, bulgarian history, bulgarian culture and science. The teachers were half from Kingdom of Bulgaria, and other from Macedonia and Adreanople, but they worked together to make "the Organization" as strong as possible, and as whole Bulgaria, they supported the liberation movement of people of Macedonia and Adreanople. Подпоручикъ 21:33, 18 август 2008 (UTC)
Wow this must be a Science fantasy. --Raso mk 21:35, 18 август 2008 (UTC)
But it is not, and we show you much prooves to fact that Bulgarian Exarchate supported the IMRO and collaborate all the macedonians culture and revolutionery lieders. Even Yane Sandanski, after he wrote the Manifesto, stated that noone in his People`s Federative Party/which is actually called bulgarian section/, should be against the Bulgarian Exarchate! And you? You have not a single proof to your thesis! Подпоручикъ 21:50, 18 август 2008 (UTC)
Па нормално дека егзархијата ја „подржувала“ ВМРО, инаку како би ја ширела пропагандата. Преку рекла казала? Како подруго би инфлилтрирала „чпиуни“ --Raso mk 21:58, 18 август 2008 (UTC)
Кои са чпиуните на Бугарската Егзархиjа во Македониja? Ми покажеш некаков документ, за афера мегу ВМРО и Егзархиjата? Го знаеш Поп Т'рпо и што je правил за Македониja? Tи не разберваш основниот принцип на историjaта- БЕЗ ДОКАЗИ, НЕМА ИСТОРИJA. И ти немаjки доказ срешту Егзархиjaта требе си ги промениш мисленьата. Подпоручикъ 22:05, 18 август 2008 (UTC)
Аман бе веќе!! Па ти ќе ја оправиш историјата, нели? Гледам се сликаш со шишиња пиво, па очиглдно не си уште трезен. Чилауд анд мејк лов, нот уор. --Raso mk 22:08, 18 август 2008 (UTC) Ти рков ајде напиши статија, некоја за Бугарија што ј нема на оваа википедија. Дај напиши за Каменица или слично
Jaс немам намера "да ja оправим историjата" и се пак давам нешто од себе си. Да те прашам истото, зашто се не занимаваш со географските теми во википедиja, и не ги оставиш историчките на тугите луге. ОФТОПИК: Девоjката ми е во Солун сега, и нема како да правим льубов, а за бирата- кога сум по Вардарско пием само Скопско, инаку Ариана и Пиринско. Ке пишем статия за ова Каменица, тамо сум бил- раjско место! Подпоручикъ 22:16, 18 август 2008 (UTC)
“Bulgarian Exarchate supported the IMRO...“ ... на тој начин што ги убиваа највидните македонски револуционери како Сандански, Петров, Хаџи-Димов, и на тој начин што ги предаваа повторно едни од највидните македонски револуционери како Христо Узунов, Јордан Пиперката, Сугарев и.т.н. Не само Сандански туку и многу други македонски револуционери се пишувале или биле пишувани како бугари, тоа е факт од кој не може никој да избега. Но прашањето е дали всушност овие чеда биле или не македонци или бугари. Можеби и денес во 21 век има македонци со бугрски пасош или лична карта околу нека се 50 000 или 100 000(тоа не еважно), но колку тие се чувствуваат вистински бугари!!! Со оглед на тоа што потекнувам од еден од најголемите бугарофилски градови во Македонија, сепак ќе ти кажам дека бугарската политика до некаде и успева, во тоа можеш да бидеш срекен. (П.С. Извини што ти пишувам на македонски литературен јазик, англискиот некако не ми оди- КОРИСТЕТЕ КИРИЛИЦА:)--Астрион 22:10, 18 август 2008 (UTC)
Здраво, Аастрионе. Jaс исто си користим кирилицата, ама jaвно не за сичко се разберваме со Рашо. Штипjaнец, а? Си го волема грешка со таja теза за бугарската екзархиja. Како казах, Сандански сам ja заштитил Екзархиjaта од своите. Jaне Сандански е осуден од ЦК на ВМРО после убиствата на Борис Сарафов и Иван Гарванов/каде што го пратил Тодор Паница да ги утепа/. Преди тоа сам Сандански се опитва да ги прекине односите на Серскиот Окраг со целото остането ВМРО, и на тоа се противат сите од Даме Груев до "врховистот" Сарафов. Хаџи-Димов е убиен после доста време и тоа заради комунистичките му идеологии. Ти е jaсно дека еден дел од ВМРО(Обединета) беа србски агенти, како Димитар Влахов. И дури и тоj преди смрта си кажа, дека лугето во Македониja во текот на револуционарната борба се нарекувале "бугари". Тука Екзархиjaта нема навреда.. Мислим дека требе да преосмислите голем пол од македонската историja. Поз! Подпоручикъ 22:24, 18 август 2008 (UTC)
Можеби јас требаше да ти кажам прв како “домакин“ но ти ме спревари, ајде здраво и од мене. Види сега, за егзархијата не напишав ниту збор за жал... Е сега гледам ја познаваш нашата историја, од некаде мислам дека и јас ја познавам, па затоа да не ја шириме многу(но доколку сакаш нема проблем, не ми е тешко) јас како македонец многу пати се запрашувам дали стварно е историјата таа која треба да ме убеди дека јас сум таков или онаков. Затоа те прашувам сега тебе дали еден пат во животот си се запрашал “Дали сепак македонци постојат“? Дали стварно тие се македонци но бугарите им правиле замки како денес??? Колку е точно тоа што го пишува по историските литратури... и.т.н. Да не должам многу... Сепак, не сум од Штип, го има градот во мојата корисничка страна за тоа од каде сум. Поздрав--Астрион 22:34, 18 август 2008 (UTC)
Ме цитира за Егзархиjaта и затоа зборувах за неja. Ja познавам историjaта - верно. Ми е повеке од хоби.. Ти си македонец независно од историjaта. Тоа наj-последно сакам го менувам. Живееме во 21от век и секи има право да се определува како сака. Ама за добро или лошо, не требе во 21от век да се менува националната свест на луге умрели преди 100 години. Но кога го користиш поимот "македонец" требе да ja правиш разликата мегу антички македони, и словенските македонци, кои денеска ja населуват Македониja. До 1934тата година, кога Коминтерната издава декрет со коj ja признава македонската нациja, македонец значи единствено географски поим. Во овоj смисла ja oпотребуват и сите луге до тоj момент. Ако си ги чел македонските преродбеници во оригинал, или ако си наjдел фотокопиа од книгите им ке знаеш дека сите се определували за бугари, бугари од Македониja и македонски бугари. Истото е верно и за целото раководно тело на ВМРО. Дури контраверзниот Крсте Мисирков се пишал македонски бугарин. Подпоручикъ 22:50, 18 август 2008 (UTC)
Епа сега знаеш ли јас што те прашав и што ти одговорив на тоа...?????!!!!--Астрион 22:54, 18 август 2008 (UTC)
Како очекуваш да ти одговорам. Jaс имам корени од Велес, приjaтелката ми е внука на 3 од наj-известните Егеjски родове во Македониja. Ги имам роднини и денеска во Егеja, каде се намира и во моментов. Ги имам много приjaтели наследници или пирински македонци или деца на бежанци од Вардар и Егеj. Сите тие сме македонци. Ги читам историчките книги/изворите предимну, не туку белетристика или пропаганда некакова/. Сичко тоа ми кажува во срцето дека македонци=тракиjци=шопи=балканџии=добруџанци=БУГАРИ. Имаме исти език, историja, култура, привички, бит, религиja. Tи исто си македонец, ама нема се согласиш со тоа, живееш во Р.Македониja, jaс во Бугариja, и дваjцата сме македонци. Ма jaс за тебе ке бидем одродник или "врховист".. Инаку да. Денеска во Македониja 60% од населението се македонци со македонска национална свест. Oдговорив? Подпоручикъ 23:04, 18 август 2008 (UTC)
Ама луѓе што му обраќате внимание на бугаров. Едноставно ревертирајте и не го перцепирајте воопшто. него тоа му е целта зададена од бугарашката Википедија и тоа тој го извршува, па дури и совети му даваа што да прави а што не. Само едно да ти биде јасно Пот... никогаш нема да ти се оствари целта. Поздрав --MacedonianBoy 23:02, 18 август 2008 (UTC)
Ме не е пратил никоj, току си наjдов сам. И ако не зборувате со мене, jас ке продулжевам да ги upload-вам сите документи што ги наjдем за темата. "Бараj ja вистината, само она ке те направи вистински слободен!" Подпоручикъ 23:09, 18 август 2008 (UTC)
Е ќе видиме за тоа!--MacedonianBoy 23:10, 18 август 2008 (UTC)
Како прво ти си немаш поим што си и ти си само одродена продадена душа. Дојди во Македонија и кажувај се јавно бугар и викај дека сме ние бугари па ќе ја видиш реалноста. Нека не ти збори бугарштината, нека ти збори разумот.--MacedonianBoy 23:07, 18 август 2008 (UTC)
Виде ли Астрион, повекето луге никогаш нема ме разберат. Па и може би нема потреба тоа да стане.. jaс не кажувам каков си ти Мачедонско_момче, яс покажувам со документи дека лугето преди 100 годин се учили во бугарски училишта, се молели во бугарски цркви, се собирали во бугарски организации, се биели во бугарската воjска. И во Македониja сум одил не еднаш и дваш и досега не са ме тепали. Мислим нема и во иднина да ме тепат. Подпоручикъ 23:14, 18 август 2008 (UTC)
И ја оправивте ли сега историјата??? Џабе муабети т.е. нема баба работа, па ја ниша вртата--Raso mk 23:16, 18 август 2008 (UTC)
Ти си тука заслепен во моментов. Што кој к.р има врска тоа бе? Ние ли сме криви што од бугарски пропагатори не сме добиле шанса да отвориме наше македонско училиште, а? И според твојата теза, јас сум американец бидејќи учам во американско училиште и тоа на англиски јазик. Ај...без врска ти се бугарскиве тези. КАКА.--MacedonianBoy 23:18, 18 август 2008 (UTC)
Што е тоа "К.Р", дали са инициали на некоj голем македонистки труженик?!? Бугарска пропаганда преди 1878г. не е и можело да има, заашто не е имало Бугариja. A АБСОЛУТИОТ ФАКТ дека сите македонци се подписуват и сакат да влезат во Бугарската Егзархиja после 1872, кога е создадена истата, ЕДНОСТРАННО покажува дека тие луге се чувствували како бугари. И Султанот прв ке бидеше привженик на едни македонски автономисти, кои не ja сакат Егзархиjaта.. ама такви луге ги немаше. И ако ти денеска учиш во Англиско училиште, преди 100 години е било много различно. И тоа не променува фактот дека сите македонски преродбеници се определували како бугари! И дека сите документи на ВМРО са на бугарски. И дека Гоце Делчев ги води бугарските офицери во ВМРО, за да направат од ВМРО вистинска войска. Читай момче, читай!!! Подпоручикъ 23:26, 18 август 2008 (UTC)
Читам момче читам јас, не се секирај, но не сакам со одродена душа да споделувам факти. Сум ги читал и бугарските т.н. книги- чисти глупости. И газот ќе го продадете само да успеете еден македонец да го одродите. А за Егзархијата ако не ти е јасно, иделе таму зошто не разбирале грчки во Патријаршијата. Читај дечко нешто што е издадено надвор од БГ. Не ме засмејувај со глупости.--MacedonianBoy 23:30, 18 август 2008 (UTC)
A-ха.. и от каде го знаат бугарскиот? То.. до 1944 е имало македонски jaзик, дали има еден писмен докомент за ова? Србиja купваше цели села во Македониja со неколко златни динара, а бугарската Егзархиja не можа да купи и едно македонско село кога имаше стотици училишта, дружества и цркви?!? Ахах.. мислиш како 12 годишно дете! И какова литература читаш по македонското прашанье од надвор... jaс като отворим Англиската, Немската и коja да е надворешна Википедиja читам дека Гоце, ВМРО и цар Самуил се бугари. Видим ги и сите референции на страниците.. има френски, немски, англиски, американски.. секакови и се за бугари во Македониja сборуват. Како па еден не напиша дека македонците се македонци и немат врска со бугарите-татари?!? Подпоручикъ 23:36, 18 август 2008 (UTC)
е за тоа ќе заблагодариш на вистинските бугари што успеаја да ја наметнат пропагандата на англиската википедија, а како што знаеш сите копираат од неа. Плачи до утре ако сакаш, Македонија е на македонците а вие барајте територија во Башкортостан. И не ти одговарам веќе бидејќи се гледа не си енциклопедиски човек- ти си типичен бугаро-татарски форумџија. АРИВИДЕРЧИ од мене.--MacedonianBoy 23:40, 18 август 2008 (UTC)
И тако не ми кажа една книга Коja ja имаш прочитано каде се докажува дека бугари не е равно на македонци. Jaс не ja терам Вардарска Македониja. Имам си Пирински дел, има и Егеjски, во коj можам да одим кога посакам и при кого посакам. Не сум енциклопедиски човек, оти МК У не е енциклопедиа, туку е место за самоистакнуване на лаги, шовинистички приказки и подржуване на тоталната дезинформациja во денешна Македониja. Аj со здравье, оти утре требе да одим и на работа.. Утре продулжевам со upload-а на уште снимки на бугарски училишта и цркви.Подпоручикъ 23:46, 18 август 2008 (UTC)
Здраво Подпоручикъ, Македонското момче сака да каже дека и покрај тоа што сите македонски или бугарски револуционери се образувале во бугарски училишта, сепак и тоа не претставува факт дека тие биле со бугарска свест. И јас студирав во Софија, но тоа не значи дека сум бугарин нели??? А камо ли пак пред 100 години кога работите на Балканот стоеле многу подруго. За егзархијата донекаде си во право но сепак постои извор кој вели дека Егзархијата не дозволување за обновување на архиепископијата во Охрид. Тоа го потврдува Петар Поп-Арсов и Теодосиј Гологанов. А што се однесува до македонската википедија, тоа е навреда за мене како еден од уредувачите на оваа википедија како и за другите корисници. Сепак, никој насила не те повика овде и ТЕ МОЛАМ немој со таква теза за шовинизам или пак слично. Позз--Астрион 14:33, 20 август 2008 (UTC)

Заборавив за книгата, авторот се вика Ханс Лотар од Германија, а книгата Македонскиот јазол. Во книгата има многу факти за Македонија . Без оглед на се, доколку имаш некогаш време и можност, барем раслисти ја, има многу добри податоци, не само за Македонското прашање но и за балканското.--Астрион 14:35, 20 август 2008 (UTC)

Конкретно за училиштето[уреди извор]

Да ви обратам внимание на сите дека тука не е форум. Во ова секциjа сакам да го поставам едно конккретно прашање. Моментално во статиjава стои "Бугарско училиште во Крушево како симбол на големобугарската пропаганда во Македонија". Имах ставено барање за извори, но случаjно или не, беше избришано. Затоа сега уште еднаш барам извори за ова тврдење. Секако, ме интересираше и се уште ме интересира коj и како го определи училиштево "како симбол на големобугарската пропаганда во Македонија"? Погоре еден корисник одговори дека станув збор за "великобугарите", но пропушти да наведе извор. --Иван 10:05, 19 август 2008 (UTC)

Same here. I'd advise the local colleagues to avoid any interpretations and symbolics in the articles, without citing reliable sources of these interpretations. Even then, it's more encyclopedic to stick to the descriptive clauses. This is especially valid to illustrative content produced a century ago by an unknown author, whose original motivation and intentional symbolics put in the image discussed remain unknown, along with their name. Any unsourced interpretations and speculations, however, fall in the domain of original research and should be strictly avoided. Please, read Wikipedia:No original research, especially:
  1. Passages open to interpretation should be precisely cited or avoided.
  2. All interpretive claims, analyses, or synthetic claims about primary sources must be referenced to a secondary source, rather than original analysis of the primary-source material by Wikipedia editors.
  3. Any interpretation of primary source material requires a reliable secondary source for that interpretation. To the extent that part of an article relies on a primary source, it should:
    • only make descriptive claims about the information found in the primary source, the accuracy and applicability of which is easily verifiable by any reasonable, educated person without specialist knowledge, and
    • make no analytic, synthetic, interpretive, explanatory, or evaluative claims about the information found in the primary source.
Thank you for your understanding. Spiritia 07:35, 20 август 2008 (UTC)
Wow, wow. And now take a look in Bg wiki in articles about "Macedonian Matters". Full POV (bulgarian).--Raso mk 07:46, 20 август 2008 (UTC)
Yes, please, feel free to civilly comment anything that bothers you on the relevant talk pages giving particular examples of unappropriate statements or passages. But here, in this talk page, in this very section, we comment on a particular image and a particular caption beneath it. And so far the burden of proof of the commented statement lies on you and your colleagues who maintain the so-far unsourced interpretative version, reverting the purely descriptive one.
By the way, I am not planning to discuss the issue forever; when I explain the things once (rarely twice|, I make the good faith assumption that my interlocutors are intelligent enough to understand. Besides, it's the active local community of a wiki that is responsible for the quality of its content, and citing sources is an integral part of maintining the quality. Regards, Spiritia 08:21, 20 август 2008 (UTC)

Досега разговор за Бугари, а од сега - за Грци во Крушево?[уреди извор]

Последното уредување од еден прилично нов корисник се совпаѓа со недамнешната грчка пропаганда дека во Македонија (поточно Крушево) имало голем број Грци. Википедија не е место за пропаганда и затоа го ревертирав. Boyan (разговор) 12:36, 12 ноември 2008 (UTC)

Преди век е имало голем броj гркомани - власи и бугари, ама за грци не бев чел, по последниот попис грците не са прифатени како отделна колумна. --Li4kata (разговор) 13:12, 12 ноември 2008 (UTC)

надморска височина[уреди извор]

1250 или 1350 ? во текстот од статијата пишува 1250, а во рамката десно 1350. Зоран.

1350 Yes check.svgОк според официјалното веб место. --Р ашоAero-stub img.svg 15:36, 30 јули 2009 (UTC)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

картата наместо мапата, англизам.

  • Наводи наместо Референци, англизам.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 14:38, 2 јуни 2010 (CEST), управуван од Brest.