Разговор за предлошка:Македонци

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија

Кумунистичен грб како симбол на Македонскиот народ? Смешно.--Makedonij 06:19, 6 септември 2008 (UTC)

Ја сменив сликата во шаблоната со вистинскиот симбол на Македонците,потврден од Светскиот Македонски конгрес и од самиот народ, Симболот е виден во сите градови на Македонија во раѕни архитектурни градби, како од урбани така и религиоѕни!--Makedonij 06:25, 6 септември 2008 (UTC)
1995 год. беше сменето ѕнамето на република Македонија а не симболот на Македонците! Исто така ѕнаминјата се раѕликуваат мегу себе, Државното ѕнаме беше 16 крако жолто сонце на црвена платформа, додека симболот на Македонците је ѕлатно 16 крако сонце со плава китка во средината на светлоцрвена платформа.....--Makedonij 14:54, 6 септември 2008 (UTC)

„Кумунистичниот грб“ е официјалниот грб на Република Македонија. Што се однесува до македонскиот народ, тој нема установени национални симболи, ниту од СМК, ниту од самиот народ. Пред да ја направите измената, требало да се запрашате колку од Македонците се самоидентификуваат со тој симбол. Но тоа бара многу длабока дискусија... Од друга страна, го сменивте грбот без здраворазумна причина. --Филип 17:11, 6 септември 2008 (UTC)

Грбот на државата не може да биде симбол на народот! Половина од Македонците живеат надвор од Македонија и сите се идентикуваат со предходниот симбол, а според него е и државното знаме, како симбол од каде тиа доваѓаат. неверувам дека има Македонец кој би се идентикувал со тој грб како симбол на народност. Можеби некој кој е одвисен од политичка партија! Поширок дел од Македонците го користат предходниот симбол, тоа беше видно на сите последни демонстрацији ѕа името и идентитетот. Симболите на државата не секогаш соупагаат еден со друг, освен кај народи со многу јака национална свест (Срби,Бугари).--Makedonij 18:31, 6 септември 2008 (UTC)
Го отстранив привремено симболот во шаблонот сѐ додека не се дојде до консензус за тоа кој симбол ќе се користи и дали воопшто да има симбол. Исто така, го заклучив шаблонот од понатамошни уредувања. Мислам дека сте запознати со оваа дискусија (англиски), сепак јас ја наведувам. Значи, давајте предлози, гласајте и ќе ја направиме измената. За било какви промени во шаблонот неповрзани со симболот, само објаснете на оваа страница што е потребно и ќе се стори тоа. --Brainmachinewtf? 19:04, 6 септември 2008 (UTC)
Што сѐ се мафта на демонстрации не е објективен извор за националните симболи на еден народ. Што се однесува до тоа дали грбот сугерира политичка партија, мислам дека е смешно да дискутираме бидејќи тогаш и ѕвездата од Кутлеш (или пак златниот лав) исто така би сугерирале на политичка опција. А што велиш да стои државното знаме? Од погорната дискусија, Makedonij, претпоставувам дека ниту тоа нема да ти одговара. А искрено се надевам дека грешам. И би сакал да ми појасниш што значи „народи со многу јака национална свест (Срби,Бугари)“. Па зарем Македонците немаат јака национална свест? Поздрав! --Филип 20:41, 6 септември 2008 (UTC)
 • Се додека се караме за вакви теми, сигурен сум дека свеста (националната) на некоји луѓе не е доволно јака?!Се поради недоволно познаванје на стварите. Сигурен сум дека претходно наведените народи не се караат кој е нивен национален симбол. Не! Државното знаме не ми пречи, обратно тоа мене лично ми е и поубаво, но познавам и други нацији који го користат тоа знаме како симбол на државата. Многумина цигани и шиптари који доваѓаат од Македонија истотака го користат државното знаме. Факт е дека на осамосвојуванјето на Македонија народот го избра својот симбол а тој стана симбол на република Македонија според државотворниот народ. Да потсетам дека тој симбол беше 16 крако златно сонце на црвена платформа запишано во предходниот устав 1991-1995.
 • Сепак Македонците во диаспората сонцето го користеа уште пред независноста на Македонија. Знамето које беше ставено во шаблонот е секако симбол на Македонците, како што реков тоа е неопоречен дел на Македонската историја, архитектура и градови. Времето ке даде уште повекје такви докази.
Податотека:Vinica центар.jpg
Плоштадот во Виница
Податотека:Црква Радовиш.jpg
Цркавата Св.Троица - Радовиш

Скоро во секој град низ Македонија може да се најде овој симбол. Да спомнам дека бил користен и од Царот Самуил. Симболот секогаш бил поврзница на поновите времинја со потеклото на народот.

 • Што се однесува за лавот би препорачал на секој Македонец да ја прочита книгата од Александар Матковски - Грбовите на Македонија, која е издадена уште во 80-сетите години, кога немало толкаба партијска идеологија бо Македонија та тогаш да нема вакви комплицирани дискусији.Некој напишал песна.....НАРОДЕ МАКЕДОНСКИ СО КАКВИ ИДЕЈИ СИ ТИ, САМ СЕСБЕ НЕ СЕ ЗНАЕШ, ДРУГИ ТЕ НЕЗНААТ..... --Makedonij 05:34, 7 септември 2008 (UTC)


Штом рече дека не ти смета државното знаме, дали може да сметам дека имаме компромис? И те молам престани со кафанскиот патриотизам. --Филип 07:56, 7 септември 2008 (UTC)


Гласање[уреди извор]

Еве неколку предлога. Ве молам да гласате. Секој има право на 2 избора. Прв и втор.

 • Бугарските гласови не важат тука!!--Makedonij 13:04, 7 септември 2008 (UTC)
 • Видува се дека си нов тука (3 јуни 2008), читаj малце правилата на Википедиjа. Поздрав! --Стан 13:10, 7 септември 2008 (UTC)
 • Јазикот на оваа Википедија е Македонски! Колку сум јас нов тука незнам, но знам дека Бугарин не смее да одлучува за симболите на Македонците. Тоа како јас да гласам да ви го сменеме симболот од сегашниот бо тај со конјска опашка на зелена платформа!--Makedonij 13:16, 7 септември 2008 (UTC)
 • Па кој бугар ќе гласа за античките симболи или лавот. Односно секој бугар ќе гласа за нешто од поновата историја само да не е пред 1945. --Raso mk 13:14, 7 септември 2008 (UTC)Р.Ѕ. Ајде Стан, ти како македонец „регионално“ избери ни симбол
 • Jас, како корисник во македонската википеиjа имам право да гласам, без значение на етничка и регионална припадност. Ова е во основата на Википедиjа. Секоjа википедиjа си има сопствени правила, но те не требе да се против основните правила на Википедиjа. Негирање на база национална припадност не е дозволено во Википедиjа. Поздрав! --Стан 13:25, 7 септември 2008 (UTC)
Коментар  Без многу драматизирање, ќе ве молам. Секој може да даде мислење и да гласа. Btw, завршивте ли со гласањето? --Brainmachinewtf? 13:46, 7 септември 2008 (UTC)
Коментар  Мислам дека уште нема мнозинство. Ке използвам овоj коментар да напишувам зашто избрав грбот и сегашното знаме. Гледав за другите нации што са избрали за слика (во англиската википедиjа). Се видуват 3 варианти: Грб на државата, Сегашното знаме на државата и сликата на луѓе од овоj нарорд (на групи луѓе, како и на мешанје од слики на личности). За мене оноа што го карактеризира еден народ е грбот и знамето. Поздрав! --Стан 14:07, 7 септември 2008 (UTC)
Коментар  Повторно ти кажувам дека јазикот на оваа викепедија е МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК. Хора е грчки а не Македонски збор. Дали мислиш со тај збор луѓе? Инаку мнозинство има 6:2:2:1--Makedonij 14:24, 7 септември 2008 (UTC)

Дали на вашите официјални документи ги отстранувате „комунистичките“ симболи, па потоа ги впишувате ѕвездата од Кутлеш и лавот? Претпоставувам дека не! Зошто тогаш се противите на грбот кога не е установено со сигурност што точно симболизира ѕвездата од Кутлеш. Башка тоа што како „национален“ симбол е „земена“ во 1991-1992! Па зарем ние сме народ од тогаш, или од претходно? Затоа после ќе ни се смеат... --Филип 14:42, 8 септември 2008 (UTC)

Коментар На твоето културно обраканје со вие, би ти кажал вака, на моите документи нема таков симбол, оти сум граѓанин на друга држава. Својите идеолошки погледи мора да ги кажувааш на некој наивен човек. Статијата Македонци ги опишува сите Македонци а не Македонците граѓани на република Македонија. Сепак тој симбол нее да него сакам се согласувам со неговото значенеје, но прочитај шо тој грб представува и како настанал. Неговите симболи ја означуват република Македонија( Езера,планини.жита...) а не Македонците. Јас еднаш ти беке напишах дека народот го избра својот симбол на денешен ден 1991, па ти како сакаш мисли. Не сум за промена на државниот грб, но секако би морал да биде поставен во штит. Но симболот на народот е јасен и тука нема дилема, може само да се оспорува. Ги разбирам твоите чуства дека се гордееш со тиа симболи исто така и мене ми ногу значат, оти са симболи на мојта татковина, но несе и симбол кој народот го сака, само ѕаради политички препреки. Мислам дека се согласуваш со мене!--Makedonij 15:04, 8 септември 2008 (UTC)
Коментар Исто така би ве повикал сите да ги аргументираме наште ставови а не да гласаме вака кај што тиа што нене сакаат да ни кажуват шо да ставиме. Обединети сме појаки.--Makedonij 15:04, 8 септември 2008 (UTC)
Грбот е државен симбол, но не мора да значи дека и е етнички. Освен на државни ин ституции никаде не се користи, за разлика од Кутлеш.НБРМ14:48, 8 септември 2008 (UTC)
А демек Вергината се користи секаде, освен на државните институции? --Филип 13:11, 9 септември 2008 (UTC)
Добро бе лиѓе се правите на тошо или што? Види на натпревари, на настани од јавен карактер, на собири и слични прослави каде самиот македонски народ организира и прославува и ќе видиш кои две знамиња се веат. Не лавот не грбот туку Ѕвездата од Кутлеш и нашето денешно знаме. И не е Вергина од кај ти е тој збор? НБРМ13:16, 9 септември 2008 (UTC)
Ne e ni dzvezda od Kutleš. Kutleš (Vergina) e Makedonsko ime na seloto, kaj što e pronajdena kralskata grobnica na Filip II. Simbolot se vika ARGEJSKA DZVEZDA ili Sonce, i e simbol na kralskata dinastija ne Argejcite, dinastija od koja poteknuvaat dvata najslavni Makedonski kralevi. Prviot kral na Argejskata dinastija e AMINT a prestolninata na argejcite se vika Ajga! Simbolot e zlatno sonce so plava kitka na crvena podlaga vo krug, koj od strana go krasat 2 lava na plava pozadina.
Знамето на Александар 3.
Знамето на Александар 3.
Inaku Filipe kako ke ja zaključime ovaa dilema bidejki jas i ti go počnavme ovoj spor.--Makedonij 13:42, 9 септември 2008 (UTC)
Па останува некој админ да ги преброи гласовите... И тоа е тоа. Ќе го ставиме во шаблонот она што е изгласано! Поздрав. --Филип 14:00, 9 септември 2008 (UTC)
Нее цел гласанјето, мојот став до википедиа е јасен. Но проблем е да нема веке вакви дилеми во иднина и Македонските автори на википедиа да настапуват со ист став. Аргументирај ги својите изјави а не само ајде соберете ги гласовите и ако сатарото државно знаме има највеке гласа. Рече дека си Македонец, тогаш тоа го и докажи. Или можеби си таков македонец кој му одговара внатрешна кавга.--Makedonij 14:34, 9 септември 2008 (UTC)

Лавот[уреди извор] 1. Мојот втор избор--Raso mk 09:27, 7 септември 2008 (UTC)

Сегашниот грб[уреди извор] 1. Втор избор --Филип 10:05, 7 септември 2008 (UTC)
 2. Прв избор --Стан 13:01, 7 септември 2008 (UTC)
 3. Втор избор --Boyan 17:59, 7 септември 2008 (UTC)
 4. Прв избор --Revizionist 02:06, 8 септември 2008 (UTC)
 5. Прв избор --Li4kata 10:30, 11 септември 2008 (UTC)

Сегашното знаме[уреди извор]

 1. Прв избор --Филип 10:05, 7 септември 2008 (UTC)
 2. Втор избор --Стан 13:01, 7 септември 2008 (UTC)
 3. Прв избор --Boyan 17:59, 7 септември 2008 (UTC)
Коментар  Како можете да гласате за денешниот грб или за знамето денешно. Луѓееее се знае кој е наш симбол- Ѕвездата од Кутлеш и ништо друго. Тоа треба да биде избрано и не ми е сфатливо деко воопшто се расправаме за глупости.НБРМ18:13, 7 септември 2008 (UTC)
Коментар Комунистички грб, ама планината е Пирин! ;-) Boyan 18:25, 7 септември 2008 (UTC)
Коментар  Па ок никој не оспорува тоа. Може и хималаи да бидат ама наш симбол не е ова. Наш е само ѕвездата и никој друг. Од друга страна, на англиската се боревме за Ѕвездата од Кутлеш и не испоблокираа сите и сите македонци беа за едно единствено решение- Ѕвездата. Не можам да поверувам дека ни се случува истото на наша Википедија и се јадеме меѓу себе. Видете само на натпревари кое знаме се вее и дали воопшто некаде го има лавот или комунистичкиот симбол. Секаде се вее само нашето етничко и нашето државно. Маѓу тие две има разликаНБРМ18:27, 7 септември 2008 (UTC)
Коментар  Se soglasuvam so tebe Macedonian boy! Pa ke mi kažuva nekoj deka nacionalnata svest bila dovolno jaka kaj Makedoncite! Sramota, zatoa ni pravat taka! --Makedonij 05:30, 8 септември 2008 (UTC)

Ѕвездата од кутлеш[уреди извор]

 1. Мојот прв избор. Дефинитивно најмакедонскиот симбол. Симбол со кој се поистоветува секој македонец.--Raso mk 09:27, 7 септември 2008 (UTC)
 2. Мој прв и втор изборНБРМ10:14, 7 септември 2008 (UTC)
 3. Мојот прв избор е оваа, иако не се согласувам со оваа гласанје (смешки)--Makedonij 12:56, 7 септември 2008 (UTC)
 4. Мојот втор избор, поради не доволна запоѕнаеност на обштеството со долната слика.--Makedonij 12:56, 7 септември 2008 (UTC)
 5. За  - Прв и единствен избор. Ѕвездата од Кутлеш е вистински македонски национален симбол. Симбол на сите етнички Македонци, општо прифатен милуван и сакан од сите. Сите што се Македонци се идентификуваат како Македонци токму со Знамето со сонцето од Кутлеш, колку и да не им одговара тоа на срби, бугари, грци, комунисти, славјани и останати. Тоа е национален симбол прифатен од мнозинството Македонци и симбол токму за Македонците како нација и етникум. Сакав уште одамна да го предложам ова, но од други причини не го сторив тоа. Огромна поддршка за Сонцето од Кутлеш. - Марио Шаревски - Македонец 19:38, 15 септември 2008 (UTC)

Александровата ѕвезда од Ајга[уреди извор]

Коментар  Поради не доволно познабанје на кралското знаме го префрлувам гласот на горната слика!

Ѕвездата од Кутлеш на бела основа[уреди извор]

 1. /

Без никаков симбол[уреди извор]

 1. За  --Brainmachinewtf? 18:38, 10 септември 2008 (UTC)

Браво!!! Еден бугар и еден полу србин ги победија македонците........ живело ропство :-(((((((((((

Коментар  Што е резултатот од гласањето, јасно искажете вие самите. Што да оди во шаблонот? Јас сум очигледно идиот кој не знае да пребројува гласови, плус главен виновник за сето ова. Така ли? --Brainmachinewtf? 18:38, 10 септември 2008 (UTC)

Здраво. Сакам да ве прашам сите дали гледавте вечерва фудбал? Тие што гледаа забележаја дека на стадион немаше лавови, социјалистички грбови и слични такви работи. Македонското кралско знаме се вееше и државното знаме. Оваа дискусија е безвредна а гласањето неефектно. Дајте ставете ја Ѕвездата од Кутлеш, зошто не можам ни да замислам дека сзе караме за вакви воочливи и очигледни работи.НБРМ22:10, 10 септември 2008 (UTC)
... и успут, цела јужна се брануваше у облик на државното знаме, а не на „етничкото“ --Филип 05:21, 11 септември 2008 (UTC)
Никој не оспори тоа. Читај погоре.НБРМ09:26, 11 септември 2008 (UTC)
Bullshit! Kako prvo Filip na angliskata verzija sam glasaše za staroto zname. Kako drugo sekoj predlog da se argumentira zošto da bide baš toj simbol. Treto za ovaa stvarno ne možat da odlučuvat stranci,kako stranec može da go odbere simbolot na Makedoncite? Pravila gore dole?! Inaku u ustavot pišuva koje zname go izbral Makedonskiot narod kako simbol na državotvoren narod! Vrati gi slikite neka gledat so grade narodot po gradovite. Sakam bar eden argument deka nekoj nekade se deklariral so državniot grb. Grbot beše dva pati doveden do smenuvanje vo parlamentot i dvapati odbien od kumunističkiot sojuz na Makedonija ili moderno social demokratski sojuz. Tija što vo svet odkaraa preku milijon MAKEDONCI. Sakam argumenti ili sporot nema nikogaš da se razreši. Podrav--Makedonij 22:14, 10 септември 2008 (UTC)
Какви аргументи сакаш? Тоа е државен грб, а тоа нешто значи. Симбол на државата на Македонците. Ти мислиш дека си дете на Александар и Филип - јас не мислам дека сум. Hence: ти мислиш дека ѕвездата од Кутлеш е етнички симбол на современите Македонци - јас не мислам. Ова значи дека имаме во срж различно гледање на современата македонска нација. Накратко да речам, (од искуство) никогаш нема да се сложиме (барем приближно) едногласно кој симбол да стои во шаблонот. А во меѓувреме - ќе стои штур и празен. Исто како на англиската Википедија. --Филип 05:21, 11 септември 2008 (UTC)
Zatoa si go stavil nadimakot Filip, neli? Grbot na državata ke se smeni, a državata veke nee država na Makedoncite nego e multietnička poradi luge kako tebe "liberalni", prodadedni duši. Nemam ništo protiv državniot grb no imam nogu protiv takvi šo neznajat šo se. Kade imaš refernca za izjava deka nekoj se deklarira so državniot grb?lol--Makedonij 08:11, 11 септември 2008 (UTC)
Прво, името крстено ми е Филип, не ми е надимак. Второ - Македонија е мултиетничка, сакал ти или не. Сега да ти одговорам во тонот со кој ти ми се обраќаш: не би очекувал од некој кој живее во Словенија (можеш и да читаш: кој не живее во Македонија) да го сфати и уважи тоа. Па после се љутите вие од дијаспората кога вика Цацко на К-15: „10 долари сум дал, уш` 10 че дам ак` треба! Само `воа знам`то шо го дадија не чини! Да живее... да живее... как` беше... Мачедонија да живее!“ или „Куч`то крстиме `о Гоце, по Делчев-војвода!“ Јас душата не сум му ја продал никому, а и знам што сум. Не треба ти да ми ја мислиш. --Филип 14:24, 11 септември 2008 (UTC)
ПА сам признаваш дека е мултиетничка држава, значи грбот припага на сите грагани на Република Македонија, тој тогаш не може да биде грб кој ги представува Македонците како симбол! --Makedonij 21:41, 15 септември 2008 (UTC)
На англиската стои лавчето--Raso mk 07:19, 11 септември 2008 (UTC)
...до кога? Додека не го видат и го вратат државното знаме?! --Филип 14:24, 11 септември 2008 (UTC)

(edit conflict) Прашање: кога се употребува етнички симбол? Навистина, кој народ (народ кој си има независна држава) си вее етнички симбол и во каква ситуација? Според мене, ѕвездата од Кутлеш се вее бидејќи беше државно знаме, симболизира дека не требаше да го смениме заради Грција, дека никој не можи да ни кажува што да правеме, не баш како етничко знаме. Кога го употребуват Бугарите овој грб како етнички, наместо нивното државно знаме? Словенците имат етничко знаме - знамето со три бои без државниот грб, а немам видено употреба на тоа знаме. Гледајте ги сите овие „етнички знамиња“ и кажете ми колку од тие народи имат различен симбол од нивното државно знаме. Можеби лавот ќе беше етнички симбол ако ВМРО не го земале, кој знае. И ако државното знаме е симбол на меѓународна Македонија, зошто не го употребуваат Албанците? Или Ромците? Ама не е битно. Единствено „етничко“, во целата смисла на зборот, знаме на Македонците не постои. Балканец What man, what? 08:43, 11 септември 2008 (UTC)


Таму е проблемот Makedonij, овоj симбол не е еден за сите македонци односно секој поединец. За това е оваа дискусиjа и гласjање. Виргинската sвезда веке не е знаме на Република Македониjа, точно зашто е проблемна. Не само еден народ се идентификува со неjа. Jас мислам, ако не се стигне до општо решение, бидеjки нештата се околу 50/50, да нема симбол во шаблонот. Ако нема консенсус, не требе и симбол да има, тогава jавно македонците немат општоприемлив симбол. --Стан 08:51, 11 септември 2008 (UTC)
Стан, иако не е државно знаме, сепак народот си го смета како знаме на македонштината, македонскиот народ и за етничко знаме. Тоа е сосема нешто друго од државното знаме. Ѕвездата од Кутлеш е наше етничко знаме, за разлика од вас што имате коњи и коњски опашки. И не се мешај ти тука-темава не е за Бугари.НБРМ09:18, 11 септември 2008 (UTC)
Штом не се сложувате ставете го ова знаме :)
НБРМ09:30, 11 септември 2008 (UTC)

Ѕвездата од Кутлеш е попопуларна по светот повеке како грчки симбол. Се знаеме какви са збовите по ова тема. Я лично навивам на сегашните герб и знаме на Македониjа, ова са симболи на модерното македонско државjанство, целата македонска нациjа по мегу тоа е и наjпопуларниот симбол во светот на Македониjа. --Li4kata 10:29, 11 септември 2008 (UTC)

Толку разбираш. НБРМ10:41, 11 септември 2008 (UTC)
Е шо МкБ, не ми вели дека една sвезда намерета во 1977 от грчки археолог во Грциjа и една sвезда пополуларизирана от грците како македонски симбол може да биде симбол на Модерна Македониjа, Македониjа не е една sвезда, коjа што биде сметана за елемент от сградската украса во Античка Елада до 1977 г.--Li4kata 10:48, 11 септември 2008 (UTC)
MacedonianBoy, во повекето држави, симболот на нациjата е грбот/знамето на основната држава, како е Република Македониjа за македонците. Ѕвездата од Кутлеш се користи предимно от луге-то што верува во Античко Македонскиот произход на денешните македонци. Луге како Филип и Ревизионист се на словенската теза за произходот на денешните македонци. Jас сум за современиот метод (грб/знаме), зато зашто се зборува за современните македонци, со други думи шаблонот е за современните македонци, ако зебележуваш во категориjа "Државност" темите започнуват со "АСНОМ". Ѕвездата од Кутлеш моментално во Република Македониjа се користи основно заради конфликтот со Грциjа. Размисли за ова и се запрашаj колку чети во периодот до 1912 година го имат овоj симбол на знамињата си? И друго... да видиме например Италиjанциве, те не користат некоj римски симбол како симбол на нациjата, нели? Истото е и со другите современни нации. Ние во Бугариjа не користим конската опашка како симбол на бугарите, затоа зашто е симбол само на прабугарите и не карактеризира словенскиот и тракискиот ни корен. Инаку грбот навистина личи на комунистички, но ова си е вашиот грб - бил тоj убав или лош. Затоа сум за тврдениот дека симболот на современата македонска нациjа е грбот на джавата населена предимно со македонци - Република Македониjа. Поздрав! --Стан 12:18, 11 септември 2008 (UTC)
Точно, барем некој да ме разбере! И тоа еден од двајцата кои мислев дека никогаш не ме сфаќаат! (без навреда, секако). Современата македонска нација не е окарактеризирана ниту со лавот ниту со ѕвездата од Кутлеш. Што се однесува до сонцето како симбол на Македонија и Македонците- тоа го има и на грбот и на знамето. Меѓутоа, што се однесува до етничките симболи на современите Македонци, останувам на ставот дека не постои ниту еден единствен унифициран симбол на македонштината. Ако нешто навистина би можело да се каже дека е симбол на македонската борба за слобода е црвеното знаме(што пак не е етнички симбол на Македонците!) --Филип 14:24, 11 септември 2008 (UTC)
Dosta so filozofiranje. Znaeme nie makedoncite koi ni se simbolite ne treba drugi narodnosti da ni kažuvaat.НБРМ18:08, 11 септември 2008 (UTC)
Не сум јас крив што многумина не го споделуваат твоето мислење на тема Македонци, Македонија, македонштина... Кога можат други да ги уважуваат и толерираат твоите ставови и мислења, тогаш треба и ти да го направиш истото. --Филип 19:45, 11 септември 2008 (UTC)
Ništo ne ti osporiv i go počituvam :) ne sum takov sedi raat. Pozdrav НБРМ21:24, 11 септември 2008 (UTC)
Прво на браќата Бајгани да им кажам уште еднаш. Барем на тој Личката, дека јазикот на оваа страница е Македонскиот а не диалект на Македонски јазик. И ја мош да думам Винички па тоа не го правам! А ти Стан мислеш Македонско и Тракијско потекло? Бидејќи сите славијани потекнуват од Балканот! Штом татко ти е Македонец верувам дека и ти си?! Бидејќи носиш негово презиме? Твојот став е јасен и се согласувам со него исто така го разбирам ставот на Филип. Но вие двајцата него знаете ставот на Македонците бидејќи несте Македонци. Да државниот грб беше создаден како грб на државата на Македонците, но не по Македонска волја! Командата беше сите социалистички(комунистички) земји да имаат грб по модел на Рускиот. Мислам дека мора тука да наведе некој бајган дека и нивниот бил таков, а не својот го сменија,а нас ни ветат да го оставеме. Истотака нека разгледат бо нивниот национален споменик Манстирот Рила кој грб ја краси Македонија а кој Бугарија. Манстирот е основан од Реилја Охмучевич. Инаку кај застанав? Веке Востаниците го користеа лавот како симбол, но социалистичаката идеја го отфрли исто така како и Ченто што го отфрлија кога сакаше ослободуванје на целата татковина. Ако има правда, а има гласот на Македонците ке биде чуеен. Ако некој се двоуми во користенјето на симболите вон земјата, тогаш нее видел метар од својот двор! А Филипе ако стварно си Македонец знај дека сето тоа шо го подпираш ке падне во вода, во блиска иднина. Нека нете лажат другите сам ја најди вистината. Поздрав до мојте браќа.--Makedonij 22:22, 11 септември 2008 (UTC)
Инаку заборавих да ви споменам дека Македонското државно знаме е второ најубаво знаме на светот, според Светскиот Алманах на знаминја, и истотака е одкриено на камена плоча во Кратово стара 2000 години.--Makedonij 22:32, 11 септември 2008 (UTC)

Аргументирање на симболите[уреди извор]

Симбол на народот е вид на симбол - слика, со која секој поединец со него се представува како припадник на еден народ!--Makedonij 08:40, 11 септември 2008 (UTC)

Народни симболи[уреди извор]

 • За Лавот

Македонскиот лав,како еден од најстарите симболи во европа и денес живее како културен симбол на Македонците. Во античките времинја(период од 300 до 200 години пред Христус), лавот како животно живеал на подрачјето на Македонија, то го потврдуват историчарите. Ловот на лавови мегу Македонците бил многу популарен и може да се сретне во сите уметностички творби(мозаици, скулптури, слики). Македонските кралеви исто така носеле лавовска кожа и лавовски скалп на свите војни конјеви и шлемови. По победата над грците кај Шеронеја, Македонците на бојното поле каде што победиле поставуват огромен кип на лав(Лавот од Шеронеја). Лавот продулжува да обстане како симбол на Македонците и по уништуванјето на Македонската империја во 168г.пред нашата ера. Во средниот век се појавува во сите хералдички книги и друга литература за Македонија и Македонците. Македонија се спомнува и во Коренич - Неоричевите записи за грбови на земјите во 1595 година, истотака во сите записи се до 1800 година. Во првата половина на 20 век лавот е симбол на борците за ослободуванје на Македонија.[1][2][3] --Makedonij 09:33, 11 септември 2008 (UTC)

 • За Сонцето

За сонцето постоји легенда, но сoвпаѓа и со денешното мисленје на Македонците. Според легендата во некое крaлство живеал Пердик, тој бил слуга на кралот, кога ги направил сите задачи који кралот му ги наредил, кралот го питал што бара за награда, тој покажал со прст спрема сонцето, како симбол на слобода. Кралот му дал слобода и Пердик си отидел. Подоцна тој направил рајска градина, која го добила името Македонија(Маке-дон-ија:Мајка- божица - земја: Земја на божицата мајка, според добините која ги нудела рајската градин), земјата прераснала во кралство МАКЕДОН а симболот останал сонцето, како симбол на слобода. Симболот бил каористен како кралско знаме се до распаѓанјето на Македонскиот империј. Го користел и царот Самуил(по последните одкриванја на Охридската тврдина). Пред се симболт ја оцртува СЛОБОДАТА. Во прогласуванје на независна Македонија, Македонците го избират за национален симбол, кој е сменет поради притисоци на Грција. Сепак сонцето останува како симбол на Македонците и во поновата историја. Борците од 19 век, за слободна Македонија го користат сонцето и конјот на Александар, Букафел.[4][5]...........--Makedonij 10:26, 11 септември 2008 (UTC)

Државни симболи[уреди извор]

 • За Државниот Грб

Во употреба како грб на Република Македонија е грбот на Народна Република Македонија, донесен од второто вонредно заседание на Народното собрание на НР Македонија на 27 јули 1946 година во Скопје и кој беше дизајниран по урнек на другите социјалистички држави. Дизајнот се базира на амблемот на СССР и му се припишува на Ѓорѓе Андрејевиќ- Кун, како и авторството на грбовите на сите републики на СФРЈ. За разлика од другите социјалистички републики кои ги вплотија историските грбови во новиот амблем, Македонија доби пејсажен дизајн, и со тоа потпаѓајќи во истата категорија со Народна Република Романија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Словенија. Овој амблем ги преставува пејсажните карактеристики на Македонија: планините, реките, полињата и сонцето. Венецот ги преставува културите кои се одгледуваат во Македонија: пченица, тутун, памук и афион. На дното се наоѓа лента со традиционален вез, а на врвот црвена петокрака ѕвезда, симболот на владеачката идеологија. За повеке од оваа тема [1] овде.


Прочитав дека ФилипГД вели дека Грбот е најсоодветен симбол бидејќи бил грб на државата на Македонците. Мала поправка, некогаш бил тоа, но денес тоа е грб на мултиетничка држава на сите народи кои што живеат во нејзе. Само за информација, така стои во преамбулата на Уставот на РМ од 2001 за карактерот на државата, значи да се знае дека Р.Македонија веќе не е национална држава на Македонците, па така ни грбот ни знамето не се стрикно симболи само на Македонците. - Марио Шаревски - Македонец 19:48, 15 септември 2008 (UTC)

Извори[уреди извор]

 1. Институт ѕа национална историја, Скопје
 2. Александар Матковски, Грбовите на Македонија, Скопје 1970г.
 3. Симбол на лавот
 4. Мицхаел А. Димитри, Аргументи за странската пропаганда во Македонија, 1997 Канада
 5. Црис Стефоу, Историја на Македонскиот народ, Канада

Ајде ставете го знамето со Ѕвездата. Иако идејата на „етничко“ знаме итн. не ми се допаѓа, иако во дијаспората нема никаква разлика меѓу употребата на знамињата, иако врската со Древните Македонци не е мисла на секој Македонец, се гледа дека се смета како етничко. Балканец What man, what? 01:33, 17 септември 2008 (UTC)


Ве молам, Македонци, ако не сте задоволени со проблемите со знамињата и грбовите, создадете нови, етнички, дајте ги на владата да ги вметне како некаква врста симболи, кажете му на неутрален академик за да пишува дека се етнички симболи, и ви гарантирам ќе ги прифатеме тука во дијаспората. И потоа во овој шаблон. Балканец What man, what? 01:33, 17 септември 2008 (UTC)

I jas sum za Dzvezdata od Kutleš.-- MacedonianBoy  Oui? 11:13, 17 септември 2008 (UTC)
Od seto ovaa ¤¤¤¤¤¤ veke i samiot neznam šo da mislam! Sakam konsenzus na site jazici da nastapuvame so ista slika ne tam vakva onam inakva i bullshit, na krajot čorbakaša. Mislam deka onie što gi favorizirat antičkite go sakaat 16 krakoto sonce, onie što gi favoriziraat komitite, go sakaat lavot,pak onie koji favorit im sa borcite od NoV imaat simpatiji kon grbot na državata. Jas gi favoriziram site koj simbol togaš da go odberam! Spored mene simbolot na Makedoncite e S'NCE simbol na sloboda, a koje ke go stavime neznam više ni samiot.--Makedonij (разговор) 14:30, 17 септември 2008 (UTC)
Kutleš.........--Raso mk (разговор) 15:49, 17 септември 2008 (UTC)

Како не ни е срам...[уреди извор]

...да го оставиме шаблонот без Ѕвездата од Кутлеш или без денешното македонско знаме. Ќе молам некој администратор да го отклучи шаблонот и да ставиме некое од овие два симболи во рамките на шаблонот зошто вака е катастрофа. Молам за коментари и од други корисници. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 12:45, 14 декември 2008 (UTC)

Мислам дека требе да видиме како состоjбата на овоj шаблон за другите европски држави en:Category:Europe ethnic group templates:

Jас лично си подржувам тезата од гласането 1. Грб, 2. Знаме (актуелно). --Стан (разговор) 13:30, 14 декември 2008 (UTC)

Јас сум за старото знаме бидејќи тоа е етничко знаме на македонците. Што се однесува до грбовите на некои држави што ги наведе, тие се воедно и грб на држава и етнички симбол. Што значи за нас треба да се вметне симболот- Ѕвездата од Кутлеш.-- MacedonianBoy  Oui? 13:33, 14 декември 2008 (UTC)

Гласање[уреди извор]

Ве замолувам за гласање и гласањето е според стандардните правила. И сакам да кажам ова да е последно гласање за симбол и да се почитува. Без разлика на резултатот, треба да се вметне изгласаниот симбол. Гласањето трае една недела од моментот на отворање на гласањето и секој корисник може да гласа само по еднаш. Благодарам -- MacedonianBoy  Oui? 14:03, 14 декември 2008 (UTC)

Ѕвездата од Кутлеш[уреди извор]

 1. -- MacedonianBoy  Oui? 13:38, 14 декември 2008 (UTC)
 2. --Kiril Simeonovski (разговор) 14:06, 14 декември 2008 (UTC)
 3. Нека се затвори ова прашање еднаш за секогаш. --Boyan (разговор) 14:12, 14 декември 2008 (UTC)
 4. --Raso mk (разговор) 14:14, 14 декември 2008 (UTC) Коментар Или да го модифицираме како на пр. само ѕвездата или таа од Ајга итн.?
 5. --Виолетова (разговор) 14:46, 14 декември 2008 (UTC) Коментар Од сите опции оваа е најреална, судејќи според објаснувањата на Makedonij, дадени погоре...
 6. --Makedonij (разговор) 14:59, 15 декември 2008 (UTC)
Ок Готово

Сегашното знаме[уреди извор]

 1. /

Лавот[уреди извор] 1. /

Сегашниот грб[уреди извор] 1. /

Ок Готово Гласањето е завршено. Според гласањето што се одржа цела недела, избрано е етничкото македонско знаме да биде дел од шаблонот за Македонци. Знамето е изгласано со 6 гласа за, 0 против и 0 воздржано. Молам администратор да го вметне етничкото македонско знаме.