Парламент на Грција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хеленски парламент

Βουλή των Ελλήνων
Тип
Тип
Водство
Претседател
Состав
Места300
Политички групи
Влада (158)

Официјална опозиција (86)

Друга опозиција (56)

Мандат
до 4 години
Зборно место
Пленарната сала.
Мрежно место
Хеленски парламент
Република Грција

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Република ГрцијаПарламентот на Грција ја претставува законодавната власт во Грција. Сместен е во Старата Кралска палата на плоштадот Синтагма, во Атина. Парламентот е еднодомен, а го сочинуваат 300 пратеници, со четиригодишен мандат..