Грчко решение

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


На грчкиот решение е грчката политичка партија , основана од поранешниот пратеник, Киријакос Velopoulos . Тој се смета дека е десен ,  или екстремно десно од грчката политичка сцена,  додека бил филозоф  и ја поддржувал Православната црква .  Киријакос Велопулос тврди дека партијата не припаѓа на класичниот и добро познат политички спектар.

Содржина[уреди | уреди извор]

 • 1Позадина
 • 2Позиции и идеологија
 • 3Резултати од изборите
  • 3.1Парламент на Грците
  • 3.2Европски парламент
 • 4парламентарна група
  • 4.1грчки парламент
   • 4.1.1Собраниски период
  • 4.2Европски парламент
   • 4.2.19-ти Европски парламент
 • 5партиски медиуми
 • 6референци
 • 7Надворешни врски

Позадина [ уреди | обработка на код ][уреди | уреди извор]

Грчкото решение беше официјално формирано на 28 јуни 2016 година од поранешниот член на ЛАОС. и новинарот Киријако Велопулос . Претходно, тој најави формирање на нова партија.

На 7 октомври 2016 година на настан во СЕФ. , официјалното започнување на новата партија.

Во почетокот на ноември на 2017 година објави членство на независни , кои произлегуваат од Златна зора пратеник Евија Никос Michou .  Сепак, неколку дена подоцна, со објавувањето на партијата, пратеникот бил отстранет од партијата.

На европските избори 2019 година, грчкото решение доби 4,18%, а нејзиниот претседател Киријакос Велопулос освои место во Европскиот парламент.  Процентите на партијата биле значително повисоки во областите на северна Грција, како во изборните единици на Серес (7,78%), Драма (7,58%), Пела (6,88%), Еврс (6,4%). ), Иматија (6,46%), Солун II (6.02%), Кавала (6,55%), Килкис (6,52%) и Пиерија (6,57%). Според анкетата, 15,5% од гласачите на АНЕЛ, 12% од Златна зора и 9,5% од Унијата на центри гласале за грчкото решение.

Ставови и идеологија [ Edit | обработка на код ][уреди | уреди извор]

Според веб-страницата на партијата, грчкото решение главно инвестира во примарно производство  и во геостратегија.  Партијата го поддржува развојот на пријателски односи со Русија , се спротивставува на именувањето на Македонија за северна Македонија и е во прилог на прогласувањето на ЕЕЗ и експлоатацијата на грчкото минерално богатство и тешката индустрија. Исто така, го поддржува реструктуирањето на образовните и здравствените системи.  Во интервјуто со Никос Евангелатос во 2016 година, тој изјавил дека поддржува голема држава, имено автопати, пристаништа да бидат во државна сопственост и државата да ја регулира економијата. Тој, исто така, негираше дека е десно. Тој изјавил дека сака гласачите на Златна зора, иако „многу нацисти“, да му се спротивстават и дека ако тој бил морален сторител дека неговата партија ќе ги искорени нацистите од Грција, тој би бил горд.

По освоеното место на европските избори во 2019 година , Киријакос Велопулос тврди дека партијата е политичка сопственост на Бога со кого ќе „работи“ додека избегнуваше каква било дискусија за десничарската идеологија или припадност со партијата ЛАОС .  Таа се залага за враќање на смртната казна во Грција,  во прекршителите кои се вклучени со педофилија, трговија со луѓе и трговија narkotikon.Episis поставен за користење на мини на границата на Ебро и изградба на ѕид за заштита од можни турските инвазија  и илегални имигранти .

Перцепциите на партијата и манифестот се поврзани со екстремно десницата и национализмот,  додека честопати новинарскиот свет тврди дека партијата се појавила заради македонското издавање на номенклатурата, за што е обвинет за погрешно гласање на гласачите,  но и за честа употреба на расистички дискурс од страна на Киријакос Велопулос во јавниот дискурс.

Партијата е во центарот на критики за прашањата за валидноста и политичкиот темперамент што се појавија во минатото во врска со позициите на партијата, што ги искажаа Киријакос Велопулос и медиумите што го претставуваат.

Изборните резултати [ Edit | обработка на код ][уреди | уреди извор]

Грчкиот парламент [ Edit | обработка на код ][уреди | уреди извор]

Година Лидер на партијата Број на гласови Процент на гласови Столици Позиција
2019 година Киријакос Велопулос 208.805 година 3,70% 10/300 5-та партија

Европскиот парламент [ Edit | обработка на код ][уреди | уреди извор]

Година Лидер на партијата Број на гласови Процент на гласови Столици Позиција Тим
2019 година Киријакос Велопулос 236.365 4,18% 1/21 6-ти ЕСМ

Пратеничка група [ Edit | обработка на код ][уреди | уреди извор]

Грчкиот парламент [ Edit | обработка на код ][уреди | уреди извор]

H Парламентарното Период [ Edit | обработка на код ][уреди | уреди извор]

По изборите од 7 јули 2019 година , грчкото решение избра десет члена. Составот на парламентарната група е како што следува:

Листа[шоу]

Европскиот парламент [ Edit | обработка на код ][уреди | уреди извор]

9 Европскиот парламент [ Edit | обработка на код ][уреди | уреди извор]

По европските избори во 2019 година , грчкото решение избра европратеник. Сепак, по промените, составот на парламентарната група е како што следува:

Листа[шоу]

Партија во [ Edit | обработка на код ][уреди | уреди извор]

 • Телевизиската станица Алерт
 • На веб-страницата voicenews.gr