Панхеленско социјалистичко движење - Движење за промена

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Движење за промена)

Движење за промена (KIN.AL.) е централно-левичарската грчката политичка партија. Основана е во март 2018 година и ја предводи Фофи Генимата. Тоа е коалиција на партии, вклучително и ПАСОК. и Социјалистичко демократско движење.

Партијата е претставена во грчкиот парламент со 22 члена. Во Европскиот парламент таа е претставена од двајца европратеници во Прогресивната алијанса на социјалистите и демократите.

Тој е член и на Европската социјалистичка партија и на социјалистичкиот интернационал.

Историја[уреди | уреди извор]

Избор на раководство[уреди | уреди извор]

Во јули 2017 година, претседателот на ПАСОК Фофи Генимата, од чекор на конференцијата на Демократската коалиција, најави создавање на нов единствен левоцентрист во Грција пред крајот на годината. Во летото 2017 година, Ставрос Теодоракис, шеф на партијата Потами, исто така, одлучи да учествува во создавањето на забавата.

На 12 Noemvriou 2017, што се одржа првиот круг од изборите за избор на шеф на новата партија, меѓу девет кандидати. Бидејќи ниту еден кандидат не го освои потребното мнозинство, се одржа втор круг меѓу Фофи Гениматас и Никос Андрулакис. Фофи Генимата беше победник со 56,75% од гласовите.

На 28 ноември 2017 година беше објавено името на новата партија. На 2 декември 2017 година беше објавен шестчлениот политички совет на партијата, составен од Фофи Генимата, Ставрос Теодоракис, Никос Андрулакис, Georgeорџ Каминис, Танасис Теохаропулос и поранешниот премиер Јоргос Папандреу.

Основачкиот конгрес[уреди | уреди извор]

На 16 и 17 март 2018 година, На стадионот Мир и пријателство се одржа Основачката конференција на Движењето за промени, во присуство на околу 4.000 делегати.

Работата започна со говорот на претседателот на партијата, Фофис Генимата, при што излагањата на поранешните премиери Костас Симитис и Georgeорџ А. Папандреу. Поздравување упатија претставници на парламентарните партии, како и претставници на Европската социјалистичка партија и Социјалистичката интернационала.

Конференцијата продолжи втор ден, со тематски дискусии за конституирањето на партиската програма, како и за актите за асоцијација и основачката декларација. На пленарот на конференцијата се обратија водачите на партиите кои го сочинуваат Движењето за промени.

Конгресот заврши со одобрување на мнозинството учесници во основачката декларација, актите за асоцијација и програмата, а беше претставен и амблемот на новата партија.

2018-присутни[уреди | уреди извор]

Во јули 2018 година, Големото собрание на замениците на реката, по препораката на Ставрос Теодоракис, одлучи да го напушти Движењето за промена заради внатрешни несогласувања и да продолжи самостојно. Оваа одлука се спротивстави на Панагиотис Каркацулис, кој изјави дека тој ќе остане во Движењето за промена, како и други директори. Одлуката да останеме во едно тело ја донесе и движењето напред, кое се повлече од реката.

По заминувањето на реката, реформаторите на левицата, Спирос Ликудис, го најавија нивното заминување од Движењето Промени.

На 20 Ianouariou 2019 година, земјите- држава Танасис Theocharopoulos исклучен од парламентарната група поради неговата намера да гласаат за договорот за македонското прашање, Ова доведе до повлекување на Демократската левица од Движењето промени.

На 10 јуни 2019 година, Независниот пратеник Пиреја Статис Панагулис се приклучи на Движењето Промени и неговата кандидатура за претстојните избори во јули 2019 година. На 14 јуни 2019 година беше објавена и номинацијата на Никос Орфанос (поранешен пратеник со реката).

Партиите учеснички[уреди | уреди извор]

Партиите што го формираат Движењето за промени се:

Забава Идеологија Водач на партијата
Пан-грчко социјалистичко движење Социјална демократија Foxy Genimatas
Движење за социјалистичките демократи Демократски социјализам Georgeорџ А. Папандреу
Освежи Социјален либерализам Georgeорџ Каминис
Движења на граѓаните за социјална демократија Социјална демократија Михалис Халарис
Сојуз на демократска национална реформа Социјален либерализам Апостол Понт
Глас на демократијата Социјален либерализам Georgeорџ-Димитриос Карас
Пред Социјална демократија Панагиотис Влахос
Освежувачко лево Демократски социјализам Комитет за координација

Изборните резултати[уреди | уреди извор]

Грчкиот парламент[уреди | уреди извор]

Година Водач на партијата Број на гласови Процент на гласови Столици Позиција
2019 година Foxy Genimatas 457.519 8,10% 22/300 3-та

опозициска партија

Европскиот парламент[уреди | уреди извор]

Година Водач на партијата Број на гласови Процент на гласови Столици Позиција Тим
2019 година Foxy Genimatas 436.739 7,72% 2/21 3-ти С & Д

Пратеничка група[уреди | уреди извор]

Грчкиот парламент[уреди | уреди извор]

H законодавниот дом[уреди | уреди извор]

По изборите од 7 јули 2019 година, Движењето за промени избра 22 члена. Составот на парламентарната група е како што следува:

Листа

Европскиот парламент[уреди | уреди извор]

9 Европскиот парламент[уреди | уреди извор]

По европските избори во 2019 година, Движењето за промена избра двајца европратеници. Составот на парламентарната група е како што следува:

Листа

Амблем[уреди | уреди извор]

Амблемот на движењето Промена е црвен, сина и зелена боја амблем што ја симболизира надежта, вредностите и наследството на Демократската фракција и ги означува минатото, сегашноста и иднината на фракцијата.

Малите букви ја изразуваат привилегираната и блага и пријателска политичка причина.