Мултинационално претпријатие

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Мултинационално претпријатие - претпријатие кое е вклучено во меѓународниот бизнис, без разлика дали притоа применуваат мултидомашна, транснационална или глобална стратегија. Со други зборови тоа е група на корпорации, кои имаат активности низ многу земји во светот, но се контролирани од една главна централа.

Влијанија[уреди | уреди извор]

Потенцијални позитивни влијанија[уреди | уреди извор]

  • Пренос на капитал од страна на новиот инвеститор
  • Нова технологија
  • Подобар биланс на плаќање на земјата-домаќин, поради зголемувањето на извозот и обезбедување на девизи
  • Вработување на месно население, особено значајно за земјите во транзиција
  • Конкуренција на локалниот пазар
  • Поголем избор и достапност на нови производи

Потенцијални негативни влијанија[уреди | уреди извор]

  • Истиснување на домашните производи од пазарот
  • Мешање во економската политика на земјата
  • Економска зависност од странство

Мултинационалните претпријатија во популарната култура[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]