Мисија во Источен Тимор на Обединетите нации

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мисија во Источен Тимор на Обединетите нации
КратенкаUNAMET
Основана11 јуни 1999 година
ВидПоддршка за референдум
Правен статусЗавршена
ВодачИјан Мартин
Матична организацијаСовет за безбедност на ООН
Мреж. местоwww.un.org/etimor

Мисија во Источен Тимор на Обединетите нации (UNAMET) била основана со Резолуцијата 1246 на Советот за безбедност на 11 јуни 1999 година за периодот до 31 август 1999 година.[1] Со Резолуцијата 1257 од 3 август УНАМЕТ била продолжена на 30 септември 1999 година.[2]

Мандат[уреди | уреди извор]

Во Мисијата било предвидено да се организира и спроведе популарна консултација врз основа на директно, тајно и универзално гласање, за да се утврди дали народот од Источен Тимор ја прифаќа предложената уставна рамка што предвидува посебна автономија за Источен Тимор во рамките на унитарна Република Индонезија или да го отфрли предлогот за посебна автономија за Источен Тимор, што доведува до одвојување на Источен Тимор од Индонезија, во согласност со Генералниот договор и да му овозможи на Генералниот секретар да ја изврши својата одговорност според став 3 од Договорот за безбедност.

Персонал[уреди | уреди извор]

 • Личен претставник на генералниот секретар: Амбасадорот Џамшид Маркер (Пакистан)
 • Специјален претставник на генералниот секретар и шеф на мисијата: Јан Мартин (Велика Британија)
 • Заменик личен претставник на генералниот секретар: Франческ Вандрел (Шпанија)
 • Началник на цивилната полиција: комесар Алан Милс (Австралија)
 • Главен воен офицер за врски: Бригадир генерал Резакул Хајдер (Бангладеш)
 • Изборни комесари: Патрик Б. Бредли (Ирска), Јохан Криглер (Јужна Африка) и Бонг-Скук Сон (Јужна Кореја)
 • Главен изборен службеник: Џеф Фишер (Соединетите држави)
 • Главен административен директор: Јоханес Вортел (Холандија)
 • Главен политички директор: Бенг Јонг Чу (Сингапур)
 • Началник на информации од јавен карактер: Дејвид Вимхурст (Канада)

Меѓународен персонал:

Тековно распоредување, 210 лица (целосно распоредување, 242 лица)

Цивилна полиција:

Тековно распоредување, 271 лице (целосно распоредено)

Помош од: Аргентина, Австралија, Австрија, Бангладеш, Бразил, Канада, Египет, Гана, Ирска, Италија, Јапонија, Јордан, Малезија, Мозамбик, Непал, Нов Зеланд, Пакистан, Филипини, Португалија, Република Кореја, Руска Федерација, Сенегал, Шпанија, Шведска, Тајланд, Велика Британија, Уругвај, САД, Зимбабве.

Воени офицери за врска:

Тековно распоредување, 50 лица (целосно распоредени)

Помош од: Австралија, Австрија, Бангладеш, Бразил, Данска, Ирска, Малезија, Нов Зеланд, Португалија, Руска Федерација, Тајланд, Велика Британија, САД, Уругвај.

Волонтери на ООН:

Тековно распоредување, 422 лица (целосно распоредување, 425 лица, вклучувајќи окружни изборни службеници, помошен персонал и медицинска единица)

Помош од 67 земји.

Локален персонал:

Моментална бројка, 668 лица основен персонал (401 лице ангажирани за 20 дневен период на регистрација на гласачите и дополнителни 3,600 биле ангажирани за пет дена пред и по гласањето - 5 локални вработени на секое избирачко место)

Во популарната култура[уреди | уреди извор]

 • УНАМЕТ е прикажана во телевизиската серија на ABC, Answered By Fire (2006).
 • Hazel, Geoff (2020). Picture a Dry Riverbed.
 • Pemper, Tammy (2019). Scorched Earth.

Понатамошно читање[уреди | уреди извор]

 • Martin, Ian; Alexander Mayer-Rieckh (Spring 2005). „The United Nations and East Timor: From Self-Determination to State-Building“. International Peacekeeping. 12 (1): 125–145. doi:10.1080/1353331042000286595.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Security Council на ООН Resolution 1246. S/RES/1246(1999) {{{date}}}. (1999) посет. 6 септември 2008 г.
 2. Security Council на ООН Resolution 1257. S/RES/1257(1999) {{{date}}}. (1999) посет. 6 септември 2008 г.