Прејди на содржината

Министер за земјоделство, шумарство и водостопанство на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Министер за земјоделство, шумарство и водостопанство на Македонија
Функционер
Цветан Трипуновски

од 24 јуни 2024 г.
Прв функционерИван Ангелов
Создадена1991
Плата68.068 денари/месечно[1]

Министер за земјоделство, шумарство и водостопанство — прв човек во министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Македонија, институција која била основана во 1991 година. Моментален министер за земјоделство, шумарство и водостопанство е Цветан Трипуновски.

Партија

      СПМ       СДСМ       Беса

# Име
(роден–починал)
Слика Мандат Политичка припадност
1 Иван Ангелов
(1941-)
20 март 1991 5 септември 1992
2 Ефтим Анчев
(1945-)
5 септември 1992 20 декември 1994
3 Иван Ангелов
(1941-)
20 декември 1994 23 февруари 1996
4 Никола Паракеов 23 февруари 1996 29 мај 1997
5 Киро Докузовски 29 мај 1997 30 ноември 1998
6 Владимир Џабирски
(1956-)
30 ноември 1998 28 декември 1999
7 Марјан Ѓорчев
(1956-)
28 декември 1999 1 ноември 2002
8 Славко Петров
(1937-2009)
1 ноември 2002 15 ноември 2004
9 Садула Дураку
(1960-)
15 ноември 2004 27 август 2006
10 Аце Спасеновски
(1969-)
27 август 2006 10 јули 2009
11 Љупчо Димовски
(1959-)
10 јули 2009 19 јуни 2014 СПМ
12 Михаил Цветков
(1954-)
19 јуни 2014 1 јуни 2017 СПМ
13 Љупчо Николовски
(1983-)
1 јуни 2017 26 јуни 2019 СДСМ
14 Трајан Димковски
(1967-)
26 јуни 2019 31 август 2020 СДСМ
15 Аријанит Хоџа
(-)
31 август 2020 16 јануари 2022‎ Беса
(13) Љупчо Николовски
(1983-)
16 јануари 2022‎ 24 јуни 2024 СДСМ
16 Цветан Трипуновски
(1980-)
Податотека:CvetanTrip2024.jpg 24 јуни 2024‎ во служба ВМРО-ДПМНЕ