Прејди на содржината

Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
Податоци за органот
Надлежност Влада на Македонија
Седиште Скопје, Македонија Македонија
Вработени 992[1] (2017)
Годишен буџет 1,172 милијарди MKD[2] (2018)
Надлежен министер Трајан Димковски
Мрежно место
mzsv.gov.mk


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство или скратено МЗШВ, е едно од министерствата во Владата на Македонија.

Актуелен министер за земјоделство, шумарство и водостопанство е Трајан Димковски.

Надлежности[уреди | уреди извор]

Надлежностите на министерството се[3]:

- земјоделството, шумарството и водостопанството;
- користењето на земјоделското земјиште, шумите и другите природни богатства;
- ловот и риболовот;
- заштитата на добитокот и растенијата од болести и штетници;
- следењето и проучувањето на состојбите со водите, одржувањето и подобрувањето на режимот на водите;
- хидромелиоративните системи;
- хидролошките и агрометеоролошките мерења, како и противградобијната заштита;
- проучувањето и истражувањето на метеоролошките, хидролошките и биометеоролошките појави и процеси;
- надзорот од негова надлежност и
- врши други работи утврдени со закон.

Организациска структура[уреди | уреди извор]

Министерството е составено од 18 сектори, кои се поделени на неколку оддели. Секторите на министерството се[4]:

 • Сектор за внатрешна ревизија - независна единица
 • Сектор за финансиски прашања
 • Сектор за прекршоци
 • Сектор за нормативно правни работи
 • Сектор за човечки ресурси
 • Сектор за анализа на земјоделска политика
 • Сектор за координација и техничка помош на кабинет на министер
 • Сектор за меѓународна соработка
 • Сектор за ЕУ
 • Сектор за лозарство, винарство и овоштарство
 • Сектор за земјоделство
 • Сектор за маркетинг и квалитет на земјоделски производи
 • Сектор за шумарство и ловство
 • Сектор за рурален развој
 • Сектор за информатичка технологија
 • Сектор за координација на подрачни единици
 • Сектор за регистрирање и управување со земјоделско земјиште
 • Сектор за шумска полиција без статус на државен службеник

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Извештај за следењето на примената на начелото на соодветна и правична застапеност за 2017 година“ (PDF). Народен правобранител на Република Македонија. јуни 2018. Архивирано од изворникот (PDF) на 2019-04-18. Посетено на 2019-06-09.
 2. „Буџет на Република Македонија за 2018 година“. Министерство за финансии на Република Македонија. Архивирано од изворникот на 2019-10-19. Посетено на 2018-11-22.
 3. Општи информации за министерството
 4. Организациони единици на министерството

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]