Машки тегавец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Машки тегавец фотографиран во Есекс, Англија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Машки|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Машки тегавец
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Машки
Вид: Машки тегавец
Научен назив
Машки тегавец
Ribwort plantain
Научна класификација edit
Царствo: Plantae
Нерангирано: Tracheophytes
Нерангирано: Angiosperms
Нерангирано: Eudicots
Нерангирано: Asterids
Ред: Lamiales
Фамилија: Plantaginaceae
Род: Plantago
Вид:
P. lanceolata
Биномен назив
Plantago lanceolata

Машки тегавец е вид на цветни растенија од фамилијата на хлебните Plantaginaceae . Познат е по општите имиња, теснолисен хлебните, англиски хлебните,[1] јагнешки јазик и букхорн.[2] Тоа е вообичаен плевел на обработено или нарушено земјиште.

Опис[уреди | уреди извор]

Растението е повеќегодишна билка која формира розета, со безлисни, свилени, влакнести цветни стебла (10-40 см). Базалните листови се ланцетни распространети или исправени, едвај забиени со 3-5 силни паралелни жили стеснети до кратка петилка. Цветното стебленце е длабоко избраздено, завршувајќи со јајцевидна соцвета од многу мали цветови, секое со зашилена брактица.[3] Секоја соцвета може да произведе до двесте семиња. Цветовите се 4мм ( чашка зелена, корола кафеава), 4 свиткани грбни лобуси со кафеави средни и долги бели стомаци. Се појавил во умерената Евроазија, широко распространет низ Британските Острови, но редок на најкиселите почви. Присутен е и широко распространет во Америка и Австралија како воведен вид.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Машкиот тегавец е роден во Евроазија, но е воведен во Северна Америка и многу други делови од светот со соодветни живеалишта.[4]

Историја[уреди | уреди извор]

МАшки тегавец( Јапонија )
Соцветие што има засадено семиња.

Се смета дека е показател за земјоделството во дијаграмите на полен, Машкиот тегавец е пронајден во западна Норвешка од раниот неолит па наваму, што се смета за показател за пасење во таа област во тоа време.[5] Ова би имало смисла, бидејќи Машкиот тегавец напредува на отворени полиња каде што добитокот често го нарушува теренот.

Користење[уреди | уреди извор]

Машкиот тегавец често се користи во билни чаеви и други хербални лекови . Еден чај од листовите се користи како лек за кашлица. Во традиционалната австриска медицина, листовите на Машкиот тегавец се користат внатрешно (како сируп или чај) или надворешно (свежи листови) за третман на нарушувања на респираторниот тракт, кожа, каснувања од инсекти и инфекции.[6] Листовите може да се јадат кога се многу млади.[7]

Песничките птици ги јадат семките, а листовите ги јадат зајаците.[8]

Хемија[уреди | уреди извор]

Машкиот тегавец содржи фенилетаноиди како што се актеозид (вербаскозид), цистанозид Ф, лавандулифолиозид, плантамајозид и изоактеозид.[9] Исто така, содржи иридоидни гликозиди аукубин и каталпол . Овие иридоидни гликозиди го прават растението нејадливо за некои тревопасни животни, но други не се вознемирени од нив - на пример, пеперутката Junonia coenia, чии ларви ги јадат лисјата на Машкиот тегавец и ги голтаат иридоидните гликозиди за да се направат непријатни за грабливците.

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Машкиот тегавец може да живее насекаде, од многу суви ливади до места слични на дождовните шуми,[10] но најдобро е во отворени, вознемирени области. Затоа е вообичаено во близина на патишта каде што другите растенија не можат да цветаат; расте високо ако може, но во често косените области, наместо тоа, прифаќа навика за рамен раст. Историски гледано, растението напредувало во области каде копитарите пасат и ја вртат земјата со своите копита.

Репродукција[уреди | уреди извор]

Начинот на репродукција може да варира меѓу популациите на тегавецот.[11] Поленот во најголем дел е дисперзиран од ветер, иако растението повремено се опрашува од пчели.[11] Машкиот тегавец не може да се размножува бесполово на начин како што можат многу други видови на Plantago ; наместо тоа, тоа е задолжителен ауткроссер .

Непријатели[уреди | уреди извор]

Предавање на инсекти[уреди | уреди извор]

Машкиот тегавец е домаќин на многу различни видови од редот Lepidoptera . Видовите како Junonia coenia, Spilosoma congrua и Melitaea cinxia ги положуваат своите јајца на Машкиот тегавец за да можат да послужат како извор на храна за ларвите кога ќе се изведат.[12][13] Иридоидните гликозиди во листовите на растението се акумулираат во гасениците и ги прават непријатни за грабливците.

Инфекција со прашкаста мувла[уреди | уреди извор]

Podosphaera plantaginis е прашкаста мувла која го инфицира Машкиот тегавец . Сите популации на него се инфицирани со неколку видови на оваа прашкаста мувла.[14] Откако ќе се заразат популациите, симптомите на почетокот се минимални. Потоа, по неколку недели или месеци почнуваат да се појавуваат лезии кои ја покриваат целата површина на листовите и стеблото, што го прави многу забележлив.[10] Друг вид што го инфицира Машкиот тегавец е Golovinomyces sordidus . И двете од овие мувли се задолжителни биотрофи, што значи дека тие можат да заразат само живо ткиво. Тие ја покриваат површината на листовите и ги прошируваат хифите во клеточната матрица со цел да извлечат хранливи материи.

Отпорност на прашкаста мувла[уреди | уреди извор]

Откако ќе се заразат популациите, тие реагираат на различни начини. Некои популации на Машкиот тегавец се поподложни на различни соеви на прашкаста мувла. Исто така, некои популации имаат повеќекратни фенотипови на отпор, додека од друга страна, други може да имаат само еден фенотип на отпор.[10] Генерално, популациите кои имаат највисока разновидност на фенотипови на отпор ќе имаат највисоки стапки на преживување особено кога стапките на инфекција се високи.[10]

Во популарната култура[уреди | уреди извор]

Во OК и Ирска растението децата го користат за да играат разни едноставни игри. Во Единбург, Шкотска оваа игра се нарекува „Пиштол во 1 часот“ по пиштолот што пука секој ден од замокот Единбург. Писателот Шон Мајкл Вилсон забележува дека: „Кога бев дете во Единбург, го користевме за една симпатична игра наречена „Пиштолот во 1 часот“ - ја извртевме дршката наоколу во еден вид јамка, брзо ја повлечевме (со левата рака нагло се повлекува назад, а десната се движи напред), а потоа главата на стебленцето ќе испадне. Питтт! ! Порано гледавме до каде можеме да стигнеме - одлична забава“. Во западната земја на Англија истата игра се нарекува „топчести топки“. Друга игра што се игра со фабриката во Шкотска и Ирска, а можеби и во Англија се нарекува „Епископи“. Оваа игра е малку како конкери ; дете се обидува да ја собори главата од дршката на своето другарче со помош на сопственото стебленце, преку брз потисок надолу.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

 1. „Plants Profile for Plantago lanceolata (Narrowleaf plantain)“.
 2. „Ribwort“.
 3. Blamey, M.; Fitter, R.; Fitter, A (2003). Wild flowers of Britain and Ireland: The Complete Guide to the British and Irish Flora. London: A & C Black. ISBN 978-1408179505.
 4. Anderberg, Arne. „Den Virtuella Floran, Pinguicula vulgaris L.“. Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm, Sweden.
 5. Hjelle, K. L.; Hufthammer, A. K.; Bergsvik, K. A. (2006). „Hesitant hunters: a review of the introduction of agriculture in western Norway“. Environmental Archaeology. 11 (2): 147–170. doi:10.1179/174963106x123188.
 6. „Ethnopharmacological in vitro studies on Austria's folk medicine--an unexplored lore in vitro anti-inflammatory activities of 71 Austrian traditional herbal drugs“. Journal of Ethnopharmacology. 149 (3): 750–71. October 2013. doi:10.1016/j.jep.2013.06.007. PMC 3791396. PMID 23770053.
 7. Benoliel, Doug (2011). Northwest Foraging: The Classic Guide to Edible Plants of the Pacific Northwest (Rev. and updated. изд.). Seattle, WA: Skipstone. стр. 75. ISBN 978-1-59485-366-1. OCLC 668195076.
 8. Niering, William A.; Olmstead, Nancy C. (1985) [1979]. The Audubon Society Field Guide to North American Wildflowers, Eastern Region. Knopf. стр. 681. ISBN 0-394-50432-1.
 9. Phenylethanoids in the Herb of Plantago lanceolata and Inhibitory Effect on Arachidonic Acid-Induced Mouse Ear Edema. Michiko Murai (nee Sasahara), Yasuhiko Tamayama and Sansei Nishibe, Planta Med., 1995;, volume 61, issue 5, pages 479-480, doi:10.1055/s-2006-958143
 10. 10,0 10,1 10,2 10,3 Laiine, Anna Lisa. 2005. Journal of Evolutionary Biology. Journal of Evolutionary Biology. 18, 930-938.
 11. 11,0 11,1 Jousimo, Jussi. 2014. Ecological and evolutionary effects of fragmentation on infectious disease dynamics. Science AAAS Journal. Science 344, 1289-1293.
 12. Stamp, Nancy E.; Bowers, M. Deane (1993-09-01). „Presence of predatory wasps and stinkbugs alters foraging behavior of cryptic and non-cryptic caterpillars on plantain (Plantago lanceolata)“. Oecologia (англиски). 95 (3): 376–384. Bibcode:1993Oecol..95..376S. doi:10.1007/BF00320992. ISSN 0029-8549. PMID 28314014.
 13. Van Nouhuys, Saskya; Singer, Michael C.; Nieminen, Marko (2003-04-01). „Spatial and temporal patterns of caterpillar performance and the suitability of two host plant species“. Ecological Entomology (англиски). 28 (2): 193–202. doi:10.1046/j.1365-2311.2003.00501.x. ISSN 1365-2311.
 14. Laiine, Anna Lisa. 2004. Resistance variation within and among host populations in a plant- pathogen metapopulation: implications for regional pathogen dynamics. Journal of Ecology 92, 990-1000.