Облици на листови

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Табела со илустрација на поимите за морфологија на листовите
Срцевиден лист
Елиптичен лист
Триаголен лист

Во ботаниката се користат следниве поими за опис на обликот на еден лист:

 • Акикуларен: иглест
 • Акуминатен: се зашилува во долг врв
 • Бипинатен (bipinnata): и ливчињата се пинатни
 • Бубрежен: бубреговиден
 • Венче: кружно околу дршката
 • Делтоиден: триаголен, дршката од страна
 • Дигитатен (digitata): со прстовидни лобули
 • Дланковиден (palmata): со многу лобули
 • Елиптичен (elliptica): овален, со мал или без врв
 • Копјест (hastata): заострен со бодликава основа
 • Кордатен (cordata): срцевиден, дршката во отсекот
 • Кунеарен: клинест со остра основа
 • Ланцеолатен (lanceolata): Долг, поширок по средината
 • Линеарен: Долг и многу тенок
 • Лобатен (lobata): Со неколку врва
 • Мачест (ensiformis): Долг, тесен, зашилен
 • Наизменичен (alternifolia): наизменични листчиња
 • Обкордатен: срцевиден, дршката на врвот
 • Облансеолатен (oblanceolata): Врвот поширок од основата
 • Обоватен: солзовиден, дршката на врвот
 • Овален (ovata): јајцевиден, со врв
 • Округол (rotundifolia): кружен
 • Орбикуларен: округол
 • Пелтатен (peltata): Заоблен, дршката под листот
 • Перфолијатен (perfoliata): Дршката низ листовите
 • Пинатен (pinnata): два реда листчиња
  • непарно пинатен : пинатен со завршено листче
  • парно пинатен : пинатен без завршно листче
 • Пинатисектален (pinnatifida): засечен, но не до жилата
 • Розетен: листчиња во густи престени
 • Ромбоиден (rhomboidalis): баклавивиден
 • Сагитарен: како врв од копје
 • Спатуларен (spathulata): лажицовиден
 • Спротивен (oppositifolia): со спротивни листчиња
 • Субулатен: вретенест врв, шиловиден
 • Трипинатен (tripinnata): секое ливче поделено на три
 • Трифолијатен, тернатен (trifoliata): со три листчиња
 • Унифолијатен: со само еден лист
 • Фалкатен: срповиден
 • Флабелатен: ладаловиден
 • Хастатен: како врв од копје, со остри лобули при основата