Македонско-монголски односи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Македонско-монголски односи

Македонија

Монголија

Македонско-монголските односи се надворешни односи помеѓу Македонија и Монголија. Двете земји оствариле дипломатски односи на 12 октомври 1993 . Македонија е претставена во Монголија преку македонската амбасада во Пекинг, НР Кина. Амбасадата во Пекинг е задолжена за Монголија, НР Кина, Виетнам и Северна Кореја. Монголија во Македонија е претставена преку кинеската амбасада во Скопје. Моментален амбасадор во Кина е Оливер Шамбевски. Адресата на амбасадата е:

Народна Република Кина
Амбасада на Република Македонија во Пекинг
3-2-21, Sun Li Tun Diplomatic Compound
Post code 100600
Beijing - PR China
++ 86 10 6532 7846
++ 86 10 6532 7848
++ 86 10 6532 7847
beijing@mfa.gov.mk

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надвирешни односи[уреди | уреди извор]