Кобалт(II) карбонат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Cobalt(II) carbonate
Cobalt(II) carbonate powder
Назнаки
513-79-1 Ок
12602-23-2 (cobalt carbonate hydroxide) Ок
ChemSpider 10123 Н
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 10565
UNII 7H73A68FUV Ок
W58TNI7T29 (кобалт карбонат хидроксид) Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед црвено-розева цврста супстанција
Густина 4.13 g/cm3
Точка на топење
не растворлив во дестилирана вода
Производ на растворливост, Ksp 1.0·10−10[1]
Растворливост растворливо во киселина
занемарлива растворливост во алкохоли, метил ацетат
нерастворливо во етанол
Показател на прекршување (nD) 1.855
Структура
Кристална структура Ромбоедар(анхидрид)
Триагонална структура (хексахидрат)
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
−722.6 kJ/mol[2]
Стандардна моларна
ентропија
So298
79.9 J/mol·K[2]
Опасност
GHS-ознаки:
Пиктограми
GHS07: ИзвичникGHS08: Опасност по здравјето[3]
Сигнални зборови
Предупредување
Изјави за опасност
H302, H315, H317, H319, H335, H351[3]
Изјави за претпазливост
P261, P280, P305+P351+P338[3]
NFPA 704
2
0
0
Смртоносна доза или концентрација:
640 mg/kg (орално, стаорци)
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Кобалт(II) карбонат е неорганско соединение со формулата CoCO3. Оваа црвеникава парамагнетна цврста супстанца е посредник во хидрометалуршкото прочистување на кобалтот од неговите руди. Тоа е неоргански пигмент и претходник на катализаторите.[4] Кобалт(II) карбонат, исто така, се јавува како редок црвен/розов минерал сферокобалтит.[5]

Подготовка и структура[уреди | уреди извор]

Се подготвува со комбинирање на раствори на кобалт сулфат и натриум бикарбонат:

CoSO4 + 2 NaHCO3 → CoCO3 + Na2SO4 + H2O + CO2

Оваа реакција се користи за таложење на кобалт од екстракт од неговите печени руди.[4]

CoCO3 завзема структура како калцит, која се состои од кобалт во октаедрална координативна геометрија.[6]

Реакции[уреди | уреди извор]

Како и повеќето преодни метални карбонати, кобалт карбонатот е нерастворлив во вода, но лесно е распаѓа во минерални киселини:

CoCO3 + 2 HCl + 5 H2O → [Co(H2O)6]Cl2 + CO2

Се користи за подготовка на многу комплекси за координација. Реакцијата на кобалт(II) карбонат и ацетилацетонот во присуство на водород пероксид дава трис(ацетилацетонато)кобалт(III).[7]

Загревањето на карбонатот се одвива на типичен начин за калцинирање, освен што производот делумно се оксидира:

6 CoCO3 + O2 → 2 Co3O4 + 6 CO2

Како резултат на Co3O4 се претвора реверзибилно во CoO на високи температури.[8]

Употреба[уреди | уреди извор]

Кобалт карбонатот е претходник на кобалт карбонил и разни кобалтни соли. Тој е составен дел на додатоците во исхраната бидејќи кобалтот е суштински елемент. Тоа е претходник на сините глазури за керамика, познат во случајот со Delftware.

Поврзани соединенија[уреди | уреди извор]

Познати се најмалку два кобалт(II) карбонат-хидроксиди: Co2(CO3)(OH)2 и Co6(CO3)2(OH)8·H2O.[9]

Умерено реткиот сферокобалтит е природна форма на кобалт карбонат, со добри примероци кои доаѓаат особено од Република Конго. „Кобалтокалцит“ е кобалтиферна сорта на калцити која по навика е доста слична со сферокобалтитот.[5]

Безбедност[уреди | уреди извор]

Ретко е забележана токсичност. Животните, вклучително и луѓето, бараат траги на кобалт, компонента на витаминот Б12.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Solubility product constants“. Архивирано од изворникот на 2012-06-15. Посетено на 2012-05-17.
  2. 2,0 2,1 2,2 „Cobalt(II) carbonate“.
  3. 3,0 3,1 3,2 Sigma-Aldrich Co., Cobalt(II) carbonate. Посетено на 2014-05-06.
  4. 4,0 4,1 4,2 Donaldson, John Dallas; Beyersmann, Detmar (2005), „Cobalt and Cobalt Compounds“, Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, Weinheim: Wiley-VCH, doi:10.1002/14356007.a07_281.pub2
  5. 5,0 5,1 „Spherocobaltite: Spherocobaltite mineral information and data“. www.mindat.org. Посетено на 7 August 2018.
  6. Pertlik, F. (1986). „Structures of hydrothermally synthesized cobalt(II) carbonate and nickel(II) carbonate“. Acta Crystallographica Section C. 42: 4–5. doi:10.1107/S0108270186097524.
  7. Bryant, Burl E.; Fernelius, W. Conard (1957). „Cobalt(III) Acetylacetonate“. Inorganic Syntheses. стр. 188–189. doi:10.1002/9780470132364.ch53. ISBN 9780470132364.
  8. G.A. El-Shobaky, A.S. Ahmad, A.N. Al-Noaimi and H.G. El-Shobaky Journal of Thermal Analysis and Calorimetry 1996, Volume 46, Number 6 , pp.1801-1808. online abstract
  9. Bhojane, Prateek; Le Bail, Armel; Shirage, Parasharam M. (2019). „A Quarter of a Century After its Synthesis and with >200 Papers Based on its Use, 'Co(CO3)0.5(OH)0.11H2O′ Proves to be Co6(CO3)2(OH)8·H2O from Synchrotron Powder Diffraction Data“. Acta Crystallographica Section C: Structural Chemistry. 75 (Pt 1): 61–64. doi:10.1107/S2053229618017734. PMID 30601132. S2CID 58657483.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]