Кобалт(II) флуорид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кобалт(II) флуорид
Назнаки
10026-17-2 Н
ChemSpider 23205 Ок
EC-број 233-061-9
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 24820
RTECS-бр. GG0770000
UNII 9KI67810UR Н
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Црвена кристална супстанца
Густина 4.46 g/cm3 (анхидрид)
2.22 g/cm3 (тетрахидрид)
Точка на топење
Точка на вриење
1.4 g/100 mL (25 °C)
Растворливост растворливо во HF
нерастворливо во алкохол, диетил етер, бензен
+9490.0·10−6 cm3/mol
Структура
Кристална структура тетрагонал (анхидрид)
орторомбичен (тетрахидрат)
Опасност
NFPA 704
3
0
0
Смртоносна доза или концентрација:
oral (rat): 150 mg/kg
Слични супстанци
Други анјони Кобалт(II) оксид, Кобалт(II) хлорид
Други катјони Железо(II) флуорид, Никел(II) флуорид
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Кобалт(II) флуорид е хемиско соединение со формулата (CoF2). Тоа е розово кристално цврсто соединение[1][2] кое е антиферомагнетно на ниски температури(TN=37.7 K)[3] Формулата е дадена и за црвениот тетрагонален кристал, (CoF2), и тетрахидратниот црвен ортогонален кристал, (CoF2·4H2O). CoF2 кој се користи во полиња чувствителни на кислород, имено производство на метали. Во ниски концентрации, има употреба во јавно здравје. CoF2е слабо растворлив во вода. Соединението може да се раствори во топла минерална киселина и ќе се распадне во врела вода. Сепак, хидратот е растворлив во вода, особено дихидратните CoF2·2H2 O и трихидратните CoF2·3H2O форми на ова соединение. Хидратот исто така ќе се распадне со топлина.

Како и некои други метални дифлуориди, CoF2 кристализира во структурата на рутил, која има октаедрални коцентри и рамни флуориди.[4]

Подготовка[уреди | уреди извор]

Кобалт (II) флуорид може да се подготви од безводен кобалт (II) хлорид или кобалт (II) оксид во проток на водород флуорид:

CoCl2 + 2HF → CoF2 + 2HCl
CoO + 2HF → CoF2 + H2O

Се произведува во реакција на кобалт (III) флуорид со вода.

Тетрахидратниот кобалт (II) флуорид се формира со растворање на кобалт(II) во флуороводородна киселина. Безводниот флуорид може да се извлече од него со дехидрација. Друга синтеза може да се случи на повисоки температури. Се покажало дека на 500 °C флуорот ќе се комбинира со кобалт и ќе произведе мешавина oд CoF2 и CoF3.[5]

Примена[уреди | уреди извор]

Кобалт(II) флуоридот може да се користи како катализатор за добивање легури од метали. Се користи и за оптичко таложење, од што огромно го подобрува оптичкиот квалитет. Кобалт(II) флуоридот е достапен во повеќето количини во состав со ултра висока чистота. Композициите со висока чистота ги подобруваат оптичките квалитети и неговата корисност како стандард.

Анализи[уреди | уреди извор]

За да се анализира ова соединение, кобалт(II) флуорид може да се раствори во азотна киселина. Растворот потоа се разредува со вода до соодветна концентрација за AA или ICP спектрофотометрија за кобалтот. Мала количина сол може да се раствори во ладна вода и да се анализира за флуориден јон со флуоридна јонска селективна електрода или јонска хроматографија.

Хемиски својства[уреди | уреди извор]

CoF2 е слаба Луисова киселина. Комплексите на кобалт (II) обично се октаедрални или тетраедрални. Како вид со 19 електрони, тој е добар редукционен агенс, прилично оксидирачки во соединение од 18 електрони. Кобалт(II) флуоридот може да се редуцира со водород на 300 °C.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Pradyot Patnaik (2002), Handbook of Inorganic Chemicals, McGraw-Hill Professional, ISBN 978-0-07-049439-8
  2. Pashkevich, D. S.; Radchenko S. M.; Mukhortov, D. A., „Article title Heat Exchange between Cobalt(II) Fluoride Powder and the Wall of Rotating Cylinder“ (PDF), Russian Journal of Applied Chemistry, Consultants Bureau, ISSN 1070-4272, Архивирано од изворникот (PDF) на 2004-09-29, Посетено на 2007-03-07
  3. Ashcroft/Mermin: Solid State Physics (Tab. 33.2)
  4. Stout, J. W.; Reed, Stanley A. (1954). „The Crystal Structure of MnF2, FeF2, CoF2, NiF2 and ZnF2“. J. Am. Chem. Soc. 76 (21): 5279–5281. doi:10.1021/ja01650a005.
  5. J.C. Bailar (1973), Comprehensive Inorganic Chemistry, Pergoamon

Надворешни врски[уреди | уреди извор]