Амониум бикарбонат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Амониум бикарбонат
2D model of ammonium bicarbonate
Ball-and-stick model of the ammonium cation
Ball-and-stick model of the ammonium cation
Ball-and-stick model of the bicarbonate anion
Ball-and-stick model of the bicarbonate anion
Назнаки
1066-33-7 Ок
ChemSpider 13395 Ок
EC-број 213-911-5
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 14013
RTECS-бр. BO8600000
UNII 45JP4345C9 Ок
ОН-бр. 3077
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 1.586 g/cm3
Точка на топење
11.9 g/100 mL (0 °C)
21.6 g/100 mL (20 °C)
24.8 g/100 mL (25 °C)
36.6 g/100 mL (40 °C)
Растворливост insoluble in methanol
Опасност
Безбедност при работа:
Главни опасности
Decomposes to release ammonia
GHS-ознаки:
Пиктограми
[1]
Сигнални зборови
Предупредување
Изјави за опасност
H302[1]
Изјави за претпазливост
P264, P270, P301+P312, P330, P501[2]
NFPA 704
2
0
0
Температура на запалување {{{value}}}
Безбедносен лист ICSC 1333
Слични супстанци
Други анјони Амониум карбонат
Други катјони Натриум бикарбонат
Калиум бикарбонат
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Амониум бикарбонат е неорганско соединение со хемиска формула (NH4)HCO3. Соединението има повеќе имиња, со оглед на неговата долготрајна примена. Хемиски, тоа претставува бикарбонатна сол на амониумовиот јон. Претставува безбојна цврста супстанца која брзо се разложува на јаглерод диоксид, вода и амонијак.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Sigma-Aldrich Co., Ammonium bicarbonate. Посетено на 2013-07-20.
  2. Pubchem