Амониум железо(III) сулфат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Амониум железо(III) сулфат
Назнаки
10138-04-2 Ок
7783-83-7 Ок
ChemSpider 55405 Ок
EC-број 233-382-4
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 61485
UNII LUX2X1H1IC Ок
65390568Z5 Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Бледо виолетови октаедрални кристали
Мирис слаба слична на амонијак
Густина 1.71 g/cm3
Точка на топење
1240 g/L
Опасност
Безбедност при работа:
Главни опасности
Irritant
GHS-ознаки:
Изјави за опасност
Предлошка:HPhrases
Изјави за претпазливост
Предлошка:PPhrases
NFPA 704
Слични супстанци
Други анјони Амониум железо(III) цитрат
Амониум хлорид
Други катјони Амониум алуминиум сулфат
калиум алуминиум сулфат
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Амониум железо(III) сулфат, NH4Fe(SO4)2·12 H2O, или NH4[Fe(H2O)6](SO4)2·6 H2O, исто така познато како фери амониум сулфат (FAS) или железо алум,е двојна сол во класата на стипса, која се состои од соединенија со општата формула AB(SO4)2 · 12 H2O.[2] Има изглед на слабо виолетови, октаедрични кристали. Имаше одредена дискусија за потеклото на бојата на кристалите, при што некои ја припишуваат на нечистотии во соединението,[3] и други кои тврдат дека тоа е својство на самиот кристал.[4]

FAS е парамагнетна,[5] кисела и токсична за микроорганизмите.[6] Тоа е слаб оксидирачки агенс, способен да се редуцира до Морова сол, феро амониум сулфат.

Подготовка[уреди | уреди извор]

FAS може да се подготви со кристализација од раствор на фери сулфат и амониум сулфат. Железо(II) во феро сулфат се оксидира до фери сулфат со додавање на сулфурна и азотна киселина. По додавање на амониум сулфат во растворот и придушување на растворот, се таложат кристалите на фери амониум сулфат. Равенките за овие конверзии го игнорираат степенот на хидратација на материјалот.

Оксидација: 6 FeSO4 + 2 HNO3 + 3 H2SO4 = 3 Fe2(SO4)3 + 2 NO + 4 H2O

Синтеза: Fe2(SO4)3 + (NH4)2SO4 = 2 NH4Fe(SO4)2

Употреба[уреди | уреди извор]

Областите на употреба за FAS вклучуваат третман на отпадни води,[7] штавење,[7] производство на бои,[7] и како средство за офорт во производството на електронски компоненти.[8] Се користи во широка област на апликации, вклучувајќи опрема за адијабатско ладење,[9] биохемиска анализа[10] и органски синтези.[11]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. https://fscimage.fishersci.com/msds/09713.htm
 2. Considine, Douglas M: Chemical and process technology encyclopedia, McGraw-Hill, New York, 1974, p. 993
 3. Christensen, Odin T. „On the Cause of the Amethyst Color of Ferric Alum and of Mixed Crystals of Ferric and Manganic Alum“. Chem. Lab. Roy. Vet. Agr. Hochschule, KGL. Danske Vidsk. Selsk. Forh. 1906: 173–95.
 4. Bonnell, Jane; Philip Perman, Edgar (1921). „CCXXIX.—The colour of iron alum“. J. Chem. Soc., Trans. 119: 1994–1997. doi:10.1039/CT9211901994.
 5. Cooke, Meyer; Wolf (1956). „The Specific Heats of Three Paramagnetic salts at Very Low Temperatures“. Proceedings of the Royal Society of London. Series A, Mathematical and Physical Sciences. 237 (1210): 395–403. Bibcode:1956RSPSA.237..395C. doi:10.1098/rspa.1956.0185. S2CID 97076961.
 6. Wang, Fei; и др. (2008). „Microcalorimetric investigation of the toxic action of ammonium ferric(III)sulfate on the metabolic activity of pure microbes“. Environmental Toxicology and Pharmacology. 25 (3): 351–357. doi:10.1016/j.etap.2007.11.004. PMID 21783873.
 7. 7,0 7,1 7,2 Wiley Encyclopedia of inorganic chemistry: Volume 4, p. 1704:
 8. Chen et al.: United States Patent 5518131 – "Etching molydbenum with ferric sulfate and ferric ammonium sulfate"
 9. Grant W. Wilson, Peter T. Timbie: "Construction techniques for adiabatic demagnetization refrigerators using ferric ammonium alum". Cryogenics, Volume 39, Number 4, (1999), pp. 319–322
 10. J. C. Whitehorn: "A system of blood analysis. Supplement II. Simplified method for the determination of chlorides in blood or plasma". Journal of Biological Chemistry (1921), 45 p. 449–60.
 11. Yu, Shanxin; и др. (2005). „Application of ammonium ferric sulfate dodecahydrate in organic synthesis“. General Review. 17 (1): 27–30.