Калциум оксалат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Калциум оксалат
Калциум оксалат
Назнаки
CAS бр. [25454-23-3],(anhydrous)
5794-28-5 (monohydrate)
PubChem 16212978
SMILES
InChI
ChemSpider бр. 30549
Својства
Молекулска формула CaC2O4
Моларна маса 128.097 g/mol, anhydrous
146.112 g/mol, monohydrate
Изглед white solid
Густина 2.2 g/cm³, anhydrous
2.2 g/cm³, monohydrate
Точка на топење

200°C, decomposes (monohydrate)

Растворливост во вода 0.00067 g/100 ml (20 °C)
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Infobox references

Калциум оксалат е хемиско соединение кое формира кристали. Неговата хемиска формула е CaC2O4 или Ca (COO)2.