Прејди на содржината

Зоки Поки

Од Википедија — слободната енциклопедија
Зоки Поки
АвторОливера Николова
ИлустраторЈана Андреевска (Издание на „Детска радост“, 2004)
ЗемјаСР Македонија, СФРЈ
Јазикмакедонски
Жанрраскази за деца
ИздавачДетска радост
Издадена
1963
ISBN9989-30-489-0 (Издание на „Детска радост“, 2004) Параметарска грешка во {{ISBN}}: Неважечки ISBN.
Зоки Поки автор Оливера Николова

„Зоки Поки“книга за деца од македонската писателка Оливера Николова.

Содржина[уреди | уреди извор]

Книгата содржи 31 расказ:[1]

 • Кој е Зоки Поки и, ако сакате да го запознаете, каде можете да го најдете
 • Во бањата
 • Нефатливиот Зоки Поки
 • Како брои Зоки Поки
 • Со што може да купи сиот свет
 • Зошто е масата?
 • Големата авантура на Фигаро
 • На улица
 • Кој бил кукавица!
 • Зоки Поки беше в парк
 • Приказна за тажниот петел
 • Гостин од село
 • Кога бабата се лути
 • Грижа
 • Жешка супа
 • Игра
 • И мечето има грип
 • Зоки се жртвува
 • Што е смешно
 • Новогодишна згода
 • Цртеж
 • Во зоолошката градина
 • Според заслугата
 • Зоки денгуба
 • Зошто плаче Зоки?
 • Колачиња
 • Балон
 • Големото патување
 • Волшебната цреша
 • Какво лето!
 • Откритие

Изданија[уреди | уреди извор]

Првобитно, книгата била објавена во 1963 година од страна на „Детска радост“, а потоа следувале голем број изданија. Во текот на долг период, книгата била задолжителна лектира за учениците од основните училишта во Македонија. Исто така, „Зоки Поки“ е преведена на српски, романски, украински, чешки, италијански, словенечки, турски, албански и германски јазик.[2]

 • Издание на „Детска радост“ од 2004 година: Книгата, со димензии од 20 сантиметри и обем од 100 страници, е отпечатена во мек повез, во печатницата „Напредок“ во Тетово. Автор на илустрациите е Јана Андреевска, дизајнот и ликовно-графичкото уредување го направил Жарко Туниќ, додека Дениз Тесторидес ги направил лектурата и коректурата. Книгата е каталогизирана во НУБ „Св. Климент Охридски“, Скопје и ја носи меѓународната ознака ISBN 9989-30-489-0.[3]

За делото[уреди | уреди извор]

Уште при првото издание, книгата добила многу поволни критики и била означена како големо освежување во македонската детска литература. За неа, Јадранка Владова истакнала: „Зоки Поки“ е вистински текст-меѓник и несомнена иновација во македонската книжевност за деца... текст кој, пред сè, го почитува детето... прекрасен текст за раснењето... за универзалните, за општите места на детството...[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Оливера Николова, Зоки Поки. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004.
 2. Јадранка Владова, „Божемните девојки на Марко“, во: Оливера Николова, Девојките на Марко. Скопје: „Култура“, 2001, стр. 130.
 3. Оливера Николова, Зоки Поки. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004.
 4. Јадранка Владова, „Божемните девојки на Марко“, во: Оливера Николова, Девојките на Марко. Скопје: „Култура“, 2001, стр. 129-130.