Кадифената покривка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Кадифената покривка – новелети за жени-убијКикнига на македонската писателка Оливера Николова од 2015 година, објавена во издание на „Матица Македонска“.

Содржина[уреди | уреди извор]

Книгата е составена од шест подолги раскази (кои таа ги нарекува новелети), посветени на седум жени од историјата: Мари-Мадлен де Бренвилие, Марта Марек, Бел Ганис, Жана Лорет, Магзин Пипо, Мара Бунева и Менча Карничу. Инспирацијата да пишува за овие ликови авторката ја добила од „Енциклопедија на убијци“ издадена од „Детска радост“ во 1998 година.[1]

За книгата[уреди | уреди извор]

Во книгата Николова раскажува приказни и гради психолошки портрети на овие сомнителни и спорни историски ликови при што психолошките скици ги прави без дидактичност и без објаснувања, туку преку нарацијата, ситуациите и општиот контекст.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Роберт Алаѓозовски, „Кога розевото ќе зацрвени до мрак“, Економија и бизнис, година 18, број 217/218, јули/август 2016, стр. 101-103.
  2. Роберт Алаѓозовски, „Кога розевото ќе зацрвени до мрак“, Економија и бизнис, година 18, број 217/218, јули/август 2016, стр. 101-103.