Жртви во Втората светска војна

Од Википедија — слободната енциклопедија

Втората светска војна била најсмртоносниот воен конфликт во историјата. Над 60 милиони луѓе биле убиени што прави 2.5% од светското население.

Вкупно жртви[уреди | уреди извор]

Држава Вкупно население
1.1.1939
Воени
жртви
Цивилски жртви-
( поради воени дејствија и злосторства против човештвото)
Вкупно
жртви
Жртви во проценти од населението од 1939
 Албанија 1,073,000 30,000 30,000 &100000000000002810000002,81
 Австралија 6,998,000 39,800 700 40,500 &100000000000000570000000,57
 Австрија (Контролирано од Германија) 6,650,000 вклучена и Германската армија 120,000 120,000 (види ја табелата подолу)
 Белгија 8,387,000 12,100 75,900 88,000 &100000000000001050000001,05
 Бразил 40,289,000 1,000 1,000 2,000 &100000000000000020000000,02
 Бугарија 6,458,000 22,000 3,000 25,000 &100000000000000380000000,38
Мјанмар 16,119,000 22,000 250,000 272,000 &100000000000001690000001,69
 Канада 11,267,000 45,400 45,400 &100000000000000400000000,40
Република Кина 517,568,000 3,000,000
до 4,000,000
7,000,000
до 16,000,000
10,000,000
до 20,000,000
(1.93 до 3.86)
 Куба} 4,235,000 100 100 &100000000000000000000000,00
 Чехословачка 15,300,000 25,000 300,000 325,000 &100000000000002120000002,12
 Данска 3,795,000 2,100 1,100 3,200 &100000000000000080000000,08
Германија 69,435,000 3,000,000
до 4,000,000
3,000,000
до 4,000,000
(4.3 до 5.76)
 Естонија (во границите од 1939) 1,122,000 вклучени се и советските, германските и финските војски 50,000 50,000 &100000000000004440000004,44
 Етиопија 17,700,000 5,000 95,000 100,000 &100000000000000060000000,6
 Финска 3,700,000 95,000 2,000 97,000 &100000000000002620000002,62
Франција France 41,700,000 217,600 вклучувајќи ги и колониите 350,000 567,600 &100000000000001350000001,35
Француска Индокина 24,600,000 1,000,000
до 1,500,000
1,000,000
до 1,500,000
(4.07 до 6.1)
 Германија 69,850,000 5,530,000 1,100,000
до 3,150,000
6,630,000
до 8,680,000
(види ја табелата подолу)
Грција Greece 7,222,000 20,000
до 35,100
300,000
до 770,000
320,000
до 805,100
(4.44 до 11.15)
Унгарија Hungary 9,129,000 300,000 280,000 580,000 &100000000000006350000006,35
 Исланд 119,000 200 200 &100000000000000170000000,17
Британска Индија 378,000,000 87,000 1,500,000
до 2,500,000
1,587,000
до 2,587,000
(0.42 до 0.68)
Iran 14,340,000 200 200 &100000000000000000000000,00
Ирак Iraq' 3,698,000 500 500 &100000000000000010000000,01
 Ирска 2,960,000 200 200 &100000000000000000000000,00
 Италија 44,394,000 301,400 155,600 457,000 &100000000000001030000001,03
 Јапонија 71,380,000 2,120,000 500,000
до 1,000,000
2,620,000 до 3,120,000 (3.67 до 4.37)
 Кореја Japanese Colony 23,400,000 378,000
до 483,000
378,000
до 483,000
(1.6 до 2.06)
 Латвија (во границите од 1939) 1,951,000 вклучени се советската и германската војска 230,000 230,000 &1000000000000117800000011,78
 Литванија (во границите од 1939) 2,442,000 вклучени се советската и германската армија 350,000 350,000 &1000000000000143300000014,33
 Луксембург 295,000 2,000 2,000 &100000000000000680000000,68
 Малаја(British) 4,391,000 100,000 100,000 &100000000000002280000002,28
 Малта(British) 269,000 1,500 1,500 &100000000000000560000000,56
 Мексико 19,320,000 100 100 &100000000000000000000000,00
 Монголија 819,000 300 300 &100000000000000040000000,04
Австралија Nauru(Australian) 3,400 500 500 &1000000000000014700000014,7
   Непал 6,000,000 вклучена е Британско-индиската армија
 Холандија 8,729,000 17,000 284,000 301,000 &100000000000003450000003,45
 Њуфаундленд(British) 300,000 вклучена е и британската армија 100 100 &100000000000000030000000,03
 Нов Зеланд 1,629,000 11,900 11,900 &100000000000000730000000,73
 Норвешка 2,945,000 3,000 6,500 9,500 &100000000000000320000000,32
Австралија Папуа and Нова Гвинеја(Австралиска) 1,292,000 15,000 15,000 &100000000000001170000001,17
 Филипини 16,000,000 57,000 500,000
до 1,000,000
557,000
до 1,057,000
(3.48 до 6.6)
Полска Полска (во границите од 1939) 34,849,000 240,000 5,380,000
до 5,580,000
5,620,000
до 5,820,000
(16.1 до 16.7)
Тимор 500,000 40,000
до 70,000
40,000
до 70,000
(8.00 до 14.00)
Романија Романија (во границите од 1939) 19,934,000 300,000 500,000 800,000 &100000000000004010000004,01
Белгија Руанда-Урунди(Белгиски) 4,200,000 0 до 300,000 0 до 300,000 (0.00 до 7.1)
Сингапур 728,000 50,000 50,000 &100000000000006870000006,87
ЈАР Јужна Африка} 10,160,000 11,900 11,900 &100000000000000120000000,12
Јапонска империја South Pacific Mandate(Japanese) 1,900,000 57,000 57,000 &100000000000003000000003,00
 СССР (see table below) 168,524,000 8,800,000
до 10,700,000
12,700,000
до 14,600,000
23,400,000 &1000000000000138800000013,88
Шпанија Шпанија 25,637,000 Included with the German Army
 Шведска 6,341,000 600 600 &100000000000000010000000,01
 Швајцарија 4,210,000 100 100 &100000000000000000000000,00
 Тајланд 15,023,000 5,600 2,000 7,600 &100000000000000040000000,04
Турција Turkey 17,370,000 200 200 &100000000000000000000000,00
 Обединето Кралство 47,760,000 383,800 вклучувајќи ги и колониите 67,100 450,900 &100000000000000940000000,94
 САД 131,028,000 416,800 1,700 418,500 &100000000000000320000000,32
 Југославија 15,400,000 300,000 до
446,000
581,000 до
1,400,000
1,027,000 до
1,700,000
(6.67 до 11.0)
Вкупно 1,995,537,400 22,426,600
до 25,487,500
37,585,300
до 55,883,000
62,171,600
до 79,184,700
(3.17 до 4.00)