Жан Франсоа Шамполион

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Жан-Франсоа Шамполион)
Прејди на: содржини, барај
Жан-Франсоа Шамполион

Жан-Франсоа Шамполион (француски: Jean-François Champollion; 23 декември 1790 - 4 март 1832) бил француски научник, филолог и ориенталист.

Шамполион го дешифрирал Египетското хиероглифско писмо врз основа на претходните истражувања од Атанасиус Киршнер, Силвестер де Саси, Томас Јанг и др. Шамполион успеал да преведе делови од Каменот од Розета во 1822., докажувајќи дека пишаниот египетски јазик бил сличен на коптскиот, и дека системот на пишување бил комбинација од фонетски и идеографски знаци.

Биографија[уреди | уреди извор]

Шамполион е роден во Фигеак, Франција, како последно од седум деца во семејството. Живеел во Гренобл неколку години и дури и како дете покажувал неверојатен талент за јазици. До 16-годишна возраст веќе знаел да сборува десетина јазици и имал презентирано труд пред Академијата во Гренобл за коптскиот јазик. Кога имал 20 години зборувал латински, грчки, хебрејски, амарски, санскритски, авестиски, пахлевиски, арапски, сириски, калдеански, персиски, етиописки и кинески јазик.[1]

Во 1809. година станал асистент на универзитетот во Гренобл на катедрата по историја. Неговиот интерес за ориенталните јазици, особено за коптскиот, довело до тоа да му биде доверена задачата да го дешифрира тогаш неодамна откриениот Камен од Розета, и ги поминал следните две години 1822.-1824. на оваа задача. Во својот труд од 1824. „Абстракт за хиероглифскиот систем“ ги дал основите на она што подоцна станало основа на современата египтологија. Тој исто така ја идентификувал важноста на Торинскиот список на кралеви, и ја одредил староста на Зодијакот од Дендера. Неговиот интерес за египтологијата се создал во времето на освојувањата на Наполеон во Египет во 1798.-1801. Шамполион подоцна бил избран за професор по египтологија на Францускиот колеџ во Париз.[2]

Франко-Тосканска Експедиција во Египет[уреди | уреди извор]

На 21. јули 1828. Шамполион заедно со Тосканскиот лингвист Иполито Роселини и уште четири члена на експедицијата, тргнале кон Египет. Пловеле по течението на Нил и извршиле низа истражувања во Долината на кралевите во Египет. Успеале да дешифрираат многу споменични натписи и со тоа да ја потврдат методата што ја открил Шамполион. Но за жал, во текот на експедицијата извршиле и неколку грабежи на археолошки богатства, како на пример од гробницата на Сети I, од која однеле две големи ѕидни површини кои денес се наоѓаат во музеите во Париз и во Фиренца.

Преморен од работата во текот и по експедицијата, Шамполион се разболел и умрел на 41-годишна возраст во 1832.

Дел од постигањата на експедицијата се постхумно објавени во книгата „Спомениците на Египет и Нубија“ (1845.). Делови од неговата работа се подоцна објавени од неговиот брат Жак Жозеф Шамполион. Синот на Жак Жозеф, Аме-Луј, напишал и биографија за двајцата браќа.

Дела[уреди | уреди извор]

Музеи на Шамполион[уреди | уреди извор]

  • Во родното место на Шамполион Фигеак во 1986 година е отворен музеј на Шамполион во кој се изложени документи за животот на Шамполион и неговите откритија, како и музеј на писменоста.
  • Во Виф во Изер постои „Куќа Шамполион“ која порано му припаѓала на брат на Шамполион.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Singh, Simon (2000). The Code Book: The Science of Secrecy from Ancient Egypt to Quantum Cryptography. Anchor. ISBN 0-385-49532-3. 
  2. . .

Надворешни врски[уреди | уреди извор]