Државни празници во Танзанија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на државните празници во Танзанија

Датум Назив Опис
1 декември Нова Година
12 јануари Ден на Занзибарската револуција Во спомен на соборувањето на султанот на Занзибар (1964).
21 и 22 март Мевлуд Во спомен на раѓањето на Мухамед.
се менува Великпеток Во спомен на восреснувањето на Исус Христос.
се менува Великпонеделник
7 април Ден на шеикот Абејд Амани Каруме Во спомен на атентатот врз потпретседателот Абејд Каруме.
26 април Ден на обединувањето Во спомен на обединувањто на Занзибар и Тангањика во денешната Обединета Република Танзанија (1964).
1 мај Ден на трудот
се менува Рамазан-бајрам Крај на рамазанските пости.
9 декември Ден на независноста
25 декември Божиќ Во спомен на раѓањето на Исус Христос.
26 декември Ден на подароците англ. Boxing Day

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]