Двопериодична променлива ѕвезда

Од Википедија — слободната енциклопедија

Двопериодична променлива ѕвезда (скрат. DPV, од анг. Double Periodic Variable) — вид двојна ѕвезда (ѕвезден систем) која има променлива сјајност не само поради тоа што една ѕвезда ја затемнува другата, туку и поради циклусот кој е приближно 33 пати подолг од орбитата. Кога едната ѕвезда прима маса од другата, таа е обиколена со дебел диск од материјал, и системот постепено ја губи маса во меѓуѕвездената средина на цикличен начин. Пирчината за вторичната подолга променливост сè уште не е утврдена, но се претпоставува дека е поврзана со магнетното динамо на ѕвездата која го дава материјалот. Познат пример за ова е β Лира. Ваквите ѕвезди се ретки — до април 2016 г. пронајден е 21 систем во нашата галаксија и преку 170 во Магелановите Облаци.

Список[уреди | уреди извор]

Каталогот на двопериодични променливи е дело на Меникент, Отеро, Колачковски (2016), Павлак и др. (2013) и Полески и др. (2010). Подолу се дадени неколку примери.

На списоков се дадени двопериодични променливи ѕвезди од интерес за аматерската и професионалната астрономија. Освен ако не е поинаку укажано, наведените величини се во V-појасот.

Ѕвезда
Најг.
величина
Најм.
величина
Тип Спектрален
тип
V393 Скорпија 7,39 8,31 7,72 B3III
AU Еднорог 8,20 9,16 11,11 B5IV+F8-G0II-III

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Mennickent, R.E., 2017, Long Photometric Cycles in Hot Algols, Serbian Astronomical Journal 194, 1
  • Schleicher, D., Mennickent, R.E., 2017, A dynamo mechanism as the potential origin of the long cycle in double periodic variables, Astronomy and Astrophysics, 602, A109.
  • Mennickent, R.E., Otero, S., Kolaczkowski, Z., 2016, Interacting binaries W Serpentids and double periodic variables, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Volume 455, Issue 2, p. 1728-1745.
  • Otero, S.A., Watson, C., Wils, P., Variable Star Type Designations in the VSX. AAVSO Website. American Association of Variable Star Observers. Retrieved 11 May 2014.
  • Pawlak, M., et al. 2013, Eclipsing Binary Stars in the OGLE-III Fields of the Small Magellanic Cloud, Acta Astronomica, vol 63, no 3, p. 323-338.
  • Poleski, R. et al. 2010, The Optical Gravitational Lensing Experiment. The OGLE-III Catalog of Variable Stars. X. Enigmatic Class of Double Periodic Variables in the Large Magellanic Cloud, Acta Astronomica, vol 60, no 3, p. 179-196.
  • Mennickent, R.E., Pietrzynski, G., Diaz, M, Gieren, W., 2003, Double-periodic blue variables in the Magellanic Clouds, Astronomy and Astrophysics, v.399, p. L47-L50. (Discovery paper).