Госпоѓици на брегот на Сена (лето)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Госпоѓици на брегот на Сена (лето)
Творец Гистав Курбе
Година 1856–57
Вид масло на платно
Димензии 174 см × 206 см
Место Мал дворец, Paris
Скица за последното дело, потпишана, 1856 година (Национална галерија, Прага).
Непотпишана скица, 1856 година (Национална галерија на Австралија, Канбера)

Госпоѓици на брегот на Сена (лето) (француски: Les Demoiselles des bords de la Seine (été)) ― слика со масло на платно од Гистав Курбе. Тој ја насликал помеѓу крајот на 1856 и почетокот на 1857 година и го претставил на жирито на Парискиот салон кој ја прифатил и го изложил на 15 јуни 1857 година со два портрети и три пејзажи од истиот уметник.

Ја купил пријателот и покровител на Курбе, Етјен Бодри (1830-1908), а потоа ѝ го оставил на сестрата на сликарот Жилиет, која и ја оставила на француската држава во 1906 година. Сега виси во Малиот дворец во Париз. Помала верзија на скица (96,5 x 130 цм) сега е во Националната галерија, Лондон.