Прејди на содржината

Госпоѓа Огист Киок

Од Википедија — слободната енциклопедија
Госпоѓа Огист Киок
француски: Madame Auguste Cuoq
Творец Гистав Курбе
Година ок. 1852-57
Димензии 176.5 см × 108 см
Место Метрополитен, Њујорк

Госпоѓа Огист Киок (француски: Madame Auguste Cuoq) ― портрет од средината на 19 век од францускиот уметник Гистав Курбе.[1] Направена во масло на платно, сликата ја прикажува Матилда Деспорте (госпоѓа Огист Киок), француска манекенка која често седела за портрети. Сликата е во збирката на Музејот на уметност Метрополитен.

Курбе ја насликал Госпоѓица извесно време помеѓу 1852 и 1857 година, подоцна прикажувајќи ја на неговата изложба во 1867 година. Темата на портретот, титуларната госпоѓа Огист Киок, била насликана од неколку значајни уметници, вклучувајќи ги Курбе и Жан Жак Хенер. Имено, сопругот на Киок го одбил портретот, чувствувајќи дека не ја доловува убавината на неговата сопруга. Наведувајќи ги нејзините големи размери и интимна поставеност, сликата е опишана како едно од најнеобичните дела на Курбе.[2] Сликата на крајот била купена од Луизин Хавемејер, а подоцна дарувана од Хавемејеровата збирка на Музејот на уметност Метрополитен.[3]

  1. H. O. Havemeyer Collection: Catalogue of Paintings, Prints, Sculpture and Objects of Art. n.p., 1931, стр. 94–95, бр. 25
  2. French Paintings: A Catalogue of the Collection of The Metropolitan Museum of Art. Vol. 2, Nineteenth Century (англиски). Metropolitan Museum of Art. 1967.
  3. Frelinghuysen, Alice Cooney; Collection, Metropolitan Museum of Art (New York, N. Y. ) Havemeyer; N.Y.), Metropolitan Museum of Art (New York (1993). Splendid Legacy: The Havemeyer Collection (англиски). Metropolitan Museum of Art. ISBN 978-0-87099-664-1.