Извор (Гистав Курбе)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Извор
француски: Nude-La Source[1]
Творец Гистав Курбе
Година ок. 1862
Материјал Масло на платно
Димензии 120 см × 74.3 см
Место Метрополитен, Њујорк

Изворслика во масло од 1862 година направена од францускиот уметник Гистав Курбе. Сликата прикажува гола жена која стои надвор во природа, во извор.

Опис[уреди | уреди извор]

На сликата жената посегнува во потокот додека тече кон нејзините раце. Непознат е идентитетот на жената на сликата. Имало некои шпекулации за тоа дали жената претходно била модел за Курбе или не. Некои велат дека таа била модел на Курбе двапати,[2] други велат дека таа била модел за Курбе само еднаш.[3]

Вдахновение[уреди | уреди извор]

Многу луѓе веруваат дека сликата „Извор“ на Курбе била вдахната од сликата во масло од 1856 година, „Извор“ од Жан Огист Доминик Енгр.[4] Двете слики прикажуваат целосно голи жени и споделуваат слични сцени од природата. Сликата на Курбе исто така е споредувана со сликата „Месечина и Земја“ направена од Пол Гоген во 1893 година.[5]

Сликата на Курбе моментално е чувана во Музејот Метрополитен.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. H. O. Havemeyer Collection: Catalogue of Paintings, Prints, Sculpture and Objects of Art. n.p., 1931, pp. 80–81, ill., calls it "Nude-La Source" and dates it about 1862.
  2. Louisine W. Havemeyer. Sixteen to Sixty: Memoirs of a Collector. New York, 1961, pp. 185, 197–98, claims that the figure was painted in France and the landscape at Courbet's villa in Switzerland; states that she bought the picture from Durand-Ruel by cable in 1915 [see Ref. Weitzenhoffer 1986]; compares it to another version of the same subject (Musée d'Orsay, Paris; F627), suggesting that the same model was used for both pictures.
  3. Roger Bonniot. Gustave Courbet en Saintonge, 1862–1863. Paris, 1973, pp. 88–89, calls it as "Baigneuse à la source" or "La source"
  4. „The Source“. www.metmuseum.org. Посетено на 10 јануари 2023.
  5. Royal Cortissoz. "Gustave Courbet at the Museum." New York Tribune (6 април 1919), стр. 7

Дополнителна книжевност[уреди | уреди извор]