Морскиот брег кај Палавас

Од Википедија — слободната енциклопедија
Морскиот брег кај Палавас
француски: Le Bord de mer à Palavas
Творец Гистав Курбе
Година 1854
Димензии 37 см × 46 см
Место Фабров музеј, Монпелје

Морскиот брег кај Палавас (француски: Le Bord de mer à Palavas) ― слика од 1854 година на плажата во Палавас-ле-Флот од Гистав Курбе. Била нарачана од Алфред Бруја за време на првиот престој на Курбе во Монпелје. Курбе потекнува од Франш Конте и затоа пејзажите на Лангедок и Средоземјето биле откровение. Делото било делумно вдахнато од Монах покрај морето од Каспар Давид Фридрих. Сега е во Фабровиот музеј во Монпеље.