Глутарна киселина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Глутарна киселина
Skeletal formula of glutaric acid
Ball-and-stick model of the glutaric acid molecule
Назнаки
110-94-1 Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:17859 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL1162495 Yes check.svgОк
ChemSpider 723 Yes check.svgОк
DrugBank DB03553 Yes check.svgОк
EC број 203-817-2
Jmol-3D слики Слика
KEGG C00489 Yes check.svgОк
PubChem 743
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Точка на топење
Точка на вриење
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Глутарната киселина е органско соединение со хемиска формула C3H6(COOH)2. Иако сличните "линеарни" дикарбоксилни киселини адипинска и сукцинска киселина се растворливи во вода само неколку проценти на собна температура, растворливоста на глутарната киселина во вода е над 50% (w/w).

Биохемија[уреди | уреди извор]

Глутарната киселина е присутна во живите организми, а се јавува како продукт на метаболизмот на некои аминокиселини, вклучувајќи ги лизин и триптофан. Дефектите во овој метаболен пат можат да доведат до состојба наречена глутарна ацидурија, каде токсичните нуспроизводи се натрупуваат и можат да предизвикаат тешка енцефалопатија.

Добивање[уреди | уреди извор]

Глутарната киселина може да се добие со отворање на прстенот на бутиролактонот со калиум цијанид, за да се добие мешан калиум карбоксилат-нитрил кој се хидролизира до глутарна киселина.[1] Хидролизата, проследена со оксидација на дихидропиран, исто така, дава како продукт глутарна киселина. Таа може да се добие и со реакција на 1,3-дибромопропан со натриум или калиум цијанид, при што прво се добива динитрил, кој потоа подлегнува на хидролиза.

Употреба[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „http://www.orgsyn.org/demo.aspx?prep=cv4p0496“. www.orgsyn.org. конс. 2018-07-08. 
  2. Werle, Peter; Morawietz, Marcus; Lundmark, Stefan; Sörensen, Kent; Karvinen, Esko; Lehtonen, Juha (15 јули 2008 г). Alcohols, Polyhydric (на en). „Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry“ (Weinheim, Germany: Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA). doi:10.1002/14356007.a01_305.pub2. ISBN 3527306730. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/14356007.a01_305.pub2. 
  3. Hosseini, Majid; Makhlouf, Abdel Salam Hamdy (2016-05-14) (на en). Industrial Applications for Intelligent Polymers and Coatings. Springer. ISBN 9783319268934. https://books.google.mk/books?id=SKUqDAAAQBAJ&pg=PA297&lpg=PA297&dq=odd+number+of+carbon+atoms+is+useful+in+decreasing+polymer+elasticity&source=bl&ots=CShSkgVnL7&sig=byqSWftuFpPLI8zHMUw-AxULpOY&hl=en&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=odd%20number%20of%20carbon%20atoms%20is%20useful%20in%20decreasing%20polymer%20elasticity&f=false. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]