Википедија:Избрана статија/2009/24

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Јосип Броз - Тито.

Јосип Броз - Тито (српскохрватски и словенечки: Josip Broz - Tito, роден во Кумровец, на 7 мај 1892 - починал во Љубљана на 4 мај 1980) бил југословенски револуционер и доживотен претседател на Социјалистичка Федеративна Република Југославија. Тито бил генерален секретар, а подоцна и претседател на Комунистичката партија на Југославија од 1939 до 1980 и ја предводел Југославија во Втората светска војна. На чело на партизанското ослободително движење бил од 1941 до 1945 година. По војната бил премиер на Југославија, а подоцна бил претседател на Социјалистичка Федеративна Република Југославија. Од 1943 до неговата смрт тој бил одликуван како единствен Маршал на Југославија и врховен командант на југословенската народна армија.

Покрај државничките обврски и водачки должности во КПЈ и СФРЈ, Тито бил еден од главните основачи на движењето на Неврзани држави и воедно бил прв генерален секретар на движењето. Повеќе

Скорешно избрани: Оскар Нимаер · Хари Потер и Каменот на мудроста (филм) · Леопард