Прејди на содржината

Бахчисарај

Од Википедија — слободната енциклопедија
Џамија во Бахчисарај

Бахчисарај — град во централниот дел на Крим, територија признаена од мнозинството земји како дел од Украина и анектирана од Русија како Република Крим. Ова е административен центар на Бахчисарај (областа), како и поранешниот главен град на Кримското ханство. Неговото главно обележје е Бахчисарај палас, единствената палата на династијата Кира, моментално отворена за туристи како музеј.

Историја[уреди | уреди извор]

Сместени во тесната долина на реката Чурук Сув, првите артефакти на човечко присуство во долината датираат од времето на мезолитот. Населбите постоеле во долината од Доцната антика. На основањето на Бахчисарај претходела тврдината Кирк Јер, Салачик и Ески Јурт - тие се вградени во урбаната област на модерниот Бахчисарај.

Бахчисарај, првпат споменат во 1502 година, бил основан како резиденција на новиот хан од страна на Кримскиот кан Сахиб Жирај во 1532 година. Оттогаш, тој бил главен град на Кримското ханство и центарот на политичкиот и културниот живот на кримско-татарските луѓе. По неколку војни со Русија од 1737 година, Буркхардо Кристоф фон Муннич го запалил главниот град на ханството и по анексијата на Кримското ханство од страна на Руската Империја во 1783 година, тој се претворил во обичен град кој го изгубил административното значење. Сепак, тој останал културен центар на Кримските Татари до "Сургун" (депортација на 18 мај 1944 година).

Бахчисарај во 1856

Име и асоцијации[уреди | уреди извор]

Руските говорници го поврзуваат градот со романтични конотации на песната на Александар Пушкин "Фонтаната на Бахчисарај" (1822). Адам Мицкевич посветил некои од најдобрите песни во неговите "Кримски сонети" (1825) на обележјата на Бахчисарај.

Палата во Бахчисарај

Атракции[уреди | уреди извор]

Познати атракции во или во близина на Бахчисарај се:

Постои мрежа на добро обележани пешачки патеки низ градот. Сите главни атракции се поврзани со црвено обележана трага.

Од 2011 година, благодарение на поддршката на чешката влада и УСАИД, работи Центарот за туристички информации .

Демографија[уреди | уреди извор]

Во 1930 година населението во градот било 10.450 жители. Застапени биле следниве етнички групи : 7.420 Кримски Татари, 1.850 Руси, 315 Евреи, 205 Грци, 185 Украинци, 50 Германци, 30 Ерменци, 30 Бугари и 365 други.