Антиоксиданти

Од Википедија — слободната енциклопедија
Структура на антиоксидант глутатион.

Антиоксиданти — соединенија кои имаат потенцијал да ги неутрализираат слободните радикали.

Видови антиоксиданти[уреди | уреди извор]

Најделотворни антиоксиданти се: витамините А, Ц и Е, бета-каротинот, коензимот Q-10, селенот и манганот. Антиоксидантите се наоѓаат во овошјето и во зеленчукот, така што човекот ги прима преку исхраната. Антиоксидантите најмногу ги има во: црното грозје, боровинките, капинките, малинките, агрумите, доматите итн. Во поново време, во аптеките се продаваат вештачки додатоци кон исхраната кои имаат силно антиоксидативно дејство. Најчесто се работи за додатоци кои содржат органски соединенија на германиум, ресвератрол, астаксантин и слично.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Душан Гољиќ, „Антиоксиданти - Чувари на нашето здравје“, Betty магазин, година IV, број 37, март 2017, стр. 6.