Алуминиум арсенид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Алуминиум арсенид
Назнаки
22831-42-1 Ок
ChemSpider 81112 Ок
EC-број 245-555-0
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 89859
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед портокалови кристали
Густина 3.72 g/cm3
Точка на топење
растворливо
Растворливост реагира во етанол
Забранет појас 2.12 eV (индиректно)[1]
Мобилност на електрони 200 cm2/(V·s) (300 K)
Топлинска спроводливост 0.9 W/(cm·K) (300 K)
Показател на прекршување (nD) 3 (инфраред)
Структура
Кристална структура Бленд од цинк
T2d-F-43m
Tетраедар
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
-116.3 kJ/mol
Стандардна моларна
ентропија
So298
60.3 J/mol K
Опасност
NIOSH (здравствени граници во САД):
PEL (дозволива)
[1910.1018] TWA 0.010 mg/m3[2]
REL (препорачана)
Ca C 0.002 mg/m3 [15-minute][2]
IDLH (непосредна опасност)
Ca [5 mg/m3 (as As)][2]
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Алуминиумскиот арсенид (AlAs) е полупроводнички материјал со речиси иста константа на решетка како галиум арсенид и алуминиум галиум арсенид и поширок јаз на лента од галиум арсенид. (AlAs) може да формира суперрешетка со галиум арсенид (GaAs) што резултира со неговите полупроводнички својства.[3] Бидејќи GaAs и AlAs имаат речиси иста константа на решетка, слоевите имаат многу мало индуцирано напрегање, што им овозможува да се одгледуваат речиси произволни дебелини. Ова овозможува екстремно високи перформанси со висока подвижност на електрони, HEMT транзистори и други уреди за квантни бунари.[4]

Својства[уреди | уреди извор]

Ги има следните својства:[5]

Употреба[уреди | уреди извор]

Алуминиумскиот арсенид е полупроводнички материјал III-V соединение и е поволен материјал за производство на оптоелектронски уреди, како што се диоди што емитуваат светлина

Алуминиумскиот арсенид може да се подготви со користење на добро познати методи, како што се техники на епитаксија во течна и парна фаза или техники на раст на топење. Сепак, кристалите на алуминиум арсенид подготвени со овие методи се генерално нестабилни и создаваат арсин (AsH3) when exposed to moist air.

Синтеза[уреди | уреди извор]

Малку се работи за подготовка на алуминиум арсенид, главно поради практичните тешкотии. Подготовката од топењето е тешка поради високата точка на топење на соединението (околу 1.700 °C) и екстремната реактивност на алуминиумот на оваа температура. Неколку работници подготвиле мали кристали од топењето, а произведени се и поликристални инготи. Најдоброто од овој материјал има густина на носител на нечистотии од редот на 1019/cm3 и е од типот p.[7]

Реактивност[уреди | уреди извор]

Алуминиумскиот арсенид е стабилно соединение; сепак, треба да се избегнуваат киселина, киселински испарувања и влага. Опасната полимеризација нема да се случи. Распаѓањето на алуминиум арсенид произведува опасен гас арсин и испарувања од арсен.

Токсичност[уреди | уреди извор]

Хемиските, физичките и токсиколошките својства на алуминиум арсенид не се темелно истражени и евидентирани.

Алуминиумските соединенија имаат многу комерцијални намени и најчесто се наоѓаат во индустријата. Многу од овие материјали се хемиски активни и на тој начин покажуваат опасни токсични и реактивни својства.

Ефекти од изложеност[уреди | уреди извор]

Алуминиумските соединенија имаат многу комерцијални намени и најчесто се наоѓаат во индустријата. Многу од овие материјали се хемиски активни и на тој начин покажуваат опасни токсични и реактивни својства. Хемиските, физичките и токсиколошките својства на алуминиум арсенид не се темелно истражени и евидентирани; сепак, постојат некои познати хронични и акутни симптоми врз основа на хемиско доставување.

Вдишувањето на алуминиум арсенид може да предизвика акутна иритација на респираторниот систем. Исто така, може да предизвика хронично труење со арсен, улцерации на носната преграда, оштетување на црниот дроб и рак/болести на крвта, бубрезите и нервниот систем. Алуминиумскиот арсенид е отровен ако се проголта и може да предизвика гастроинтестинални и кожни ефекти и акутно труење со арсен. Хроничните импликации од дигетсијата вклучуваат труење со арсен, гастроинтестинални нарушувања, оштетување на црниот дроб и рак/болест на крвта, бубрезите и нервниот систем. Ако се нанесе на кожата, алуминиум арсенид може да предизвика акутна иритација, но не се регистрирани хронични здравствени ефекти.[8]

Посебни мерки на претпазливост[уреди | уреди извор]

Мерки на претпазливост што треба да се преземат при ракување и складирање: Да се ​​чува на ладно и суво место во цврсто затворени садови. Погрижете се да има добра вентилација. Отворете го и ракувајте со контејнерот внимателно. Не чувајте заедно со киселини. Чувајте го садот цврсто затворен.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „AlxGa1−xAs“. Ioffe Database. Sankt-Peterburg: FTI im. A. F. Ioffe, RAN.
  2. 2,0 2,1 2,2 „Џебен водич за опасните хемиски материи #0038“. Национален институт за безбедност и здравје при работа (NIOSH). (англиски)
  3. Guo, L. "Structural, Energetic, and Electronic Properties of Hydrogenated Aluminum Arsenide Clusters". Journal of Nanoparticle Research. Vol. 13 Issue 5 p. 2029-2039. 2011.
  4. S. Adachi, GaAs and Related Materials: Bulk Semiconducting and Superlattice Properties. (World Scientific, Singapore, 1994)
  5. Berger, L. I. (1996). Semiconductor Materials. CRC Press. стр. 125. ISBN 978-0-8493-8912-2.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 Dierks, S. "Aluminum Arsenide - Material Safety Data" Архивирано на 29 октомври 2013 г.. The Fitzgerald Group, MIT, 1994.
  7. Willardson, R., and Goering, H. (eds.), Compound Semiconductors, pp. 1, 184 (Reinhold Pub. Corp., New York, 1962).
  8. Sax. Dangerous Properties of Industrial Materials. Eighth edition. 2005.