Алуминиум арсенат

Од Википедија — слободната енциклопедија

Алуминиум арсенат е неорганско соединение со формулатаAlAsO
4
. [1] Најчесто се наоѓа како октахидрат . Тоа е безбојна цврста материја која се добива со реакција помеѓу натриум арсенат и растворлива алуминиумска сол. Алуминиумскиот арсенат природно се јавува како минерал мансфилдит . [2] Безводниот облик е познат како исклучително редок, фумароличен минерал аларзит [3] Синтетички хидрат на алуминиум арсенат се произведува со хидротермална метода. со формулацијатаAl
2
O
3
 · 3As
2
O
5
 · 10H2O [4]

Модификацијата на алуминиум ортоарсенат беше извршена со загревање на различни примероци на различни температури. Добиени се и аморфни и кристални форми. [5] Производот на растворливост беше одреден да биде 10 -18,06 за алуминиум арсенат хидрат со формулатаAlAsO
4
 · 3.5H2O .[6] Како и галиум арсенат и бор арсенат, тој ја прифаќа структурата од типот α- кварц . Формата со висок притисок има структура од типот на рутил во која алуминиумот и арсенот се шесткоординатни.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Aluminum arsenate at Chemister
  2. Chemistry of Arsenic, Antimony, and Bismuth, Edited by N. C. Norman. page 131,
  3. „Alarsite“.
  4. Katz, Gerald; Kedesdy, Horst (1954). „A new synthetic hydrate of aluminum arsenate“ (PDF). American Mineralogist. 39 (11–12)): 1005–1017.
  5. B. Sharan "A new modification of aluminum ortho-arsenate" Acta Crystallogr. 1959, vol. 12, 948-949. doi:10.1107/S0365110X59002729
  6. Fernando L. Pantuzzo, Luciano R.G. Santos, Virginia S.T. Ciminelli "Solubility-product constant of an amorphous aluminum-arsenate phase (AlAsO4·3.5H2O) at 25 °C" Hydrometallurgy Volumes 2014, 144–145, Pages 63–68. doi:10.1016/j.hydromet.2014.01.001