Алуминиум антимонид

Од Википедија — слободната енциклопедија

Алуминиум антимонид (AlSb) е полупроводник од групата III-V, кој содржи алуминиум и антимон. Константата на решетката е 0,61 nm. Индиректниот пропусен јаз е приближно 1,6 eV на 300 K, додека директниот јаз на опсегот е 2,22 eV.

Неговата подвижност на електрони е 200 cm²·V−1·s−1 и подвижност на дупката 400 cm²·V − 1 ·s − 1 на 300 K. Неговиот индекс на рефракција е 3,3 на бранова должина од 2 μm, а неговата диелектрична константа е 10,9 на микробрановите фреквенции.[1]

AlSb може да реагира со други III-V материјали за да се добијат терциерни материјали вклучувајќи ги AlInSb, AlGaSb и AlAsSb.

Алуминиумскиот антимонид е прилично запалив поради намалувањето на тенденцијата на антимонидот (Sb3-) јонот. Согорува и произведува алуминиум оксид и антимон триоксид .

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Галиум антимонид
  • Индиум антимонид
  • Алуминиум арсенид

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. K Seeger and E Schonherr "Microwave dielectric constant of aluminium antimonide" Semicond. Sci. Technol. 6 (1991) 301 doi:10.1088/0268-1242/6/4/013