Кирил Македонски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Кирил Македонски

Кирил Македонски (Битола, 19 јануари 1925 - Скопје, 2 јуни 1984) — македонски композитор, автор на првата македонска национална операГоце“, која својата премиера ја доживеала во Скопје, во 1954 година. Покрај камерни творби, тој пишувал музика и за радиодрами и за театарски пиеси, потоа за краткометражни филмови, како и за играниот филм „Македонска крвава свадба“.

Биографија[уреди]

Кирил Македонски своето основно образование го завршил во Битола, средното образование го продолжил во Битола и во Скопје, а матурирал во 1946 година. Студирал во музичките академии во Загреб, Сараево и Љубљана, на отсекот за композиции и диригирање. Во 1970 година, како стипендист на полската влада престојувал шест месеци во Варшава. Потоа, во текот на 1974 година, тој се усовршувал и на Меѓународниот институт за современа музика во Дармштат, Западна Германија. Учествувал на меѓународниот конгрес за нова музичка нотација во Ган, Белгија во 1974 година. Со свои стручни и научни трудови учествувал на повеке симпозиуми и конгреси. Неговите композиции се изведувани во Македонија и во повеќе други земји, како: (Западна Германија, Источна Германија, Франција, Советскиот Сојуз, Полска, Романија, Бугарија, Холандија, Данска, САД, Куба, Аргентина и др).

На Педагошката академија „Климент Охридски“ во Скопје работел како професор од 1973 година, каде што на групата за музичко воспитување ги предавал предметите хармонија и интонација.

Творештво[уреди]

Покрај операта „Гоце“, Кирил Македонски е автор на уште две други опери со историска тематика: „Цар Самуил“ од 1966 година и „Илинден“ од 1972 година.

Кирил Македонски е носител на меѓународното признание „Диплома за музикотерапија“, издадено од Интернационалниот биографски институт од Кембриџ, Англија. Исто така, во публикацијата на УНЕСКО, национална комисија за Белгија, тој е забележан како работник во областа на музикотерапијата во светот.

Поврзано[уреди]

Надворешни врски[уреди]