Hori-san to Miyamura-kun

Од Википедија — слободната енциклопедија
Корица на првиот том на мангата

Hori-san to Miyamura-kun (јапонски: 堀さんと宮村くん, буквално: Хори и Мијамура) — семрежна манга создадена од Хироки Адачи под псевдонимот Херо. Првично, од февруари 2007 до декември 2011 г. била објавена во формат јонкома на мрежното место на авторотDokkai Ahen. Подоцна била објавена од Square Enix во 10 тома под отпечатокот Gangan Comics од 22 октомври 2008 г. до 28 декември 2011 г. Дополнителни приказни биле објавени под општиот наслов Hori-san to Miyamura-kun Omake (јап. 堀さんと宮村くん おまけ). Од 2012 г., сериите OVA се објавени врз основа на мангата.[1]

Од 2011 г., Даисуке Хагивара ја адаптирал мангата под надзор на Херо. Неговото дело е објавено под насловот Horimiya (јап. ホリミヤ, споено од имињата Хори и Мијамура) во списанието Monthly G Fantasy.[2] Аниме-адаптација на Horimiya била создадена од CloverWorks, а серијата била премиерно прикажана во јануари 2021 г. Била создадена и втора аниме-серија, насловена Horimiya: The Missing Pieces, која се прикажувала од јули до септември 2023 г.

Содржина[уреди | уреди извор]

Приказната се врти околу двајца средношколци — Кјоко Хори, умна и популарна ученичка, и нејзиниот соученик Изуми Мијамура — мрачно и навидум затворено момче со очила. Надвор од училиште, Хори е домашарка, која се грижи за куќата и за нејзиниот помлад брат Сота. Таа настојчиво пробува да го скрие тоа од своите соученици, за да не ја наруши нејзината друштвена положба и да не предизвика загриженост кај другите. Еден ден, Сота доаѓа дома со крварење од носот. Тој е придружен од момче со бројни пирсови и тетоважи и се претставува како Мијамура. Хори одвај го препознава. Тие одлучуваат да ја кријат својата вистинска самоличност од своите врсници. Меѓутоа, со текот на времето, кога двајцата почнуваат да учат повеќе еден за друг, дознаваат дека имаат повеќе заедничко отколку што првично мислеле. Заедно, тие решаваат да си помагаат еден на друг да ја чуваат во тајност нивната самоличност после училиште. Како што минува времето, двајцата стануваат сѐ поблиски и поблиски.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Kemner, Louis (2020-11-21). „Horimiya: What You Need to Know About the Shonen Romance Before the Anime“. CBR (англиски). Посетено на 2023-10-17.
  2. „3rd Hori-san to Miyamura-kun Original Anime Episode Previewed in Video“. Anime News Network. 2014-12-31. Архивирано од изворникот на 2020-11-29. Посетено на 2015-04-08. Занемарен непознатиот параметар |deadlink= (се препорачува |url-status=) (help)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]