ATC код J02

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ATC кодови
J Антиинфективни лекови за системска употреба
J01 Антибактериски лекови за системска употреба
J02 Антимикотици за системска употреба
J04 Антимикобактериски лекови
J05 Антивиротици за системска употреба
Само за хумана употреба
J06 Имуносеруми и имуноглобулини
J07 Вакцини
Само за ветеринарна употреба
QJ51 Антибактериски лекови за апликација во виме
QJ54 Антимикобактериски лекови за апликација во виме

ATC кодот J02 Антимикотици за системска употреба е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од алфанумерички кодови развиен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата J02 е дел од анатомската група J Антиинфективни лекови за системска употреба.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC кодот на повеќето човечки лекови.: QJ02...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следнава листа.

На национално ниво, ATC класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема во оваа листа, која е според верзијата на СЗО.

J02A Антимикотици за системска употреба[уреди | уреди извор]

J02AA Антибиотици[уреди | уреди извор]

J02AA01 Амфотерицин Б
J02AA02 Хахимицин

J02AB Имидазолни деривати[уреди | уреди извор]

J02AB01 Миконазол
J02AB02 Кетоконазол
QJ02AB90 Клотримазол

J02AC Триазолни деривати[уреди | уреди извор]

J02AC01 Флуконазол
J02AC02 Итраконазол
J02AC03 Вориконазол
J02AC04 Посаконазол
J02AC05 Изавуконазол

J02AX Други антимикотици за системска употреба[уреди | уреди извор]

J02AX01 Флуцитозин
J02AX04 Каспофунгин
J02AX05 Микафунгин
J02AX06 Анидулафунгин

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО. http://www.whocc.no/atc_ddd_index/. 
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО. http://www.whocc.no/atcvet/atcvet_index/.