ATC код J04

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ATC кодови
J Антиинфективни лекови за системска употреба
J01 Антибактериски лекови за системска употреба
J02 Антимикотици за системска употреба
J04 Антимикобактериски лекови
J05 Антивиротици за системска употреба
Само за хумана употреба
J06 Имуносеруми и имуноглобулини
J07 Вакцини
Само за ветеринарна употреба
QJ51 Антибактериски лекови за апликација во виме
QJ54 Антимикобактериски лекови за апликација во виме

ATC-кодот J04 — „Антимикобактериски лекови“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата J04 е дел од анатомската група J Антиинфективни лекови за системска употреба.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QJ04...[2]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

J04A Лекови за терапија на туберкулоза[уреди | уреди извор]

J04AA Аминосалицилна киселина и деривати[уреди | уреди извор]

J04AA01 Аминосалицилна киселина
J04AA02 Натриум аминосалицилат
J04AA03 Калциум аминосалицилат

J04AB Антибиотици[уреди | уреди извор]

J04AB01 Циклосерин
J04AB02 Рифампицин
J04AB03 Рифамицин
J04AB04 Рифабутин
J04AB05 Рифапентин
J04AB06 Енвиомицин
J04AB30 Капреомицин

J04AC Хидразиди[уреди | уреди извор]

J04AC01 Изониазид
J04AC51 Изониазид, комбинации

J04AD Тиокарбамидни деривати[уреди | уреди извор]

J04AD01 Протионамид
J04AD02 Тиокарлид
J04AD03 Етионамид

J04AK Други лекови за терапија на туберкулоза[уреди | уреди извор]

J04AK01 Пиразинамид
J04AK02 Етамбутол
J04AK03 Теризидон
J04AK04 Моринамид
J04AK05 Бедаквилин
J04AK06 Деламанид
J04AK07 Амитиозон
J04AK08 Претоманид

J04AM Комбинации на лекови за терапија на туберкулоза[уреди | уреди извор]

J04AM01 Стрептомицин и изониазид
J04AM02 Рифампицин и изониазид
J04AM03 Етамбутол и изониазид
J04AM04 Тиоацетазон и изониазид
J04AM05 Рифампицин, пиразинамид и изониазид
J04AM06 Рифампицин, пиразинамид, етамбутол и изониазид

J04B Лекови за терапија на лепра[уреди | уреди извор]

J04BA Лекови за терапија на лепра[уреди | уреди извор]

J04BA01 Клофазимин
J04BA02 Дапсон
J04BA03 Алдесулфон натриум

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.