ATC код J06

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
J Антиинфективни лекови за системска употреба
J01 Антибактериски лекови за системска употреба
J02 Антимикотици за системска употреба
J04 Антимикобактериски лекови
J05 Антивиротици за системска употреба
Само за хумана употреба
J06 Имуносеруми и имуноглобулини
J07 Вакцини
Само за ветеринарна употреба
QJ51 Антибактериски лекови за апликација во виме
QJ54 Антимикобактериски лекови за апликација во виме

ATC-кодот J06 — „Имуносеруми и имуноглобулини“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата J06 е дел од анатомската група J Антиинфективни лекови за системска употреба.[1]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

J06A Имуносруми[уреди | уреди извор]

J06AA Имуносеруми[уреди | уреди извор]

J06AA01 Дифтерија антитоксин
J06AA02 Тетанус антитоксин
J06AA03 Антисерум против змиски отров
J06AA04 Ботулински антитоксин
J06AA05 Серум против гасна гангрена
J06AA06 Серум против беснило

J06B Имуноглобулини[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.