5 март (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1827  Александар Волтаиталијански физичар.
1827  Пјер Симон Лаплас — француски астроном, физичар и математичар.
1893  Иполит Адолф Тен — француски критичар и историчар.
1925  Клеман Адер — француски инженер и пронаоѓач.
1953  Јосиф Сталинсоветски државник и политичар.
1953  Сергеј Прокофјев — руски и советски композитор.
1964  Милтон Манаки — прв македонски и балкански филмски снимател.
1966  Ана Ахматова — руска и советска поетеса.
1982  Џон Белуши — американски глумец.
1984  Тито Гобииталијански оперски пејач, баритон.
2013  Уго Чавеспретседател на Венецуела.
2015  Влада Дивљан — српски и југословенски рок музичар.