Прејди на содржината

Тито Гоби

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гоби во 1973 година (слика од Алан Ворен)

Тито Гоби (24 октомври 1915 - 1984), италијански оперски пејач, баритон. Настапуваше на сите оперски сцени низ светот и остави репертоар од над стотина улоги. Најголем успех постигна со творбите на Риголето, Скарпија („Тоска“), Фалстав, Фигаро („Севилскиот бербер“) и Дон Џовани. Пееше и во повеќе музички филмови („Џузепе Верди“, „Палјачи“).