3 јули (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
321  Римскиот цар Константин I, првиот римски владетел со христијанска вера, ја прогласува неделата за ден за одмор и верски обреди.
1583  Рускиот цар Иван Грозни го убива, во настап на гнев, својот син и престолонаследник Димитриј.
1881  Под притисок на Велика Британија, Турција потпишува договор со Грција, со кој Грција ги добива Тесалија како и делови на Епир.
1900  Полета првиот дирижабл конструиран од Фердинанд Цепелин.
1908  Командантот на турскиот гарнизон во Ресен, Нијази-беј, со неговите единици излегол во илегала, со што започнала Младотурската револуција.
1944  Црвената армија го ослободила Минск, заробувајќи 100.000 германски војници.
1949  Во Скопје, во Македонскиот народен театар била изведена премиерата на оператаПродадената невеста“ од Беджих Сметана, а диригент бил Трајко Прокопиев.
1962  По 132 години поминати како француска колонија, Алжир се стекнал со независност.
1973  Во Хелсинки бил отворен министерскиот состанок за подготовка на Конференцијата за безбедност и соработка во Европа (КЕБС).
1984  Завршил најголемиот штрајк во историјата на СР Германија, во кој учествувале 550.000 металски работници.
1995  Југославија станала европски кошаркарски првак.