Прејди на содржината

26 јуни (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
363  Јулијан — последниот римски цар со паганска вера.
1541  Франсиско Писарошпански конквистадор.
1810  Жозеф Мишел Монголфјефранцуски изумител.
1836  Клод Жозеф Руж де Лилфранцуски офицер, автор на „Марселезата“.
1882  Ернест Теодор Хофман — германски писател, композитор, цртач, судија и професор по музика.
1905  Јанко Веселиновиќ — српски писател.
1956  Клифорд Браун — американски џез-музичар.
1984  Мишел Фуко — француски филозоф на постструктурализмот и постмодернизмот.
1994  А. ден Долард — холандски писател на македонска тематика.
2005  Љутви Сејфула — македонски глумец.
2021  Џони Солингер — американски рок-пејач.